napisał(a) adziorek » 05.09.2009 15:36
Jedziemy wkrótce do Chorwacji i próbuję zorientować się w cenach. Fascynujący jest rozdźwięk opinii jakie na ten temat panują! Na samym forum to widać, jedni mówią: wszystko dwa razy droższe, inni: ceny jak w Polsce. Skąd te rozbieżności? To tylko kwestia pozycji wyjściowej czy jednak miejsc, w których się robi zakupy? A więc gdzie kupować, aby faktycznie było najtaniej? I ważne: taniej jest na wyspach czy na lądzie (pływamy wyspami, więc może lepiej zaopatrzyć się na lądzie?)? Czy na wyspach są normalnie supermarkety? (może głupie pytanie)
Może to tak jak na Słowajcji... Weszło euro i słyszałam głosy, że wszystko strasznie podrożało. Tymczasem na wakacje kurs się ustabilizował, byłam widziałam i owszem, zdrożało, ale może o 20%... W efekcie ceny sklepowe po prostu, w większości wypadków, wyrównały się z polskimi. Jedzenie w tej części Słowacji gdzie byłam, było nadal tańsze niż w Polsce! Może podobnie z tą Chorwacją, ludzie nie mają porównania z realnymi cenami w Polsce i potem takie historie...