Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny apartamentów rosną !!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.03.2009 09:45

No cóż, może w końcu Chorwaci zaczną bardziej dbać o środowisko i o klienta ;).Turystom wyjdzie to tylko na dobre ;). Zawsze można zmienić kierynek i odpczywać w Bułgarii lub np Mołdawii, czy Ukrainie ;).Podobno bardzo tanio jest ;).
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 09.03.2009 09:50

Karollek
Czy masz porównanie z poprzednimi sezonami mówiąc że teraz dużo apartamentów jest zarezerwowanych.
Trzeba jeszcze brać pod uwagę fakt że nie wszystkie apartamenty reklamują się w inernecie. Ważna jest też miejscowość, położenie od morza itd.
Będąc w 2008 roku w czerwcu rozmawiałem z Chorwatem który stwierdził że gdyby miał dwa razy więcej pokoi to bez problemu znalazłby chętnych.
Jemu kryzys niestraszny.
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 09.03.2009 10:17

Mam porównanie z 2007 rokiem. W 2008 niestety nie byłam w Cro z uwagi na wiek mojej córki. Mam wrażenie, że w 2007 roku był większy wybór niż teraz. Może faktycznie wpływ na to ma miejscowość. W 2007 roku byłam w Primostenie a teraz jedziemy do Baski.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 10.03.2009 13:06

avensis napisał(a):Co do mniejszej ilosci turystów to w tym roku może być różnie.
Wysoka cena euro napewno zniechęci do wyjazdu sporą grupe osób, znam kilka par które brały pod uwagę wakacje w CRO ale niestety euro ich przerosło.
Druga grupa to ludzie którzy od kilku lat spedzali wakacje w Egipcie, Tunezji, Turcji dla nich tez w tym roku wyjazd bedzie droższy o ok 50% rozmawiałem z kilkoma osobami którzy własnie w tym roku pierwszy raz wybieraja wyjazd do HR gdyż dla nich i tak bedzie to taniej niz wspomniane wyżej kraje.

bardzo ciekawy komentarz znalazłem na forum Gazety Wybiórczej , niejaki Tom pisze tak:

"w znacznie poważniejszych sprawach najwięksi ekonomiści nie są w stanie
wykreować niczego poza spekulacjami, toteż nie oczekuj, iz ktokolwiek stworzy
jakąś wiarygodną prognozę także w tej materii. Można rzec tak: skoro zdecydowaną
większośc turystów w tym regionie stanowią Niemcy, sporą - Węgrzy, czyli
obywatele krajów mających ostre i rosnące problemy ekonomiczne, to problemy te
odbiją się także na ich obywateli mobilności turystycznej. Mówiąc inaczej:
oszczędzając w pierwszej kolejności zetną wydatki na urlopy, i w Chorwacji
turystów będzie mniej, toteż ceny - zgodnie z zasadą podaży i popytu - pójdą w
górę. Teoria druga wyprowadzona jest dokładnie z tego samego założenia, ale
widzie ku odmiennym wmnioskom. Owszem, Niemcy (ale też bogaci Austriacy i
Szwajcarz na przyklad)zaczną oszczędzać na urlopowych wydatkach. Pod nóż pójdą
przede wszystkim te najdroższe urlopy, czyli wyjazdy do Afryki, do Turcji i
Grecji czy na Bora bora lub Antyle itp. itd. Alternatywą dla tych kosztownych
wczasów stanie się tańsza i dostępniejsza Chorwacja/Słowenia/Czarnogóra. Ergo -
będzie wiekszy popyt, ceny więc wzrosną...
Jak widzisz, trudno o jednoznaczne wnioskowanie, jak się nie ma wiedzy o profilu
turytów, nie wie się, czy w Chorwację uderza głownie klasa średnia, pracownicy
przemysłu, mieszkańcy wielkich aglomeracji, starsi czy młodzież, emeryci czy
przedsiębiorcy. A od takich danych może zależeć stopień wiarygodności
przewidywanego scenariusza. Obserwacje czynione przez nas wChorwacji, na plażach
czy parkingach, gdzie widujemy np. turystów z wymienionych państw, nie dają
podstaw do stawiania tez, że wiemy cokolwiek o statusie społecznym i materialnym
bywalców Chorwacji i statystycznym rozkładzie wśród turystów przedstawicieli
różnych grup społecznych i zawodowych. O od tego w jakims stopniu zależy
stawianie prognoz zachowania się tzw. targetu turystycznego w dobie kryzysu.
Poza tym - nie wiemy, jak dalece zejdą z cen organizatorzy najdroższego,
hotelowego wypoczynku w Azji/Afryce itp., co może odciągnąć część turystów np.
od Chorwacji, gdzie dominuje nie model wypoczynku hotelowy, ale raczej domowy. A
weźmy jeszcze pod uwagę trudne do sprognozowania czynniki takie jak kurs waluty,
ceny paliw. Te dwa czynniki mogą mieć wielkie znaczenie dla turystów spoza
eurolandu. Słowaka mającego € niewiele to zaboli, bo on w euro zarabia i w euro
zapłaci za kwaterę czy autostradę, ale Polak? Rok temu w sezonie euro kosztowało
ok. 3 zł, dziś - 4 zł, czyli o 30 proc. droższy niż rok temu będzie dla Polaka
apartman, paliwo, zywność, autostrada, a więc i cały wypoczynek. A kto zgadnie
kurs €/PLN za pół roku...?
Wszystko to są spekulacje i zgadywanki, myślę, że trzeba spokojnie poczekać na
rozwój sytuacji w najbliższych 3-4 miesiącach. "

