Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny - Obiektywne dywagacje

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bosman78
Plażowicz
Ceny - Obiektywne dywagacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosman78 » 23.07.2009 11:31

Witajcie.
Przeczytałem kilka wątków odnośnie cen oraz gorliwych dyskusji czy jest drogo czy nie i kto wozi ziemniaki aby było taniej :-)
Rzecz w tym co oznacza drogo ?? i nie mam tu na myśli tylko i wyłącznie wymiernych wartości w postaci wysokości cen. Każdego z nas z pewnością stać na zakup 10 szt. jajek w Konsum-ie za 10 PLN, piwa za 6,5 PLN czy obiadu w restauracji za 200 HRK lub 150 PLN za noc na kempoingu ( namiot + 2 osoby PAG), pytanie czy warto....?? i na to każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Każy ma tutaj inne odczucie jeden powie, że to zdecydowanie za drogo. drugi machnie ręką bo piękno i atrakcje kraju rekomepensują takie wydatki.
Ja pierwszy raz w CRO byłem 12 lat temu następnie 4 lata temu i tydzień temu i mogę stwierdzić, iż w tym okresie koszty pobytu potroiły się i nie mam tu na myśli tylko cen bo np. 12 lat temu bardzo często w cenie nocelgu można było otrzymać obiad od gospodarza...
Drażnią mnie inwektywy typu ,, jak cię nie stać to nie jedź, lub urlop jest od tego aby używać życie i nie ma co sępić kupując w tanich sklepach tylko na bogato po knajpach !! :-) tak to takie typowo polskie podjeście ,, stać mnie a co", ale nie każdy preferuje taki typ turystyki. Wystarczy rzucić okiem na campingi, które śa obleganie przez obrzydliwie zamożych turustów z europy zachodniej, którzy podróżują z przyczepami campingowymi, i zaopatrując się w lidlu i mało komu przujdzie do głowy stołować się w restaurachach....ale to już różnice kultorowe i zaległości cywilizacyjne, które my dopiero nadrabiamy poprzez pokutujące stwierdzenie jest urlop stać mnie a plebs niech się patrzy...! Na tzw. zachodzie sytuacja jest dokładnie odwrotnia bogaci i zamożni uprawiająturysytkę campingową a na dorobku kurortowo- restauracyjną ...
IMHO mimo, że jest dorogo nadal będę jeździł do CRO, ale na pewno nie w sezonie i z rozsądym zapasem przydanych rzeczy, które nie koniecznie muszę kupować na miejscu.....
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 23.07.2009 12:02

Ale o co chodzi? :wink:
Kolejny taki sam temat próbujesz rozwinąć?
DONDON
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DONDON » 23.07.2009 12:57

nowalijka napisał(a):Ale o co chodzi? :wink:

Święte słowa.
Wróciłem 3 dni temu i stwierdzam, ze jest bardzo drogo, od 50 do 100% drożej niż w Polsce. Mam tu na myśli ceny żywności. Ser gouda 40-50 zł za kg. Piwo Ożujsko ok. 3,41 za 0,5 l (butelka 2 l). Trójkącik pizzy w piekarni 6-6,50 za szt. , chleb 7-8 zł, piwo przy plaży 8,50-9,50 za 0,5 l, papierosy Marlboro prawie 14 zł.
Drogo jest i tyle i nie wciskajcie, ze tanio.
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 23.07.2009 13:03

No tak, ale camp nie znaczy taniej. Temat ten wielokrotnie był wałkowany na tym forum ;]
W ramach ciekawostki, wczoraj w antyradiu redaktorzy opisywali nowy camper VW transporter ... cena niecałe 300k PLN ZŁ.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 13:13

nowalijka napisał(a):Ale o co chodzi? :wink:

Popieram w 100%. Proponuję przenieść dyskusję TUTAJ
Bosman78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosman78 » 23.07.2009 14:41

Nie chodziło mi o rozwinięcie nowego wątku wręcz przeciwnie :-) chciałem podkreslić różnice między ceną a wartością a nie tym czy jest drogo czy tanio bo to pojęcie bardzo względne
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.07.2009 17:11

Ja bym też zadała pytanie do tematu ile obiektywnie powinny kosztowac 13 dniowe wakacje spędzone za granicą, nad przepięknym i czystym morzem w pięknym kraju, z piękną pogodą, kilkoma wycieczkami krajoznawczymi (Dubrownik, Trogir, Szybenik, Plitwice) bez szału ale też bez ograniczeń i odmawiania sobie przyjemnosci.

Jako ze dla jednych np. 2000zł to na waciki a dla innego kasa na przezycie kilkuosobowej rodziny na miesiąc jest to pojęcie względne czy to duzo czy mało.

Wiadomo każdy by chciał za darmo, ale wydaje mi sie kwota 1400zł - 1500zł za osobę to cena która jest adekwatna do miejsca, spędzonego czasu, atrakcji z których się korzystało na miejscu. Tyle zapłaciłam ja wiec może dlatego nie uwazam zeby urlop był jakis super drogi. 2 lata niewiele mniej wydałam nad polskim morzem - lało 11 na 12 dni, więc sie siedziało w knajpach i jadło i wydawało pieniadze.

Myslę ze takie wakacje, wspomnienia z nich warte są takiej kwoty.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.07.2009 17:38

CinnamonGirl napisał(a):Myslę ze takie wakacje, wspomnienia z nich warte są takiej kwoty.

Święta prawda. :)
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 23.07.2009 19:36

CinnamonGirl napisał(a):Myslę ze takie wakacje, wspomnienia z nich warte są takiej kwoty.
i wspomnienia o Karlovačko :D:D:D
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 23.07.2009 19:47

ja za wycieczke z biura podrozy( 7 noclegow w apartamencie 4 osobowym,dojazd autokarem) zaplacilem 700zl, koszt przezycia na dwie osoby w moim przypadku to bylo 1100zl
-z polski nie zabieralem praktycznie zadnego jedzenia, w chorwacji sniadania przyrzadzalismy sobie sami z artyukolow zakupionych w Konzumie, obiady lub obiado kolacje jadalismy "na miescie" w sumie na nic sobie nie zalowalismy, nie bylo nie wiadomo jakich specjalow i rozrzucania pieniedzy ale godnie przezylismy
-starczylo nam jeszcze na pamiatki do polski
-pilem dzienie po pare piwek,jedlismy pizze,kurczaki,a nawet i kalmary i osmiornice
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 23.07.2009 20:03

i podam pare przykladowych cen:
- piwo Ozujsko i Karlovacko 0.5l (konzum 6 kun, sklepik 7 kun)
- piwo w barze 15 kun
- pizza w restaracji od 30 d0 50 kun
- kalmary w restauracji od 40 d0 70 kun
- chleb w piekarni 8 kun
- woda mineralna 1,5l 5 kun
- zestaw (polkurczaka,frytki,salatka) w miejscowym fastfoodzie 35 kun
- margaryna 8 kun
[img=http://img43.imageshack.us/img43/8940/52305783.th.jpg]

dziisaj wrocilem z Medulina na Istrii
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 23.07.2009 21:16

Napoje: knajpka przy deptaku Tucepi k/Makarskiej

Obrazek[/img]
Emil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emil » 23.07.2009 21:33

Witam,

I między innymi z tego powodu (choć nie był to główny powód) w tym roku zdecydowałem wakacje spędzić na Krymie - po 6 wyjazdach wakacyjnych co rok do Cro.

Pozdrawiam Robert
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 24.07.2009 05:56

jakabzdura drogie to piwo mieliscie w tym Konzumie. Tam gdzie ja byłam (Primosten) 0,5 w butelce 5,59kn - 1,22 kaucja za butelkę jak sie oddawało, czyli piwko kosztowało 4,37kn za 0,5 = 2,67 zł za 0,5 - powiedziabym jak w PL.

Krym też piękny - ja póki co 2 razy w Chorwacji wiec ;) jeszcze troche do zwiedzania mi zostało. Potem marzy mi sie Czarnogóra ;) tez póki co dużo tańsza niz Chorwacja.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.07.2009 07:17

CinnamonGirl napisał(a):... czyli piwko kosztowało 4,37kn za 0,5 = 2,67 zł za 0,5 - powiedziabym jak w PL ...

.. a teraz to już 2,53 :D

Może podawajcie jeszcze kursy po jakich liczycie kuny, bo za pół roku,
będzie, że piwo po złotówce to było drogo i to dopiero będzie zagwozdka dla czytelników.

Obrazek
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone