Witam serdecznie
Właśnie wczoraj wróciłem z mojego trzeciego pobytu z Chorwacji. Pomimo tego, że byłem już trzeci raz w Chorwacji nie mogę specjalnie połapać się w cennikach ryb. Z tego co widziałem w kartach, to ryby podzielone są na kategorie I, II i chyba III klasy. Z tego co opowiadał mi kelner wczoraj w Splicie, to jedynie I kategoria ryb pochodzi z Adriatyku. Pozostałe, druga i trzecia, (jesli taka jest) to "jakiś niewidomy" import.
Cenny ryb z mojej orientacji pierwszej kategorii, a będąc w Chorwacji miałem ochotę na ich lokalne ryby, to około 400 kun za Kg. Z podobnymi cenami spotkałem się wielokrotnie i nie mówię o jakiś luksusowych restauracjach, tylko zwykłych knajpach w porcie. II kategoria około 300 kun, a trzeciej nie pamiętam... Zamówiłem sobie rybkę z Adriatyku:-), frytki i sałatkę, piwo i wodę i za tą przyjemność zapłaciłem jakieś 270 kun z czego ryba to było 208 kun. Licząc prostym aktualnym przelicznikiem (Millenium) na dziś kuna to jakieś 0,62 zł...
Wracając do pytania, to ile wynosi i gdzie warto zamawiać ryby w Chorwacji i jak to jest z tymi kategoriami ryb, pewnie ktos wie...
Podkreślam, nie mówimy o jakiś luksusach, normalne knajpy w portach żaglowych i deptakach...