no cóż faktycznie zobaczymy za kilka miesięcy.
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 10.03.2009 13:09

przyzwyczajenie druga natura człowieka, chodzi oczywiście o forum Gazety Wyborczej - przepraszam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.03.2009 14:51

No to przykład : firma Interhome, apartament dla 4 osób - 3 gwiazdki

Grudzień - 1515 zł
Styczeń - 1680 zł
Dziś - Marzec - 1880 zł

Taka sobie "malutka" podwyżka
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 11.03.2009 16:06

Adriatica. hr. na swojej stronie proponuje zniżki do ceny apartamentów w
wysokości 10, 15 nawet 20%.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 11.03.2009 16:21

Bahama napisał(a):No to przykład : firma Interhome, apartament dla 4 osób - 3 gwiazdki

Grudzień - 1515 zł
Styczeń - 1680 zł
Dziś - Marzec - 1880 zł

Taka sobie "malutka" podwyżka

Grudzień 1515 / 400 EUR = 3,7875
Styczeń 1680 / 400 EUR = 4,20
Marzec 1880 / 400 EUR = 4,70

To nie podwyżka ceny apartamentu.
To zmiana KURSU walut.
Mam wrażenie, że już to Ci raz udowadniałam.
Nie czytasz odpowiedzi na swoje posty?

Pozdrawiam,
Aśka
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 11.03.2009 16:37

Asikx ma 100% racji!!!! i przepraszam, ale to jest rozumowanie Szan. Pana (jak dla kogo) Jarosława Kaczyńskiego... i robienie ludziom wody z mózgu. W dniu 1/12/08- 1Eur=3.8432 , 1515zł=394,2Eur, w dniu 31/12/08-1Eur=4.1724, a już 30/01/09-1Eur =4.4392, natomiast dzisiaj
11/03/09-1Eur=4.6050. Czyli jasno z tego wynika że nie kwatery drożeją, tylko nasza złotówka jest mało warta. w sierpniu zeszłego roku euro kosztowało około 3,20, mnie się opłacało robić zakupy w Berlinie a Niemcy narzekali na drożyznę u nas. Teraz się sytuacja zmieniła o 180 stopni. Jak byśmy mieli euro jak Słowacy albo Słoweńcy to byśmy to mieli.......
/za przeproszeniem/
z pozdrowieniami jerzy26 :lol:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.03.2009 16:46

jerzy26 napisał(a):Asikx ma 100% racji!!!! i przepraszam, ale to jest rozumowanie Szan. Pana (jak dla kogo) Jarosława Kaczyńskiego... i robienie ludziom wody z mózgu. W dniu 1/12/08- 1Eur=3.8432 , 1515zł=394,2Eur, w dniu 31/12/08-1Eur=4.1724, a już 30/01/09-1Eur =4.4392, natomiast dzisiaj
11/03/09-1Eur=4.6050. Czyli jasno z tego wynika że nie kwatery drożeją, tylko nasza złotówka jest mało warta. w sierpniu zeszłego roku euro kosztowało około 3,20, mnie się opłacało robić zakupy w Berlinie a Niemcy narzekali na drożyznę u nas. Teraz się sytuacja zmieniła o 180 stopni. Jak byśmy mieli euro jak Słowacy albo Słoweńcy to byśmy to mieli.......
/za przeproszeniem/
z pozdrowieniami jerzy26 :lol:

Gdyby tylko tak było jak piszecie to na stronach niemieckiego Interhome by nie drożało , prawda ? :)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 11.03.2009 16:55

Bahama napisał(a):Gdyby tylko tak było jak piszecie to na stronach niemieckiego Interhome by nie drożało , prawda ? :)

Podaj proszę zmianę ceny bazowej w EUR wtedy - zwracam honor - droga ta Chorwacja jak diabli! I drożeje w oczach....

Ja rezerwacji apartamentu dokonałam chyba w styczniu.
Cena wynosiła chyba 60 eur (może 55 a może 65 - nie to jest przedmiotem tej rozmowy) za dobę. Ciągle wynosi tyle samo w eur.
W pln jest oczywiście zupełnie inna. W sierpniu gdy będę to eur kupować będzie jeszcze inna (może niższa, może wyższa - totolotek :) :))

Pozdrawiam,
Aśka
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.03.2009 17:01

asikx napisał(a):
Bahama napisał(a):Gdyby tylko tak było jak piszecie to na stronach niemieckiego Interhome by nie drożało , prawda ? :)

Podaj proszę zmianę ceny bazowej w EUR wtedy - zwracam honor - droga ta Chorwacja jak diabli! I drożeje w oczach....

Ja rezerwacji apartamentu dokonałam chyba w styczniu.
Cena wynosiła chyba 60 eur (może 55 a może 65 - nie to jest przedmiotem tej rozmowy) za dobę. Ciągle wynosi tyle samo w eur.
W pln jest oczywiście zupełnie inna. W sierpniu gdy będę to eur kupować będzie jeszcze inna (może niższa, może wyższa - totolotek :) :))

Pozdrawiam,
Aśka

No nic , tak kocham Chorwację, że te 400- 500 zł więcej za apartament przeboleję, tylko niestety mam 16 letniego chorującego pieska i mam nadzieję , że znajdę kogoś ( wujka :) ) do opieki nad nim..., bo inaczej to roczna przerwa będzie.... :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 20:20

stary_jac napisał(a):przyzwyczajenie druga natura człowieka, chodzi oczywiście o forum Gazety Wyborczej - przepraszam

...odrózniać jedno od drugiego...
dwa portale Agory ,co nie znaczy,że tożsame

http://wyborcza.pl/0,0.html

http://www.gazeta.pl/0,0.html

a i jeszcze e-papierowa
http://gazetawyborcza.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 11.03.2009 20:48

turystów będzie mniej, toteż ceny - zgodnie z zasadą podaży i popytu - pójdą w górę.

Ze co? 8O Ceny spadna w takim przypadku :!: :roll:
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 13.03.2009 11:00

wiadomo jak liczną grupę turystów stanowią Niemcy i jeszcze coś takiego
ITB Berlin
wygląda na to że liczba odwiedzających Chorwację Niemców nie spadnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny apartamentów rosną !!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone