Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny na Istrii 2010

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komorfil
Odkrywca
Re: Rovinj

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 15.09.2010 21:46

szymek.1 napisał(a):to jest uczciwe podejscie do tematu :D
ceny dwa razy wieksze niz u nas ,zeby za pizze placic w Dubrovniku 50 zl to lekka przesada :?
szklaneczka piwa 20 zeta, lody 6 zeta za galke :?
byle co to po kieszeni rąbia ,przesada lekka :?
jakby sie czlowiek na chwile chcial zapomniec to debet na karcie wiekszy niż jeziora plitvickie wszystkie razem do kupy :wink:
mimo wszystko warto tam jechac ,jednak niechaj rozsądek przyświeca :D

Ty to jednak do dziwnej Chorwacji jeździsz.
Lody 6 zeta za gałkę? Znaczy koło 10 kun? Nieźle Cię skasowali.
Standardowo za gałkę lodów chorwackich wielkości naszych 3 gałek, ja i inni w Chorwacji płacili 5 kun.
A jaka była ta gałka za 6 zeta? Taka malutka?
Pizza za 50 zł to oczywiście dla dziecka, bo dla dorosłego jeszcze droższa?

Oj, kochacie wy te mity o cenach chorwackich, kochacie.
Jedźcie do Skandynawii, najlepiej Norwegii. Pojęcie "drogo" nabierze dopiero wtedy właściwego sensu.
sirmordzia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirmordzia » 03.01.2011 09:41

.....
Ostatnio edytowano 28.01.2012 08:34 przez sirmordzia, łącznie edytowano 1 raz
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 07.01.2011 09:46

elka505 napisał(a):Wróciłam z Rovinja..pobyt w ciemno druga połowa sierpnia. Ceny..w przybliżeniu 2 razy tyle co u nas ( oczywiście nie mam na myśli naszych miejscowości turystycznych tylko zwykłe ceny ).I zdecydowanie nie polecam jazdy w ciemno w sierpniu...duży problem ze znaleziem apartamentu lub pokoju...problem wogóle,a jeśli coś sie trafia to bardzo drogo albo w strasznym stanie.Nie udało mi sie wpasować na pełne dwa tygodnie, bo już było zarezerwowane.Udało mi sie znależć fajny apartament za 50 euro po targach ale trzy godziny szukania-agencje turrystyczne nic nie miały.

Bo kto jedzie do takiej miejscowości? :D Ja tam zrobiłem tak, że znalazłem bazę wypadową (w ciemno II połowa lipca - 25 euro), tanio, spokojnie i stamtąd jeździłem gdzie chciałem. Co do cen razy 2 jak w Polsce, to bez przesady. Jest lekko drożej, ale nie ma szału. Jak tu ktoś zauważył odwiedźcie Norwegię, wtedy zapłaczecie. Zresztą co tu dużo szukać. Mieszkam nad polskim morzem...ceny w sezonie mordują, ale nikt nie narzeka.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.01.2011 12:00

Semedi napisał(a):
Bo kto jedzie do takiej miejscowości? :D

Ja :!: Zgłaszam się na ochotnika. :D

Powody są 2: po pierwsze w dużej miejscowości jest wszystko na miejscu i nie trzeba dużo jeździć. Na urlopie staram się ograniczyć jeżdżenie samochodem do minimum.
Po drugie można sobie noca pospacerować po starówce pełnej ludzi, wejść do restauracji, wypić piwo czy wino i wrócić sobie spokojnie na kwaterkę. Samochód odpada, bo w Chorwacji limit alkoholu to 0,0!
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 07.01.2011 13:20

Raul73 napisał(a):
Powody są 2: po pierwsze w dużej miejscowości jest wszystko na miejscu i nie trzeba dużo jeździć. Na urlopie staram się ograniczyć jeżdżenie samochodem do minimum.
Po drugie można sobie noca pospacerować po starówce pełnej ludzi, wejść do restauracji, wypić piwo czy wino i wrócić sobie spokojnie na kwaterkę. Samochód odpada, bo w Chorwacji limit alkoholu to 0,0!

W wakacje stronię od alkoholu. Mam go dość przez cały rok w Polsce. A winka, piwka napiję się z gospodarzem, jedząc przy tym wspaniały posiłek. Nie no każdy jeździ, gdzie chce i robi co chce, tak sobie żartowałem.
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 07.01.2011 13:25

Raul73 napisał(a): Samochód odpada, bo w Chorwacji limit alkoholu to 0,0!

Nie do końca odrobiłeś lekcje! Dla takich jak my wczasowiczów limit wynosi 0,5 promila a dla kierowców zawodowych i młodych stażem 0,00.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2011 13:30

komorfil napisał(a):
ceny dwa razy wieksze niz u nas ,zeby za pizze placic w Dubrovniku 50 zl to lekka przesada :?
jakby sie czlowiek na chwile chcial zapomniec to debet na karcie wiekszy niż jeziora plitvickie wszystkie razem do kupy :wink:

Standardowo za gałkę lodów chorwackich wielkości naszych 3 gałek, ja i inni w Chorwacji płacili 5 kun.

On chyba mówi o Dubrovniku..... 8)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 07.01.2011 14:24

josefoe napisał(a):
Raul73 napisał(a): Samochód odpada, bo w Chorwacji limit alkoholu to 0,0!

Nie do końca odrobiłeś lekcje! Dla takich jak my wczasowiczów limit wynosi 0,5 promila a dla kierowców zawodowych i młodych stażem 0,00.
Przez kilka miesięcy istotnie było o,oo promila,ale Chorwaci szybko się z tego pomysłu wycofali bo traciły restauracje i problem mieli księża odprawiający msze w kilku parafiach.Tak było 3 lub 4 lata temu.Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.01.2011 14:39

Semedi napisał(a):
W wakacje stronię od alkoholu. Mam go dość przez cały rok w Polsce. A winka, piwka napiję się z gospodarzem, jedząc przy tym wspaniały posiłek. Nie no każdy jeździ, gdzie chce i robi co chce, tak sobie żartowałem.

Domyśliłem się że żartowałeś - ja też tylko pdoałem 2 powody, dla których jeżdżę w takie miejsca. :D

josefoe napisał(a):Nie do końca odrobiłeś lekcje! Dla takich jak my wczasowiczów limit wynosi 0,5 promila a dla kierowców zawodowych i młodych stażem 0,00.

Przyznam że pierwsze słysze o takim przepisie. Skąd masz te informacje? Bo zarówno na stronie głownej cro.pl:
dlakier.php

jak i na tej:
http://podroze.auto-swiat.pl/category/e ... chorwacja/

stoi jak byk: 0,00 promila. Bez podziału na kategorie!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2011 15:02

0,5 było dopuszczalne w ...............2002 roku! :D 8)
Teraz mamy niestety........same zera. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.01.2011 19:17

anakin napisał(a):0,5 było dopuszczalne w ...............2002 roku! :D 8)

Anakin, młody Padawanie, dzięki za potwierdzenie :D

Chyba kolega josefoe chciał nas na minę powsadzać, coby wszyscy pojechali po piwku do Chorwacji, tamtejsza policja by nas wyłapała, a on by sobie pustą autostradą pomknął... :wink: :wink: :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 07.01.2011 20:52

anakin napisał(a):
komorfil napisał(a):

On chyba mówi o Dubrovniku..... 8)

Gałka w Dubrovniku za 10 kun? proszę bardzo - koło Fontanny Onofrio - lodziarnia z takimi cenami :) ale wystarczy przejść się kawałek dalej i juz taniej.... no ale jak kogoś ciśnie i musi już .... to co innego :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.01.2011 21:11

Raul73 napisał(a):
Anakin, młody Padawanie, dzięki za potwierdzenie :D

Chyba kolega josefoe chciał nas na minę powsadzać, coby wszyscy pojechali po piwku do Chorwacji, tamtejsza policja by nas wyłapała, a on by sobie pustą autostradą pomknął... :wink: :wink: :wink:

Podobno 300-400 kn załatwia sprawę....

:wink:

BeJur napisał(a): no ale jak kogoś ciśnie i musi już .... to co innego :)

Czasem ciśnie....

:wink:
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 08.01.2011 15:21

Może i tak ale w Przewodniku Dla Zmotoryzowanych "Pascala" z roku 2009
/ISBN 978-83-7513-580-0/ piszą, że dopuszczalna "dawka" alkoholu w Chorwacji to 0,5 promila /strona 8 w dziale "O drogach"/. Ciekawe, kto ma rację?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 08.01.2011 15:23

josefoe napisał(a):

Może i tak ale w Przewodniku Dla Zmotoryzowanych "Pascala" z roku 2009
/ISBN 978-83-7513-580-0/ piszą, że dopuszczalna "dawka" alkoholu w Chorwacji to 0,5 promila /strona 8 w dziale "O drogach"/. Ciekawe, kto ma rację?

jeśli to Pascal zapłaci mandat - to trzymałabym się przewodnika ;)
;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne