Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jeśli ceny to również koszty wyżywienia.
Swego czasu pojawiła się na forum informacja o planowanym zakazie wwożenia do CRO żywności. Czy ktoś orientuje się jak sytuacja będzie wyglądać w tym sezonie - czy ten przepis wszedł w życie, jaki jest zakres jego obowiązywania - nie bardzo wyobrażam sobie np. braku możliwości zabrania małej "przegryzki" na drogę.
Temat dla mnie ważny ponieważ zawsze jeździmy ze swoim żarciem.
Taki zakaz w zasadzie istnieje od 2 lat. Każdy celnik ma prawo sprawdzić czy nie wwożone jest jedzenie i zakazać jego wwozu w oparciu o przepisy fitosanitarne , ale nie spotkałem ię z przypadkiem sprawdzania bagażu na granicy. Jedynie na granicy słoweńsko-chorwackiej padały pytania o ilość wwożonych papierosów.
Kwestia zakazu przywożenia żywności do CRO była poruszana przez gremia rządowe CRO w zeszłym roku w celu ochrony własnego handlu tymi artykułami jednakże o ile mi wiadomo nic w tej kwestii nie ustalono.
Witam, w zeszłym roku na forum znalazła sie informacja, że od 01.01.2006 ma wzrosnąć opłata turystyczna w Cro. Czy ktoś już ma info na ten temat, a może orientuje się jaki to będzie miało wpływ na ceny w kwaterach prywatnych? Leon może Ty masz już jakieś informacje?Pzdr.
Nic nie sliszale o powiekszaniach oplat pobitowich. Zmiana morze bic w cenie pobitu poniewarz w turistike (najem apartamentow, kvater itd...dolicza sie VAT 10%) Tak ze jak teras podruzujem i nocujem na ruznich wyspach to nawet maly priwaciarze mi wydaja rachunek z PDV (VAT)10%
Oprucz tego nowinka ekologiczna a ma zwiazek z cena zywnosci.
W chorwacji jest od niedawna przepis ktory mowy ze sklepi duze musza prowadzic skup plastikowe PET ambalazy (butelki cocacoli, wody, itp i bezwrotnich butelek szklanich wiekszich od 0,2 litra) i placa 0,5 kun za sztuke. Doprowadzilo to do powiekszenia cen w sklepach tych produktow.
Wstęp na mury w Dubrowniku drożeje w 2006 z 30 kun na 50 dla dorosłych ,(dzieci w 2006 od 5-18lat płacą 20 kun).
Lipiec,sierpień Plitvice 95 kun dorośli, a dzieci 7 do 15lat cena 55 kun.Lipiec , sierpień wodospady Krka 70 kun dorosli,a dzieci 4-17lat cena 40 kun.
Kornati 80 kun (bilety kupione w kasach parku),50 kun (bilety kupione w biurach podróży itd),dzieci połowę.
Nie wiem czy sie nie mylę ,ale wychodzi mi ,że w ładnym miejscu tam gdzie woda czysta, blisko morza (pierwsza linia),cena w apartamencie w w miesiącach lipiec ,sierpień 2006 nie schodzi poniżej 15 euro osoba/noc plus taxa klimatyczna.
Ktoś ma inaczej ?
Ja
13 - już z taksą. Ale to przełom czerwca i lipca. I mam nadzieję, że woda jest czysto/przejrzysta.
I nie ściągaj mnie - broń Boże - "na ziemię". Chcę pożyć sobie w błogiej nieświadomości .
Płacę w pierwszej połowie lipca 10 eur za osobę razem z taksą, do plaży jest jakieś 100 metrów, nie jest to apartament w pierwszej lini od plaży, ale sądzę że po wylegiwaniu się na plaży mały spacerek każdemu dobrze zrobi. Czytam o tych cenach i zaczynam się zastanawiać czy ja się nie przeliczyłam, albo że po przyjezdzie na miejsce czekają mnie jakieś dziwne niespodzianki. Pozostaję również w błogiej nieświadomości i liczę na to, że moje wakacje w Chorwacji będą równie udane jak przed 3 laty.