Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny - Obiektywne dywagacje

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 24.07.2009 07:37

Bosman78 napisał(a):Nie chodziło mi o rozwinięcie nowego wątku wręcz przeciwnie :-) chciałem podkreslić różnice między ceną a wartością a nie tym czy jest drogo czy tanio bo to pojęcie bardzo względne

Dywagacja jednego cromaniaka trudno nazwać obiektywnymi :wink:
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 24.07.2009 10:34

Bosman78 napisał(a):Nie chodziło mi o rozwinięcie nowego wątku wręcz przeciwnie :-)

Nie rozumiem... Założyłeś nowy wątek o tym samym, żeby go nie rozwijać? A może zwijać, skoro "wręcz przeciwnie"... :wink:
Subiektywnie uważam, że nie jesteś obiektywny. :P
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 24.07.2009 10:35

CinnamonGirl napisał(a):Ja bym też zadała pytanie do tematu ile obiektywnie powinny kosztowac 13 dniowe wakacje spędzone za granicą, nad przepięknym i czystym morzem w pięknym kraju, z piękną pogodą, kilkoma wycieczkami krajoznawczymi (Dubrownik, Trogir, Szybenik, Plitwice) bez szału ale też bez ograniczeń i odmawiania sobie przyjemnosci.

Jako ze dla jednych np. 2000zł to na waciki a dla innego kasa na przezycie kilkuosobowej rodziny na miesiąc jest to pojęcie względne czy to duzo czy mało.

Wiadomo każdy by chciał za darmo, ale wydaje mi sie kwota 1400zł - 1500zł za osobę to cena która jest adekwatna do miejsca, spędzonego czasu, atrakcji z których się korzystało na miejscu. Tyle zapłaciłam ja wiec może dlatego nie uwazam zeby urlop był jakis super drogi. 2 lata niewiele mniej wydałam nad polskim morzem - lało 11 na 12 dni, więc sie siedziało w knajpach i jadło i wydawało pieniadze.

Myslę ze takie wakacje, wspomnienia z nich warte są takiej kwoty.

To co napisałaś jest bardzo bliskie temu co sama uważam w temacie wyjazdów wakacyjnych.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 24.07.2009 22:40

CinnamonGirl napisał(a):jakabzdura drogie to piwo mieliscie w tym Konzumie. Tam gdzie ja byłam (Primosten) 0,5 w butelce 5,59kn - 1,22 kaucja za butelkę jak sie oddawało, czyli piwko kosztowało 4,37kn za 0,5 = 2,67 zł za 0,5 - powiedziabym jak w PL.

Krym też piękny - ja póki co 2 razy w Chorwacji wiec ;) jeszcze troche do zwiedzania mi zostało. Potem marzy mi sie Czarnogóra ;) tez póki co dużo tańsza niz Chorwacja.

Wez jeszcze pod uwage regiony. Ja dzisiaj wrocilem z wyspy Rab - Lopar i tu za Karlovacko 0,5 placilem w sklepie 8,99 KN. W restauranie 17 KN. Rab ogolnie bardzo drogi w porownaniu z innymi regionami.
A Czarnogora wcale nie jest tansza od HR :))
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.07.2009 06:42

Płacone kartą - kurs w czasie naszego pobytu przy tej płatnosci 0,60-0,62. W zaleznosci od sklepu i dnia.
Dodam ze piwo w puszce faktycznie kosztowało 8kn. Kwestia dostrzeżenia tej 'drobnej' róznicy na etykietkach - sami w pierwszy dzen kupilismy w puszkach. W drugi dzen juz naprawilismy ten błąd.
W restauracjach piwo tez 15-25kn.

Hmmm znajomy chłopaka był w tym roku i jak podawał ceny to wychodziło taniej.
Przy czym dodaję ze dla mnie urlop w czerwcu w CHR był w optymalnej cenie - ani nie tani ani drogi. Bez zmrozenia oka dałabym kolejne 1450zł za takie 13 dni :). Tak samo cena pizzy normal za 30zł jest ok czy jubo za 50zł- u nas są takie same(chocby daGrasso - pizza normal 42 cm kosztuje wgranicach 30zł w zaleznosci od dodatkow).
A jak pomysle ze 3 lata temu za wycieczke do Egiptu miałabym 4 tygodnie w CHR to tym bardziej wiem że za rok znów Chorwacja.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 25.07.2009 12:02

CinnamonGirl napisał(a):Dodam ze piwo w puszce faktycznie kosztowało 8kn. Kwestia dostrzeżenia tej 'drobnej' róznicy na etykietkach - sami w pierwszy dzen kupilismy w puszkach. W drugi dzen juz naprawilismy ten błąd.
W restauracjach piwo tez 15-25kn.

Piwo po 8kn w Konzumie mialem dokładnie do 30 czerwca. 1 lipca jak piorun strzelił wszystko podrożało... to samo piwo kosztowało już 10kn :). Podobnie w knajpie do końca czerwca piwo po 10kn od lipca po 14 kn.
Ceny bardzo płynne...w niektorych knajpach pisane ołówkiem a róznice spore. W niektórych lokalach odnioslem wrażenie że nie istnieje coś takiego jak napiwek - albo nikt nie daje albo taxa za obsługe wliczona w cene..
Mina kelnera który oddaje resztę a ja mu wciskam ją spowrotem ..bezcenna :)
Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny - Obiektywne dywagacje - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone