Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w Chorwacji Pilne!!!!!!!!!!!!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 28.07.2009 14:36

Zastanawiam się nad wyprawą między Tucepi a Baska Voda. Może ktoś mnie przekona ? :D
martaj07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martaj07 » 28.07.2009 14:39

tu są parę zdjęć z tamtego roku wyspa KRK (Baska)
http://picasaweb.google.pl/martaj007/Ch ... Baska2008#
pozdrawiam
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 28.07.2009 14:42

martaj07 napisał(a):tu są parę zdjęć z tamtego roku wyspa KRK (Baska)
pozdrawiam

Pięknie, pięknie ... lukrowana lazurem woda, zimne piwko, romantyczne ujęcie w objęciach ... to do mnie przemawia ... taki klimat uwielbiam. Może jakieś bliższe konkrety ? Na razie Baska 1 Tucepi 0 :lol:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.07.2009 14:46

Lewusss napisał(a):
martaj07 napisał(a):tu są parę zdjęć z tamtego roku wyspa KRK (Baska)
pozdrawiam

Pięknie, pięknie ... lukrowana lazurem woda, zimne piwko, romantyczne ujęcie w objęciach ... to do mnie przemawia ... taki klimat uwielbiam. Może jakieś bliższe konkrety ? Na razie Baska 1 Tucepi 0 :lol:

Tylko to nie ta Baska :wink: Baska Voda leży na rivie Makarskiej, a Baska na wyspie Krk :lol:
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 28.07.2009 14:48

No tak ... wyszła moja niewiedza :( , rzeczywiście umknął mi ten mały detal
martaj07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martaj07 » 28.07.2009 14:48

Ja to wiem i dla tego napisałam KRK baska
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 29.07.2009 22:01

Widze co roku ten sam problem cenowy...Pamietam jak w Polsce wprowadzony zostal "Plan Balcerowicza"-wtedy faktycznie ceny poszly w gore i byly jak z kosmosu,ale w dzisiejszych czasach w takim kraju jakim jest Chorwacja..?To kraj ze stabilna gospodarka ktory ma wielkie aspiracje by przylaczyc sie do krajow EU i nie jest mozliwym,by ceny z roku na rok skoczyly o kilkadziesiat,a nawet jak niektorzy tu pisza 100% w gore!Wahania sie Kuny wzgledem Eur i Zlotowki moga spowodowac kilkunasto procentowy skok cenowy i z tym nalezy sie liczyc,oraz z powodu coraz bardziej zwiekszajacego sie popytu turystycznego na ten kraj.Taki proces wzrostu cen bedzie z pewnoscia postepowal,ale zeby byl dotkliwie zauwazalny potrzeba kilku sezonow.Jestem przekonany,ze za kilka lub wiecej lat ceny wzrosna i przybliza sie do tych,jakie maja Wlosi,ale nim to nastapi...czeka nas wiele wspanialych wypraw do tego pieknego kraju za przystepna cene!Pozdrawiam zyczac wszystkiego w CHR za darmo! :wink:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 29.07.2009 22:28

Kiemol napisał(a):Widze co roku ten sam problem cenowy...Pamietam jak w Polsce wprowadzony zostal "Plan Balcerowicza"-wtedy faktycznie ceny poszly w gore i byly jak z kosmosu,ale w dzisiejszych czasach w takim kraju jakim jest Chorwacja..?To kraj ze stabilna gospodarka ktory ma wielkie aspiracje by przylaczyc sie do krajow EU i nie jest mozliwym,by ceny z roku na rok skoczyly o kilkadziesiat,a nawet jak niektorzy tu pisza 100% w gore!Wahania sie Kuny wzgledem Eur i Zlotowki moga spowodowac kilkunasto procentowy skok cenowy i z tym nalezy sie liczyc,oraz z powodu coraz bardziej zwiekszajacego sie popytu turystycznego na ten kraj.Taki proces wzrostu cen bedzie z pewnoscia postepowal,ale zeby byl dotkliwie zauwazalny potrzeba kilku sezonow.Jestem przekonany,ze za kilka lub wiecej lat ceny wzrosna i przybliza sie do tych,jakie maja Wlosi,ale nim to nastapi...czeka nas wiele wspanialych wypraw do tego pieknego kraju za przystepna cene!Pozdrawiam zyczac wszystkiego w CHR za darmo! :wink:

Włosi? Bez żartów, ale jeśli chodzi o ceny zywnosci w sklepach typu Panorama/ Auchan to idę o zakład ze kupię spożywkę we Wloszech taniej niż Cro. W knajpach pizza od 6 euro, spaghetti nawet od 4. Ceny z zeszłego roku (lido di jesolo). Jedyna spora różnica jaka zauważyłem to ceny kwaterunku. Idę o zakład ze w sklepach drożej nie jest niż w takim np Konzumie. Chyba ze ktoś jest skazany na jedyny słuszny sklep na campingu, a tam potrafi być drożej ok 3x niż normalnie.
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 30.07.2009 00:37

"Pepe" ceny we Wloszech sa uwarunkowane miejscem pobytu np.w Wenecji tak kantuja,ze za godzinna przejazdzke gondola zaplacisz 150Eur!Chleb wielkosci jak polowa bagietki kosztuje 4-6 Eur(zjesz i jestes glodny)!Sa knajpy w ktorych za filizanke kawy zaplacisz nawet 50 Eur,wiec ja bym raczej nie porownywal obecnie jeszcze atrakcyjnej cenowo Chorwacji,do Makaronow!Oczywiscie do tego dochodzi obsluga wloska tzn.karta menu zawiera cene za"gola"potrawe np.10Eur a za obsluge,obrus,swiece itd...czesto placi sie 100% wiecej i czesto jestesmy tego nieswiadomi!Piwko w CHR knajpie kosztuje okolo 15Kun a we Wloszech zaplacisz 4-5Eur najmniej!Chorwacja moze do tanich nie nalezy,ale jest piekna i nadal atrakcyjna cenowo wzgledem slonecznej Italii.Osobiscie na wakacjach jestem zwolennikiem restauracji a w marketach,sklepikach jedynie zaopatruje sie w owoce,piwko i cos na sniadanie.Pozdrawiam! :wink:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 08:17

Kiemol napisał(a):"Pepe" ceny we Wloszech sa uwarunkowane miejscem pobytu np.w Wenecji tak kantuja,ze za godzinna przejazdzke gondola zaplacisz 150Eur!Chleb wielkosci jak polowa bagietki kosztuje 4-6 Eur(zjesz i jestes glodny)!Sa knajpy w ktorych za filizanke kawy zaplacisz nawet 50 Eur,wiec ja bym raczej nie porownywal obecnie jeszcze atrakcyjnej cenowo Chorwacji,do Makaronow!Oczywiscie do tego dochodzi obsluga wloska tzn.karta menu zawiera cene za"gola"potrawe np.10Eur a za obsluge,obrus,swiece itd...czesto placi sie 100% wiecej i czesto jestesmy tego nieswiadomi!Piwko w CHR knajpie kosztuje okolo 15Kun a we Wloszech zaplacisz 4-5Eur najmniej!Chorwacja moze do tanich nie nalezy,ale jest piekna i nadal atrakcyjna cenowo wzgledem slonecznej Italii.Osobiscie na wakacjach jestem zwolennikiem restauracji a w marketach,sklepikach jedynie zaopatruje sie w owoce,piwko i cos na sniadanie.Pozdrawiam! :wink:

Hehe nie tłumacz mi bo byłem w Wenecji i okolicach już chyba 11 razy W tym roku też będę. Pójdź sobie do Konzuma w Cro i Panoramy w IT. Ceny chorwackie będą wyższe. Porównywanie najdroższych knajp we Włoszech, do najtańszych w Chorwacji nie ma sensu. Ja Ci podałem przykład że w bardzo znanej miejscowości nadmorskiej (czyli powinno być dorgo jak nie wiem) typu Jesolo, czy Chioggia możesz spokojnie zjeść pizzę za 24pln, i spaghetti za bodajże 12 pln z tego co pamiętam. W Chorwacji poprostu NIGDZIE nie widziałem spghetti za 20kun, nawet na zadupiu, a i pizza kosztuje tyle co we Włoszech, a nawet drożej. Zaślepionym ponoć "niskimi cenami" w Chorwacji radzę sprawdzić ceny we Włoszech. Owszem, apartmanu za 35 Euro tu nie znajdziecie.
Link :
http://www.e-panorama.it/contenuti/il_t ... ezzi&v=121

Poklikajcie sobie w różne kategorie.

Dla tych co nie chce im się klikać:
Piwo Slpugen 0,6l - 0,7E
Mleko UHT 4x1litr- 2,9E
Nektarynki, brzoskwinie- 0,9E za 1kg
Filet z kurczaka- 7,49E za 1kg
Kawa 4x250g - 5,90E
Konfitura- słoik- 1,79
6xrogalik Croissant- 0,99Euro
Sos do spaghetti Barilla- słoik- 1Euro
Woda mineralna 1,5 litra- 35 centów

i tak dalej i tak dalej...

