Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny ryb i owoców morza na targach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 13.07.2014 18:53

Jakie są obecnie ceny różnych gatunków świeżych ryb i innych wodnych jadalnych stworów na targach rybnych w Chorwacji po wejściu do EU ?

Prosimy o wpisywanie gatunku stwora :D + cena + miejsce zakupu , szczególnie na wyspach chorwackich? Dorada, mule, krewetki , kalmary, ośmiorniczki , lub inne jeśli polecacie ? Taka lista przyda się wielu osobom.
sieka
Odkrywca
Re: Ceny ryb i owoców morza na targach w 2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 13.07.2014 18:59

My wyjeżdżamy we wrześniu więc też dołączam do wątku. Interesuje mnie Murter i Sybenik :)
Kuca
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuca » 14.07.2014 21:38

Jadę w piątek to postaram się spojrzeć na ceny... ale nie znam się na rybach to ewentualnie porobię zdjęcia i sami rozszyfrujecie co to za ryba hehe :D
Mała_Mi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała_Mi » 15.07.2014 12:58

Przyłączam sie do pytania. Będziemy we Wrześniu w Baskiej Vodzie, i mamy nadzieje natknąć sie na jakis trak z rybami, albo choć jego namiastkę. Dobrze by było wiedzieć, ile pieniędzy wliczyć w kalkulacje na rybki i inne stworzonka morskie. Zwłaszcza, że ubiegłoroczynch cen, dla samej orientacji, za nic nie pamietam :?
vizila
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vizila » 15.07.2014 13:16

Widzę sporo konkretów w waszych postach;p Wszedłem z nadzieją, że coś wyczytam fajnego;p W tym roku zamierzam połowić jakieś morskie stwory nawet kupiłem sobie sprzęt :) .... ale coś mi się wydaję, że będę musiał się Jadnak udać na targ :)
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 15.07.2014 17:50

Kuca napisał(a):Jadę w piątek to postaram się spojrzeć na ceny... ale nie znam się na rybach to ewentualnie porobię zdjęcia i sami rozszyfrujecie co to za ryba hehe :D

SUPER ! Czekamy . Pewnie wielu się przydadzą te informacje. Jak będziemy za miesiąc na Losniju to też dorzucimy po powrocie zaobserwowane ceny.
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 15.07.2014 19:35

Ceny w kunach które płaciłem(po niewielkim targowaniu)za kilogram z targu w Puli:homar 270,przegrzebki 160,świeże krewetki 120,langustynki 220,kalmary 60-120,ośmiornica 65.Dorada,okoń morski z hodowli 60-80,ryby dzikie duże 150-300,drobne 30,omułki 20,ostygi 5 sztuka.Ryb,ostryg,muli nie kupuję,bo łowię je sam,znajomi kupili te hodowlane i przyrządziliśmy je razem z samodzielnie złowionymi,różnica kolosalna,na korzyść łowionych.Jeżeli traficie na targu sercówki,to polecam,pierwszy raz sami je robiliśmy i były bardzo smaczne,smak niewiele różni się od przegrzebków,a cena tylko 30 kun.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.07.2014 22:01

Za sercówki znajomy podobno płacił 40kun/kilo(super) lecz niedługo przetestuję od znajomego(wozi owoce morza po knajpach-wiadomo mrożone) lecz cena super 12zł kilo :D widzę że za cenę jednego homara to na Kubie kupowaliśmy pięć(z sałatką i chipsami bananowymi w knajpie).
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 16.07.2014 11:39

Cena za homara w knajpie 500 kun i to takiego 600-800gr.Skusiłem się kilka lat temu i był słaby, znajomi mieszkający w Puli powiedzieli że w restauracjach w sezonie sprzedają w większości mrożone.Będąc w Boraku w 2011 roku osobiście widziałem dostawę mrożonych homarów do Dalmatinskiej kuci,tak że to chyba ogólny trend wakacyjny.W tym roku byli z nami w Chorwacji znajomi,którzy w grudniu odwiedzili Kube i porównanie cen zdecydowanie na korzyść wyspy Fidela,ale widoki,woda podobała im się dużo bardziej na Istrii.Jak dla mnie to Karaiby i Floryda są mocno przereklamowane,choć niskie ceny owoców morza i dostępność,są ich dużym plusem.Nigdzie w Europie nie widziałem sprzedawanych żywych krewetek,a smak tych kupionych w Key Largo pamiętam do dziś.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 16.07.2014 14:47

To za taką kobyłę ze 2kg minimum płaciliśmy w knajpie na Kubie od 8 do 15peso(posiłek kilkudaniowy) 1peso=3zł a co do plaży to mógłbym się kłócić(my byliśmy w parku narodowym w tym roku w styczniu)
P1281490.JPG

WP_20140120_028-001.JPG

https://www.google.pl/search?q=sol+cayo ... 66&bih=657
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 16.07.2014 19:57

mums71 napisał(a):Ceny w kunach które płaciłem(po niewielkim targowaniu)za kilogram z targu w Puli:homar 270,przegrzebki 160,świeże krewetki 120,langustynki 220,kalmary 60-120,ośmiornica 65.Dorada,okoń morski z hodowli 60-80,ryby dzikie duże 150-300,drobne 30,omułki 20,ostygi 5 sztuka.Ryb,ostryg,muli nie kupuję,bo łowię je sam,znajomi kupili te hodowlane i przyrządziliśmy je razem z samodzielnie złowionymi,różnica kolosalna,na korzyść łowionych.Jeżeli traficie na targu sercówki,to polecam,pierwszy raz sami je robiliśmy i były bardzo smaczne,smak niewiele różni się od przegrzebków,a cena tylko 30 kun.

...cóż...wychodzi na to , że ceny nad morzem są wyższe niż w u nas w kraju w sklepie :roll: Doradę można obecnie kupić za 25,-/kg ( niemiecki , niebieski market ) lub po 30,-zł/kg ( sklep z owadem ), krewetki są po 45-50,- zł/kg ( polski sklep dwóch imion ) , no a cena 80,-do 170,- zł za "dzikie ryby duże" już całkiem powala.
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 18.07.2014 11:50

Langusta piękna zarówno w całości jak i na talerzu.Co do plaż to wolę bezludne laguny Chorwacji:)

Cena ryb nie zmieniła się od kilkunastu lat,zawsze była wysoka.Jedynie ryby z hodowli są stosunkowo tanie,a mimo to nie widziałem żeby kupowali je miejscowi.Chorwaci wybierają świeże sardynki(świetne z grilla),lub mniejsze ryby(super do smażenia i na zupę).
W Polsce chyba lepiej kupić,lub złowić dorsza,niż "paszową" doradę.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.07.2014 14:21

Gdyby ktoś chciał spróbować dobrej rybki pod Warszawą to polecam Złotego Okonia pod Serockiem i obowiązkowo sandacza w śmietanie z kurkami(pycha).
para-35-38
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) para-35-38 » 18.07.2014 20:15

Z napisał(a):Gdyby ktoś chciał spróbować dobrej rybki pod Warszawą to polecam Złotego Okonia pod Serockiem i obowiązkowo sandacza w śmietanie z kurkami(pycha).

...pod Warszawę to my się nie zapuszczamy nawet dla dobrego okonia :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2014 20:27

30 zł za obiad z homarem...ech...toż to nawet Castro mi nie będzie przeszkadzał :)
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies