Taki mały offtopic.
W sobotę 22 czerwca Chorwaci mają wolne więc może się okazać ze pocałujemy klamkę w różnych miejscach.
LUKASQ napisał(a):Apropo robienia zwyczajnych zakupów w Chorwacji..
Skoro takie rzeczy jak czekolada Milka, litrowa Pepsi, chipsy Lay's, żelki Nimm2m, czy wiele wiele innych produktów dostępnych także w Polsce lecz w HR są dwa razy droższe - to dlaczego niektórzy śmieją się że ludzie przywożą to z Polski skoro to logiczny sposób na oszczędzenie pieniędzy ?
LUKASQ napisał(a):Apropo robienia zwyczajnych zakupów w Chorwacji..
Skoro takie rzeczy jak czekolada Milka, litrowa Pepsi, chipsy Lay's, żelki Nimm2m, czy wiele wiele innych produktów dostępnych także w Polsce lecz w HR są dwa razy droższe - to dlaczego niektórzy śmieją się że ludzie przywożą to z Polski skoro to logiczny sposób na oszczędzenie pieniędzy ?
DziadekJanusz napisał(a):Chorwacja [b]....
DziadekJanusz napisał(a):Chorwacja jest droga, w porównaniu z wieloma innymi destynacjami.
Ja myślę, że w Chorwacji zostaną ci, którzy będą organizować sobie wypoczynek sami, z dojazdem furgonetką i ci, którzy z kosztami się nie liczą.
Co dalej? W przyszłym roku pewnie będzie Hiszpania, bo jest zwyczajnie tańsza. Raczej nie wyspy kanaryjskie (w takim Medano zjesz rybę za pół tego, co w Omisiu), może Madera?
Bo nie powiem, ale w tym roku dwa tygodnie w dobrym pensjonacie stanęły z lotem Croatia Airlines na finansowej granicy. Jeśli w innych miejscach jest więcej za mniej, to po co przepłacać.
empire13 napisał(a):BartNS napisał(a):22 czerwca Chorwaci mają wolne więc może się okazać ze pocałujemy klamkę w różnych miejscach.
Być może.
Na pewno nie w marketach. Rok temu normalnie były czynne.
Zacheusz napisał(a):Myślę że przez rok wiele się w Chorwacji cenowo nie zmieniło. Rok temu trochę byłem zaskoczony wzrostem cen. Natomiast teraz raczej nie, być może dlatego że przez rok w Polsce wszystko bardzo zdrożało. Są produkty o podobnych cenach, są droższe, ale raczej tragedii nie ma
BartNS napisał(a):empire13 napisał(a):BartNS napisał(a):22 czerwca Chorwaci mają wolne więc może się okazać ze pocałujemy klamkę w różnych miejscach.
Być może.
Na pewno nie w marketach. Rok temu normalnie były czynne.
Na pewno to Lidl byl oficjalnie zamkniety takie informacje byly na ich stronie, a w Basce Voda praktycznie tylko piekarnie były otwarte. Studenac, Konzum, Tommy zamknięte
Chyba największe podwyżki można było odczuc w 2022 roku. U nas wówczas nawet bardziej podrożało, ale nie zdążyliśmy się przyzwyczaic Dodatkowo zaczęliśmy placic w Euro. Ale i tak kiedyś produkty typu ser, szynka były 2x droższe, teraz jest z 1,5 x. .
empire13 napisał(a):W 2022 roku płaciliśmy w Cro jeszcze kunami. W marketach na cenówkach były ceny w kunach i w euro.
Pewnie sklepy przyjmowały już euro (nie pamiętam).
marekkowalak napisał(a):
Jakimi konkretnie?
Zakorkowaną i pełną Ruskich Czarnogórą?
marekkowalak napisał(a):I wysokiej klasy pensjonaty raczej nas nie interesują.
marekkowalak napisał(a):DziadekJanusz napisał(a):Chorwacja jest droga, w porównaniu z wieloma innymi destynacjami.
Jakimi konkretnie?
Zakorkowaną i pełną Ruskich Czarnogórą? Będącą póki co jednym wielkim placem budowy Albanią? Bułgarią o standardzie późnego PRL-u? Turcją, w której żeby coś zwiedzić, trzeba się tłuc pół dnia w jedną stronę?
Przywoływana przez ciebie Hiszpania? Zależy od rejonu - robiłem sobie na próbę kosztorys okolic Malagi i wychodziło mi ok. 30% drożej niż w Chorwacji.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne