Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena za prom Split - Vela Luka (porażająca)!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2010 10:40

Właśnie otwarłem cennik Jadrolinji na okres 01.06 do 30.09.2010
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/st.cijene.01.06.pdf
i czytam - cena za samochód:
- linia 604 Split -Vela Luka - 530 Kn,
- linia 604 Split - Lastovo - 530 Kn,
- linia 604 Vela Luka - Lastovo -195 Kn.
(O cenach za głowę już nie wspomnę).
Kopara mi opadła raz ze względu na samą kwotę, dwa z powodu zdzierstwa - czy jedziesz ~1/2 czy całą trasę płać tak samo! 8O
Mam w związku z tym pytanie do forumowiczów, którzy korzystali z tej trasy w ubiegłych latach:
- czy tak było wcześnej, czy to teraźniejszy wynalazek?
- albo może ja nie kumam tego cennika? :?
A wogóle to pewno nadłożę drogi i pojadę na Korčulę przez Orebić.
Pozdrav :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.04.2010 11:03

Zakumałeś tak, jak trzeba.
A teraz co do cen, Twoim zdaniem, niezupełnie "sprawiedliwych" (nieproporcjonalnych do odległości...); przyjrzyj się cenom np. PKP..(nie ma reguły w stylu: 50 km- 50 pln, 100 km - 100 pln, 150 km-150 pln). Zapewniam, że to nie jest żadna nowość.
P.S. Zanim zdecydujesz się "zaoszczędzić" i wybrać się na Korčulę drogą w znacznej mierze lądową, to dobrze przekalkuluj i czas i paliwo. Sens lądowego przejazdu w dużej mierze zależy od tego, gdzie na Korčuli planujesz zakotwiczyć i w którym momencie sezonu się wybierasz.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2010 11:33

Pomimo permanentnego delirium biletowego w jakim ostatnio tkwią nasze koleje to chyba nie doszło jeszcze do tego, żeby bilet z Łodzi do Koluszek i z Łodzi do Warszawy kosztował tyle samo. (Piszę chyba, bo dawno nie korzystałem z PKP).
A tu Split - Korčula - 530 Kn, Split - Lastovo (via Korčula) - 530 Kn.
Domyślam się o co chodzi. Pewno klientów na trasę Korčula - Lastovo nie ma. I czy wysiadasz wcześniej czy później - płać za całość.
Jestem w stanie jakoś to zrozumieć, gdyby nie sama kwota.
Porównaj ceny Split - Vis - 370 Kn; czy Split - Stari Grad - 318 Kn - po kilkadziesiąt procent taniej. A odległości circa porównywalne.
Pasowała mi Vela Luka ze względu na Brnę. Ale myślę, że przez Orebić będzie taniej, uwględniając autostrady i paliwo.
Dzięki za wsparcie Katarzyno.
Lijep pozdrav :)
canon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon » 26.04.2010 13:31

Mnie zastanawia coś innego. Czy za samochód boxem trzeba będzie płacić jak za auto powyżej 2 metrów. W moim przypadku to 100 kn więcej i trzeba to mieć na uwadze. Może ktoś wie jak to jest liczone? Dotychczas nigdy nie miałem na promie boxa. Pozdrav
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.04.2010 13:39

Zarówno 206 z boxem jak i Astra kombi z boxem były traktowane jak normalny samochód.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.04.2010 13:52

Do Yanopodkivano:
Tak sobie jeszcze przypomniałam....linie szybkie (czyli katamarany) oraz połączenia do najbardziej oddalonych od lądu zamieszkałych na stałe wysp są subsydiowane przez państwo....(stąd też między innymi relatywnie niska cena biletu równa z ceną za krótszy rejs). Europejską nowomową- jest to walka z wykluczeniem i marginalizacją społeczną mieszkańców wysp.
Pozdrawiam
canon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon » 26.04.2010 17:27

Rysio napisał(a):Zarówno 206 z boxem jak i Astra kombi z boxem były traktowane jak normalny samochód.

Dzięki, to dobra wiadomośc :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2010 06:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Do Yanopodkivano:
Tak sobie jeszcze przypomniałam....linie szybkie (czyli katamarany) oraz połączenia do najbardziej oddalonych od lądu zamieszkałych na stałe wysp są subsydiowane przez państwo....

Słyszałem też, że mieszkańcy wysp mają 50% zniżki na przeprawy. Wszystkich wysp - również tych, na które wjeżdża się mostem (np. Pag).
Ale mniejsza o to...
Bardziej mnie interesuje, czy do czerwca będzie uruchomiona przeprawa Drvenik - Dominče (Korčula), nieczynna od sierpnia ub. roku. Jak wyczytałem Mediteranska Plovdiba zrezygnowała z tej linii. A co w zamian?
Dzięki za odpowiedź, Katarzyno.

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2010 10:19

yanopodkivano napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Do Yanopodkivano:
Tak sobie jeszcze przypomniałam....linie szybkie (czyli katamarany) oraz połączenia do najbardziej oddalonych od lądu zamieszkałych na stałe wysp są subsydiowane przez państwo....
Słyszałem też, że mieszkańcy wysp mają 50% zniżki na przeprawy. Wszystkich wysp - również tych, na które wjeżdża się mostem (np. Pag).
Ale mniejsza o to...
Bardziej mnie interesuje, czy do czerwca będzie uruchomiona przeprawa Drvenik - Dominče (Korčula), nieczynna od sierpnia ub. roku. Jak wyczytałem Mediteranska Plovdiba zrezygnowała z tej linii. A co w zamian?
Dzięki za odpowiedź, Katarzyno.

Tak, mieszkańcy wysp maja 50% zniżki i ja nie widzę w tym nic złego... wręcz przeciwnie (dla mnie jest to oczywiste i zapewniem Cię, że gdybyś był mieszkańcem wyspy, byłoby dla Ciebie jasne, że należy Ci się to jak przysłowiowa "psu zupa"; mosty przeważnie są w innych częściach wyspy niż połączenia promowe...)
A teraz duga kwestia: Nakon 14 godina ukida se trajekt Korčula - Drvenik 8O 8O 8O nie mogę w to uwierzyć, a jednak...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.04.2010 12:16 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2010 12:08

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Tak, mieszkańcy wysp maja 50% zniżki i ja nie widzę w tym nic złego... wręcz przeciwnie (dla mnie jest to oczywiste i zapewniem Cię, że gdybyś był mieszkańcem wyspy, byłoby dla Ciebie jasne, że należy Ci się to jak przysłowiowa "psu zupa";

I ja nie mam nic naprzeciw zniżkom wyspiarzy, jak i samym wyspiarzom (uchowaj Boże). Powiem więcej, nie miałbym nic naprzeciw, żeby choćby od jutra zostać jednym z nich. Wszystko jedno - ze zniżką, czy bez.

Serdecznie pozdrawiam :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2010 13:04

yanopodkivano napisał(a):I ja nie mam nic naprzeciw zniżkom wyspiarzy, jak i samym wyspiarzom (uchowaj Boże). Powiem więcej, nie miałbym nic naprzeciw, żeby choćby od jutra zostać jednym z nich. Wszystko jedno - ze zniżką, czy bez.

A tu pozwolę sobie wątpić, czy naprawdę zdajesz sobie sprawę z tego, co to znaczy mieszkać na wyspie...
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2010 13:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A tu pozwolę sobie wątpić, czy naprawdę zdajesz sobie sprawę z tego, co to znaczy mieszkać na wyspie...
Pozdrawiam

Pewnie, że sobie nie zdaję.
Co może wiedzieć mieszczuch, który raz (góra dwa) na rok trafi na wyspę na paręnaście dni i myśli, że znalazł się w raju. To taki rodzaj marzenia, jak z dzieciństwa żeby zostać strażakiem czy maszynistą.
Chyba odbiegam od tematu forum.
Pozzi :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.04.2010 13:36

yanopodkivano napisał(a):Chyba odbiegam od tematu forum.
Pozzi :)

A to już chyba moja wina.. :oops:
Pozdrów ode mnie moje miasto.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone