Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny owoców morza

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cvique
Globtroter
ceny owoców morza

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvique » 07.07.2004 07:03

witam wszystkich.
wybieram się w sierpniu w okolice Splitu i Dubrownika. samolot + namiot na miejscu. chciałbym oszacować sobie jakoś koszty. o kempingach jest tu tyle, że wszystko chyba wiem. pozostaje żarcie. słuszałem, że owoce morza są stosunkowo tanie. czy to prawda? chodzi mi o kupno świeżych i przyrządzenie samemu. wszędzie dostępne? ew proszę o ceny szybkich dań.

Dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
Alchemik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alchemik » 07.07.2004 13:27

Aby się zorientowac jakie są ceny w danym kraju stosuje od lat metodę BigMacka (samej kanapki) w Chorwacji kosztuje 14.99kun to jest 2,05 Euro czyli jakieś 9.50zł. Porównaj to z ceną kanapki w Polsce i już masz obraz jakie w danym kraju są ceny.
Jeżeli chodzi o owoce morza i ryby to ceny nie są zbyt niskie. Na targu rybnym w Puli za kilogram niepatroszonej ryby zapłacisz minimum 60Kun/kg. Jeżeli jednak będziesz chciała zjeść rybę wielkości naszego pstrąga musisz się liczyc z ceną 80kun za kilogram . Kalmary, ośmiorniczki itp. to wydatek od 25-45kun/kg.
jaccco
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaccco » 07.07.2004 15:55

Musisz też wziac ze sobą budzik :lol: Zazwyczaj owoce morza są sprzedawane na targach, bardzo wcześnie (przynajmniej takie sa moje doświadczenia). W sklepach czasem można kupić mrożone no ale takie to i u nas są...
PZDR
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 08.07.2004 09:42

Ale postraszyliście :wink:
Kg sardeli kosztuje ok.30Kn, kalmarów ok.40Kn, osljića (pstrąg morski) ok. 60Kn. Spoko 8)
Jeśli nie ma targu rybnego to jest rybarica-sklep rybny, w którym trzeba być ok.6-7 rano, ponieważ kucharze wykupują rybki do knajpek.
8)
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 08.07.2004 15:23

SNIPER napisał(a):Ale postraszyliście :wink:
Kg sardeli kosztuje ok.30Kn, kalmarów ok.40Kn, osljića (pstrąg morski) ok. 60Kn. Spoko 8)
Jeśli nie ma targu rybnego to jest rybarica-sklep rybny, w którym trzeba być ok.6-7 rano, ponieważ kucharze wykupują rybki do knajpek.
8)

Potwierdzam ceny rybek. W stosunku do innego jedzenia świeże ryby w Cro nie są drogie ( no chyba, że ktoś od razu musi mieć kwalitetną rybę - wtedy ceny mogą być szokujące 8O ). Polecam rybkę ugor - wygląda jak skrzyżowanie węgorza z miętusem, a smakuje jeszcze lepiej :D .
Z tymi godzinami twarcia, to rzeczywiście różnie bywa, zależy od targu, ale nigdy nie wstałam na wakacjach o 6 żeby lecieć po rybę :lol: . Myślę jednak, że znajdzie sie miejsce, że do 10 coś się kupi, można też spróbować u rybaków bezpośrednio, ale to raczej w małych wioskach.

Serdeczności Juli
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 08.07.2004 15:27

cvique napisał(a):witam wszystkich.
samolot + namiot na miejscu.

Ja myśle, że samolot na kampie będzie cie drogo kosztował :lol: :lol: :lol:
cvique
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvique » 09.07.2004 09:04

samolot + kamp = tanie linie, plecak, namiot (bez szaleństw na miejscu). zrobienie własnoręcznie dobrej potrawy nie jest takie trudne, a lubie owoce morza + dobre winko :D

dzięki za powyższe info. zapowiada się nie źle.
PS a i tak rano trzeba wstać bo szkoda urlopu. wyśpie się w domu :lol:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone