Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CENNE PORADY DLA JADĄCYCH PO RAZ PIERWSZY Z MAŁYMI DZIEĆMI!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Try3ek
Odkrywca
Re: CENNE PORADY DLA JADĄCYCH PO RAZ PIERWSZY Z MAŁYMI DZIEĆ

Nieprzeczytany postnapisał(a) Try3ek » 26.05.2017 13:08

W tym roku 4 raz do Cro ale tym razem w rozszerzonej wersji czyli z córką, wyjazd we wrześniu wtedy będzie mieć skończone 5 miesięcy, na fotelik raczej za wcześniej więc jazda będzie w nosidełku, wydaje mi się ono strasznie nie wygodne, cały czas kręgosłup w nienaturalnej pozycji. Jakieś propozycje? do przejechanie 1300-1400km na raz bez noclegu.
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 26.05.2017 14:01

No niestety pozycja dla dziecka mało komfortowa przez tak długi czas. Co najmniej kilka przystanków i dziecko baraszkuje po za fotelikiem, ale to przedłuża i tak długą jazdę, albo najlepiej nocleg mniej więcej w połowie i do tego przystanki
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 26.05.2017 14:41

histe napisał(a):No niestety pozycja dla dziecka mało komfortowa przez tak długi czas. Co najmniej kilka przystanków i dziecko baraszkuje po za fotelikiem, ale to przedłuża i tak długą jazdę, albo najlepiej nocleg mniej więcej w połowie i do tego przystanki

Może to kwestia temperamentu dziecka albo jakości fotelika, ale dopóki moja córka jako niemowlak jeździła właśnie w takim kubełkowym foteliku ala nosidełko to mam wrażenie że lepiej znosiła długie podróże niż gdy przesiadła się jako dziecko siedząco-raczkujące do większego, bardziej pionowego fotelika. Wiadomo przerwy w podróży muszą być i dla kierowcy i dla pasażerów, ale ze swoich doświadczeń z fotelikami w drodze do/z CRO mogę polecić wkładki antypotne (do fotelika) - dzięki podniesieniu komfortu termicznego, dzieci lepiej znoszą podróż - tzn mniej marudzą :)
Tom_Sparrow
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Sparrow » 02.06.2017 20:50

Try3ek napisał(a):W tym roku 4 raz do Cro ale tym razem w rozszerzonej wersji czyli z córką, wyjazd we wrześniu wtedy będzie mieć skończone 5 miesięcy, na fotelik raczej za wcześniej więc jazda będzie w nosidełku, wydaje mi się ono strasznie nie wygodne, cały czas kręgosłup w nienaturalnej pozycji. Jakieś propozycje? do przejechanie 1300-1400km na raz bez noclegu.

Zastanów się, czy nie warto skorzystać z noclegu... Jeden raz postanowiłem jechać bez noclegu, to był pierwszy i ostatni raz.
Młody ostanie 2 godziny po prostu nie dawał rady.
Od dawna jeździmy z dziećmi nie więcej niż 9-10 godzin z przerwami co jakieś 2-3 godziny.
Najgorsza był droga na Krym i z powrotem.

Sprawdzony patent:
1. bajki na monitorach
2. drobne zabawki
3. gry (np: kto odgadnie kolor nadjeżdżającego z naprzeciwka tira itp)
4. przystanki co 2-3 godziny z możliwością poskakania czy pobiegania co najmniej 20 minut
5. wkładki do fotelika
6. poduszki w kształcie rogala
7. rolety/zasłonki na oknach

pozdrawiam
Try3ek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Try3ek » 24.06.2017 04:49

plan jest taki by wyjechać na tyle wcześnie by w razie czego gdzieś po drodze zahaczyć o jakiś nocleg ale bez konkretnego planu, choć napewno sprawdzę gdzie można się zatrzymać by nie szukać wieczorem. Ogólnie w aucie mała przeważnie zasypia ale wiadomo że nie będzie tyle godzin spać:) karminie przewijanie już spowoduje przerwy co 2-3 godziny plus tankowanie auta i zrobi się z 5-6 godzin więcej niż normalnie więc bliżej 20h jazdy. Planuje jeszcze zrobić trasę po Polsce i zobaczyć jak to będzie, przy wieku 5 miesięcy praktycznie żadne z tych rzeczy się nie przyda do zabawiania dziecka, to raczej opcja dla starszych 2-3 latka.
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 24.06.2017 05:35

U nas podróż super , wyjechaliśmy ok 18 córcia akurat była zmęczona i chciała drzemkę a wiec szybkie dopakowanie i w drogę , spała godzinkę a wiec pierwsza przerwa przed Brnem , tam na parkingu przewijanie , jedzonko i trochę biegania potem pytamy się czy jedziemy kiwa główka ze tak , i tak przez Czechy bez problemu , przed Austria już była do spania a wiec żona jej pośpiewają pauza na cycusia i wyciszenie , przespała cała austrie i slov kolejna pauza na granicy cro , i przed celem jakiś 100 km na tankowanie :) dziadkowie dzień wcześniej dużo jej opowiadali ze jedzie nad morze ze będą kamyczki , morze i czekała na to :) choć w domu na miejscu czasem ciężko przejechać 5 km bo już jej źle ;)
woytheck
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytheck » 24.06.2017 06:46

Ja z moimi córkami (2 i 5 lat) nie wyobrażam sobie jazdy "na raz". Planujemy przejechać około 700 km w pierwszy dzień z przystankiem i noclegiem.
Po noclegu i śniadanku na spokojnie 400 km i wakacje :)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 24.06.2017 06:55

My tez na spokojnie :) wiesz tez super jazda , drogi puste były zero aut , pogoda idealna , auto dobre a wiec tak można podróżować :) i najważniejszy mały kapitan :) bo to kn decydował kiedy pauza itp
jerro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerro » 24.06.2017 12:40

Try3ek napisał(a):W tym roku 4 raz do Cro ale tym razem w rozszerzonej wersji czyli z córką, wyjazd we wrześniu wtedy będzie mieć skończone 5 miesięcy, na fotelik raczej za wcześniej więc jazda będzie w nosidełku, wydaje mi się ono strasznie nie wygodne, cały czas kręgosłup w nienaturalnej pozycji. Jakieś propozycje? do przejechanie 1300-1400km na raz bez noclegu.

Na podstawie własnych doświadczeń - raz w Chorwacji z dwuletnią córką, drugi raz z dwiema córkami: czteroletnią i roczną :)
1) wyjazd w godzinach popołudniowych - ok. 16-18
2) około godziny 21 dłuższy postój (ok. 45 minut), nakarmienie dzieci, zasłonięcie okien z tyłu, ułożenie fotelików do wersji leżącej i dzieci idą spać :) Masz teraz do dyspozycji około 9 godzin zanim się obudzą, więc masz do ogarnięcia spokojnie 1000 km :) ....
3) ....ale że nie jesteś cyborgiem, więc po około 4 rano (najlepiej zanim zacznie świtać, bo wtedy najbardziej się chce spać), zatrzymujesz się na jakimś dużym parkingu, najlepiej z zapleczem (stacja paliw, łazienki) i drzemiesz około godzinki razem z resztą ekipy w samochodzie (polecam parking Vukova Gorica, gdybyś jechał gdzieś na południe)
link do parkingu:
https://www.google.pl/maps/@45.4553825,15.3781382,3a,75y,270h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssj-FFJC45miQpDYYbzPmNg!2e0!7i13312!8i6656
4) zostaje około 3 godziny jazdy, dzieci się budzą, stajesz gdzieś jeszcze raz, aby rozprostować kości i dzieci rozruszać i potem witasz się z Jadranem :hut:
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 26.06.2017 12:07

A ja szukam porady odnośnie fotelika :)
Do tej pory dzieci jeździły w fotelach 9-18 czyli dających sie rozłożyć do spania. Przyszedł czas na foteliki większe, zapinane na pasy 15-36, która jak wiadomo nie mają opcji zbyt dużego rozłożenia. Czy możecie z własnego doświadczenia polecić model fotelika, który wam się sprawdził przy tak długiej podróży i był przede wszystkim wygodny dla dziecka?
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 26.06.2017 14:20

vibeke napisał(a):A ja szukam porady odnośnie fotelika :)
Do tej pory dzieci jeździły w fotelach 9-18 czyli dających sie rozłożyć do spania. Przyszedł czas na foteliki większe, zapinane na pasy 15-36, która jak wiadomo nie mają opcji zbyt dużego rozłożenia. Czy możecie z własnego doświadczenia polecić model fotelika, który wam się sprawdził przy tak długiej podróży i był przede wszystkim wygodny dla dziecka?

Polecam taki:
https://www.mall.pl/foteliki-samochodow ... Aq648P8HAQ

przez to, że można go dopasować do wielkości dziecka jednym przyciskiem, przy samochodowych drzemkach - niezastąpione, dziecko trochę jak w kokonie, przede wszystkim głowa jest w miarę stabilna i nie kiwa się na boki. Jest mozliwość rozłożenia samego nachylenia oparcia, czyli opcja drzemka
Sprawdził nam się dotychczasowych 4 podróżach do Cro.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.06.2017 19:14

Już wyrośliśmy z fotelika, ale w sobotę trafiłam na stronach o podróżowaniu z dziećmi na info o foteliku RWF dla większych dzieci- jazda tyłem do kierunku jazy (mimo że większe dziecko, sama byłam tym zaskoczona), ale czytając na kilku stronach opinie i testy, przychylam się do tego rozwiązania, jest dla mnie logiczne (całkowite zabezpieczenie głowy w czasie wypadku, nie leci do przodu).
http://mamygadzety.pl/przeglad-foteliko ... x-9-25-kg/
http://blog.tylem.pl/lista-modeli-fotelikow-rwf/

Dobrze, że te decyzje już za mną...
Try3ek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Try3ek » 07.07.2017 10:17

jerro napisał(a):

Na podstawie własnych doświadczeń - raz w Chorwacji z dwuletnią córką, drugi raz z dwiema córkami: czteroletnią i roczną :)
1) wyjazd w godzinach popołudniowych - ok. 16-18
2) około godziny 21 dłuższy postój (ok. 45 minut), nakarmienie dzieci, zasłonięcie okien z tyłu, ułożenie fotelików do wersji leżącej i dzieci idą spać :) Masz teraz do dyspozycji około 9 godzin zanim się obudzą, więc masz do ogarnięcia spokojnie 1000 km :) ....
3) ....ale że nie jesteś cyborgiem, więc po około 4 rano (najlepiej zanim zacznie świtać, bo wtedy najbardziej się chce spać), zatrzymujesz się na jakimś dużym parkingu, najlepiej z zapleczem (stacja paliw, łazienki) i drzemiesz około godzinki razem z resztą ekipy w samochodzie (polecam parking Vukova Gorica, gdybyś jechał gdzieś na południe)
link do parkingu:
https://www.google.pl/maps/@45.4553825,15.3781382,3a,75y,270h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssj-FFJC45miQpDYYbzPmNg!2e0!7i13312!8i6656
4) zostaje około 3 godziny jazdy, dzieci się budzą, stajesz gdzieś jeszcze raz, aby rozprostować kości i dzieci rozruszać i potem witasz się z Jadranem :hut:

Tak właśnie planuje wyjechać max o 16 i pierwszy dłuższy postój jeszcze w Polsce w Międzylesiu, ok 20 i tam karmienie i przeważnie w tych godzinach mała już robi się senna więc szansa ze będzie spała.
Postoje to napewno w Czechach na tankowanie, potem na Słowenii ale rzeczywiście warto zrobić postój przed wschodem by jeszcze było ciemno, choć raz z powodu strasznej ulewy miałem postój w Austrii bo nie dało się jechać i praktycznie ruszyliśmy jak już świtało a do przejechania było jeszcze sporo. Ważne też jest by parking miał miejsce jak najdalej od autostrady zawsze troszkę ciszej. Niestety z ludźmi jest różnie i czasem oni więcej hałasują niż samochody.

A jak z powrotem też jechać o 16 do domu, bo jednak trzeba opuścić apartament wcześniej i siedzieć do tej godziny w słońcu na plaży też nie jest dobrym rozwiązaniem. Wyjeżdżałem już o 8, 11 i 15 i w sumie dla mnie to różnicy żadnej nie było ale chyba przy dziecku będzie trzeba jechać popołudniu, może obiad zjeść i w trasę czy lepiej po drodze, znów do Słowenii mógł bym nie zdążyć na wieczór by coś zjeść a na trasie w Cro chyba za dużo nie ma sensownych miejsc do zjedzenia.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.07.2017 10:35

jerro napisał(a):2) około godziny 21 dłuższy postój (ok. 45 minut), nakarmienie dzieci, zasłonięcie okien z tyłu, ułożenie fotelików do wersji leżącej i dzieci idą spać :) Masz teraz do dyspozycji około 9 godzin zanim się obudzą, więc masz do ogarnięcia spokojnie 1000 km :) ....

Ale masz fajnie, że dzieci zasypiają z zegarkiem w ręku. Moje jedno zasnęło o 19 i obudziło się o 23, później zasnęło o 2.30, natomiast drugie zasnęło o 22 i obudziło się o 2.30 i nie spało do świtu, z tym, że wtedy obudziło się pierwsze wspomniane ;) Więc praktycznie w ciągu nocy wychodzi, że statystycznie jedno dziecko nie spało. Moje doświadczenie jest takie, że dzieci lepiej znoszą podróż niż żony ;)
vibeke napisał(a):A ja szukam porady odnośnie fotelika :)

Styropian zawinięty w folię włożyłem za oparcie. Wtedy siedzisko odsunęło się od oparcia kanapy o grubość styropianu i zwiększył się kąt rozwarty fotelika i dziecko miało większy komfort spania i główka nie leciała na dół ;)
Martincro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martincro » 11.07.2017 23:51

Z doświadczenia z dzieckiem, niezależnie od kierunku podróży - dziecko najlepiej znosi podróż w nocy, ponieważ to naturalna pora snu. Od 7 lat jeżdżę do HR i coś tam zaobserwowałem. Pora podróży najważniejsza. A jeśli podroż w dzień i dziecko już kumate to tak jak ktoś pisał - postoje, gimnastyka, prostowanie kości, monitory, bajki srajki, ....
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

CENNE PORADY DLA JADĄCYCH PO RAZ PIERWSZY Z MAŁYMI DZIEĆMI! - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies