napisał(a) kojacek » 09.04.2015 16:43
Patryk Pe napisał(a):Potrzebowałem informacji, które paliwo zatankować będąc w Chorwacji, ale widzę, że na tym forum są specjaliści w dziedzinie lingwistyki. Językoznawca wtopek i kojacek, który nie wie, że przed ,,a'' stawia się przecinek: ,,W Polsce tankuję Pb95, w Austrii jakąś
taką zwykłą a w Cro-Eurosuper czy tak jakoś, ale to ta tańsza''.
W efekcie, dzięki Wam, jestem teraz takim samym specjalistą w dziedzinie językoznawstwa jak Wy, ale nadal nie wiem jakie paliwo mam nalać. Dzięki za pomoc!
Drogi Patryku Pe, napisałem Ci chyba w miarę zrozumiale-jak chcesz lepsze paliwo-tankuj droższe i już, ale widocznie to dla Ciebie za skomplikowane. Wyobraź sobie, że Chorwacja to całkiem cywilizowany kraj i uwierz-wiele rzeczy można zrobić "na czuja", przez analogię do tego, jak jest u nas i jest spora szansa na to, że dobrze wybierzesz.
Skoro u nas tankujesz "98" to i tamtejsza benzyna z "98" w nazwie zapewne posmakuje Twojemu silnikowi i nie przyprawi go o zgagę, jeśli trafisz na stację, która będzie miała w ofercie paliwo o jeszcze wyższej liczbie oktanowej-Twój wybór, gorzej nie będzie, przynajmniej w teorii. Stosuj się do tego, co napisał producent samochodu lub tuner silnika.
Powtórzę się: chorwacka benzyna w moim odczuciu jest podobna do naszej, tylko austriacka jest lepsza.
Błędy ortograficzne, interpunkcyjne i inne możesz podkreślić