Warto poklikać co by nie pierniczyć jakie te Włochy są drogie, a Chorwacja tania.
W knajpie, czy w sklepie na kempingu was ogolą równo, ale w sklepie spokojnie. Moim zdaniem taniej niż w Chorwacji. Ba, niektóre rzeczy nawet taniej niż w Polsce. Przykład- sos Barilla- w Carrefourze 12 złotych w Italii 1 Euro. Fajnie nie? Napoje typu Cola czy woda mineralna - taniej jak barszcz. Tyle. A najlepiej samemu sprawdzić- jak ktoś będzie w okolicach Wenecji niech robi zakupy na Via Orsato w Margherze (jest tam kilkanaście potężnych marketów typu Panorama, Decathlon, Pitarello, Sme etc- można kupić wszystko) lub pakuje do Auchan w Mestre.
Ostatnio edytowano 30.07.2009 08:50 przez Pepe12345, łącznie edytowano 2 razy
Kiemol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiemol » 30.07.2009 08:29

Pepe z pelnym szacunkiem dla Twojej wypowiedzi dopisze,iz w kazdym kraju mozna naciac sie cenowo i rozczarowac!Ja w ubieglym roku mialem na Korculi klimatyzowany apartament ze wszelkimi wygodami dla calej rodziny za 40Eur doba,a to juz raczej w Italii trudne do zrealizowania-chyba,ze w jednej z jaskin przecudnych Dolomitow?Tak czy siak...Dziekuje Tobie za porady i z pewnoscia je przesledze bo moga sie przydac w przyszlosci?!Serdecznie pozdrawiam zyczac wspanialych wrazen na urlopie z cenami ktore milo Cie zaskocza! :wink:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 30.07.2009 08:41

Kiemol napisał(a):Pepe z pelnym szacunkiem dla Twojej wypowiedzi dopisze,iz w kazdym kraju mozna naciac sie cenowo i rozczarowac!Ja w ubieglym roku mialem na Korculi klimatyzowany apartament ze wszelkimi wygodami dla calej rodziny za 40Eur doba,a to juz raczej w Italii trudne do zrealizowania-chyba,ze w jednej z jaskin przecudnych Dolomitow?Tak czy siak...Dziekuje Tobie za porady i z pewnoscia je przesledze bo moga sie przydac w przyszlosci?!Serdecznie pozdrawiam zyczac wspanialych wrazen na urlopie z cenami ktore milo Cie zaskocza! :wink:

Nie no jeśli chodzi o kwaterunek, to Chorwacja jest tu bezdyskusyjnym królem. Niegdy nie twierdziłem inaczej. We Włoszech za takie pieniądze to wyjdzie najwyżej domek kempingowy. Natomiast jeśłi chodzi o knajpy, sklepy, co Chorwacja od Włoch wcale nie odbiega jak to niektórzy starają się sugerować. Miłych wakacji życzę :)
A od nośnie tych knajp w których płaci się 50 Euro za filiżankę kawy to bzdura. Najdroższa kawiarania w Wenecji jest na San Marco. Jest to pierwsza kawiarnia w Europie i na dodatek działająca po dzień dzisiejszy. Warto wiedzieć. Śliczne wnętrza, chadziali tam wielcy tego świata, (hehe nawet James Bond umawiał się "u Floriana"). Kawa- nie tak znowu strasznie droga- od 7Euro w górę. No, ale coś za coś... :)
Ostatnio edytowano 30.07.2009 09:04 przez Pepe12345, łącznie edytowano 1 raz
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 30.07.2009 08:44

Właśnie miłych wakacji i to tyle w tym temacie. BezCenne będą tylko nasze wrażenia :lol:
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 30.07.2009 08:55

nabijacz_postow_Nowy_Sacz napisał(a):A co ty kurna latałaś nad Chorwacją??? Po co krzyczysz, bezz sensu. Jak nie masz kasy to nad Wieprz z namiotem pomykaj. Jeździć "NA" Chorwację w Twoim wypadku jest bez sensu. Drogo..... Drogo....

krzyczysz to chyba ty...
........polecam turnus dla obłąkanych
Lewusss
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 30.07.2009 09:00

Nerwowy ta końcówka lipca :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w Chorwacji Pilne!!!!!!!!!!!!!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone