Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny na Istrii 2010

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.01.2011 17:10

josefoe napisał(a): Ciekawe, kto ma rację?

Zrób próbę.
3-4 Karlovacko,potem delikatnie w jakieś inne auto :wink:...
Przyjadą policjanty i..........pochwalisz się wynikiem na form.... 8) :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 08.01.2011 18:10

PRAWO:

- sukladno Odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-3084/08, od 7. travnja 2010. godine, propisuju se koncentracije alkohola koje pojedine kategorije vozača smiju imati. Tako je za vozače profesionalnih kategorija C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E i H, mlade vozače i vozače vozila B kategorije kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavljaju te poslove propisano da uopće ne smiju u krvi imati alkohola niti imati u organizmu droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje ili određeno vrijeme prije započinjanja vožnje.

Za ostale vozače (dakle, najveći broj vozača u Republici Hrvatskoj) propisano je da ne smiju upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu imaju droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati za vrijeme vožnje ili određeno vrijeme prije započinjanja vožnje ili ako u krvi imaju alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
Dakle, za razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu ti vozači više se neće kažnjavati niti u kojem slučaju;

Tak więc, do 0,5 promila - jest dozwolone (z wyjątkiem kierowców zawodowych) :wink:
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 09.01.2011 13:18

mirko napisał(a):

Tak więc, do 0,5 promila - jest dozwolone (z wyjątkiem kierowców zawodowych) :wink:

Szanowni BeJur, raul73, pawelh, anankin - czapki z głów!!!!! i :oops: :oops: :oops: :oops:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.01.2011 13:42

A propos,

alko test]

:lol: :lol: :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.01.2011 14:01

mirko napisał(a):A propos,

alko test]

:lol: :lol: :lol:

:D ostrzegaj następnym razem, bardzo proszę :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.01.2011 18:47

josefoe:

Ja bym jeszcze nie był taki pewny - podane przez mirko źródło podaje, że od 7 kwietnia 2010 roku, więc to nowy przepis. Jak widać, Chorwaci są bardzo zmienni w tej kwestii, więc nie wiadomo, czy za pół roku znów nie będzie 0,00.
Po drugie: przekopałem przed chwilą internet i nigdzie nie znalazłem potwierdzena tego co pisze mirko. Wszystkie informacje na dzień dzisiejszy to 0,00. Oczywiście mirko może mieć rację, ale jesli informacje w necie aktualizują się w takim tempie, to o zmianie z 0,5 na 0,00 też dowiemy się po czasie i może być za późno. Tym bardziej nie trzymałbym się Twojego "Pascala", który o dopuszczalnej normie 0,5 informował w 2009 roku, kiedy było ciągle 0,00.

Ja tam wolę nie ryzykować i chodzić sobie wieczorkami pieszo.

I nie bardzo rozumiem, czego mamy się wstydzić... :?: :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2011 09:18

Raul - nie szukaj dziury ...

...Kierowcy zawodowi wykonujący pracę nie mogą przekroczyć poziomu 0,0 prom. alkoholu w organizmie...

I nie jest to nowy przepis:
...Ambasada RP w Zagrzebiu informuje, że w chorwackim Kodeksie Drogowym, który wszedł w życie 17.06.2008 r. (NN 67/2008)...

źródło - MSZ
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.01.2011 09:49

Nie, żebym się czepiała, winko lubię, piwko też, ale jak wypije troszkę, to nie wsiadam za kierownice a nie liczę, czy już mi wyparowało, czy za chwilę dopiero...
Po to mamy z mężem prawa jazdy, żeby jedno mogło prowadzić.
Jest dobrze, jak jest dobrze. Chcielibyście być poszkodowani przez kogoś, kto myślał, że łapie się do dopuszczalnej normy?
Jakiś czas temu robiłam prawko na motocykl, jak rano miałam jazdy, to wieczorem nawet pół piwka malinowego nie miało u mnie szans.
pozdrawiam serdecznie
Be(ata)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2011 10:18

Rozmowa o dopuszczalnej ilości nie oznacza popijania.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne