Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2015 12:56

Wierzę.
Też nie szukałem zbytnio w drodze powrotnej bo już jechałem na oparach.
Stanąłem chyba na Shellu w Wiedniu (obwodnica) i tankowałem za 1,18€ /l ON w zeszłym roku.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.06.2015 14:10

Slavko1974 napisał(a):
Marcin1974 napisał(a):Wracając do ceny paliw. Ja tankowałem w Mureck 20.06 diesla po cenie 1,149. Na autostradzie najtaniej widziałem po 1.42. W Cro aktualne ceny ropy to 9,32-9,60.

Sam miałem duże obawy, gdzie tankować, żeby nie przepłacać. Siedziałem na tych stronach z cenami paliw i kombinowałem co i jak, bo wiadomo, jak się jedzie 3000 km to warto rozeznać sprawę. Szczególnie, że niby ceny w Austrii mogą się różnić nawet o 30 centow na litrze i że na autostradach najdrożej itd., itp. Na szczęście się opamiętałem i stwierdziłem, że jak będzie tak będzie.
Wyszło na moje a zaoszczędziłem mnóstwo czasu przed wyjazdem, żeby nie bawić się w te porównania.
3 dni temu na obwodnicy Wiednia w OMV płaciłem 1,149 EUR za litr (dla niedowiarków mogę zeskanować paragon). Na Petrolu w okolicach Lubljany było 1,242 EUR. A tymczasem w Polsce jeszcze w okolicach Częstochowy na Orlenie tankowałem za 4,67 za litr po to by w Mszanie na BP płacić 5,03.
I po co to wszystko. Tam, gdzie niby miałem stracić to zyskałem a tam gdzie niby miało być taniej to wtopiłem. Na szczęście w Mszanie tylko dotankowywałem więc strata nie była wielka.
I po co kombinować, zjeżdżać z trasy dla zaoszczędzenia kilku złotych? Ile stracimy na 200 litrach paliwa?

Po co było tankować w Mszanie, skoro tankowałeś w okolicach Częstochowy? Przecież to około 140km. A jak widać Mszana jest droga we wszystkim, co oferuje-od paliw po winiety.
Mój samochód nie jest ekonomiczny (w sumie u innych na ksywę smok trzeba zasłużyć ;) ), ale po zatankowaniu w okolicach Częstochowy kolejne tankowanie robię w Austrii i nadal mam sporo paliwa.
Skoro mowa o 200 litrach paliwa-przy różnicy 40gr na litrze mamy 80 zł różnicy.
Patrząc na to, co pisali inni-różnica w cenie paliwa między tymi przy autostradzie a poza nią mogą wynosić niemal 30 Eurocentów co przy 200 litrach paliwa daje wyraźnie ponad 200zł różnicy.
Może Tobie to nie przeszkadza, ale są tacy, którzy jeśli nie mogą-wolą płacić mniej za (w zasadzie) ten sam towar.
Dodatkowo-mowa o stacjach po drodze (stacje w Austrii to te przed autostradą lub na objeździe MLP, jeśli ktoś omija Słowenię).
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 30.06.2015 15:24

Że się zapytam glupkowato - o jakiej Mszanie mówicie? Mszanie Dolnej? To troszkę nie po drodze jak ktoś jedzie z Częstochowy :)
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 30.06.2015 15:29

A&S napisał(a):Że się zapytam glupkowato - o jakiej Mszanie mówicie? Mszanie Dolnej? To troszkę nie po drodze jak ktoś jedzie z Częstochowy :)

Tutaj :idea: ...przyjacielu. :wink:
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 30.06.2015 16:10

Aaaaaaa sławna Mszana ze sławnym mostem :) Już kojarzę.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 30.06.2015 20:18

kojacek napisał(a):
Slavko1974 napisał(a):
Marcin1974 napisał(a):Wracając do ceny paliw. Ja tankowałem w Mureck 20.06 diesla po cenie 1,149. Na autostradzie najtaniej widziałem po 1.42. W Cro aktualne ceny ropy to 9,32-9,60.

Sam miałem duże obawy, gdzie tankować, żeby nie przepłacać. Siedziałem na tych stronach z cenami paliw i kombinowałem co i jak, bo wiadomo, jak się jedzie 3000 km to warto rozeznać sprawę. Szczególnie, że niby ceny w Austrii mogą się różnić nawet o 30 centow na litrze i że na autostradach najdrożej itd., itp. Na szczęście się opamiętałem i stwierdziłem, że jak będzie tak będzie.
Wyszło na moje a zaoszczędziłem mnóstwo czasu przed wyjazdem, żeby nie bawić się w te porównania.
3 dni temu na obwodnicy Wiednia w OMV płaciłem 1,149 EUR za litr (dla niedowiarków mogę zeskanować paragon). Na Petrolu w okolicach Lubljany było 1,242 EUR. A tymczasem w Polsce jeszcze w okolicach Częstochowy na Orlenie tankowałem za 4,67 za litr po to by w Mszanie na BP płacić 5,03.
I po co to wszystko. Tam, gdzie niby miałem stracić to zyskałem a tam gdzie niby miało być taniej to wtopiłem. Na szczęście w Mszanie tylko dotankowywałem więc strata nie była wielka.
I po co kombinować, zjeżdżać z trasy dla zaoszczędzenia kilku złotych? Ile stracimy na 200 litrach paliwa?

Po co było tankować w Mszanie, skoro tankowałeś w okolicach Częstochowy? Przecież to około 140km. A jak widać Mszana jest droga we wszystkim, co oferuje-od paliw po winiety.
Mój samochód nie jest ekonomiczny (w sumie u innych na ksywę smok trzeba zasłużyć ;) ), ale po zatankowaniu w okolicach Częstochowy kolejne tankowanie robię w Austrii i nadal mam sporo paliwa.
Skoro mowa o 200 litrach paliwa-przy różnicy 40gr na litrze mamy 80 zł różnicy.
Patrząc na to, co pisali inni-różnica w cenie paliwa między tymi przy autostradzie a poza nią mogą wynosić niemal 30 Eurocentów co przy 200 litrach paliwa daje wyraźnie ponad 200zł różnicy.
Może Tobie to nie przeszkadza, ale są tacy, którzy jeśli nie mogą-wolą płacić mniej za (w zasadzie) ten sam towar.
Dodatkowo-mowa o stacjach po drodze (stacje w Austrii to te przed autostradą lub na objeździe MLP, jeśli ktoś omija Słowenię).

Tankowałem ale teraz sam nie wiem właściwie po co. Jechaliśmy w 4 auta, wszyscy tankowali to i ja. Na szczęście to było rzeczywiście niewiele. Miałem ambitny plan dojechania do Kopru bez tankowania i się skusiłem.
Co do tej różnicy 80 zł to też jest taki czarny scenariusz. Musiałbym na każdej stacji przepłacać przy tankowaniu, żeby rzeczywiście urosło mi do tej kwoty. A przecież w Częstochowie na na stacjach innych niż ta, na której tankowałem, było 5-10 groszy drożej, ponadto w Austrii w moim mniemaniu tankowalem bardzo tanio, w Słowenii również nienajgorzej. Ostatecznie wydaje mi się, że mogłem przepłacić 20 -40 zł na tych 200 litrach.
Żeby stracić 200 zł, to musiałbym na każdej stacji tankować za około 1,5 EUR za litr. Czy rzeczywiście można spotkać takie ceny?
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 01.07.2015 11:54

Czy ktoś tankował ostatnio (i za ile) ON na stacji między Brnem a Mikulovem. Mam trochę koron czeskich w skarpecie i z chęcią je w końcu wydam :).
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 01.07.2015 18:30

marock czy to pilna sprawa? mam dzisiaj postuj w Mikulovie w drodze do PL i mogę sprawdzić na jutro - na jutro wieczór dam znać najwyżej.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 02.07.2015 08:24

Od 1-go lipca delikatna podwyżka LPG... Novigrad, Istria 3,34HRK -> 3,51HRK
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 02.07.2015 09:04

Greg3136 napisał(a):marock czy to pilna sprawa? mam dzisiaj postuj w Mikulovie w drodze do PL i mogę sprawdzić na jutro - na jutro wieczór dam znać najwyżej.

Spokojnie, wyjeżdżam 10.07 :) Z góry wielkie dzięki :papa:
mariucous
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariucous » 02.07.2015 14:32

słuchajcie mając karte MASTERCARD bez problemu zapłacę za paliwo w Austrii ? bo w Niemczech jak i Austrii z reguły uznawana karta to MAESTRO dajcie znać
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 02.07.2015 14:37

mariucous napisał(a):słuchajcie mając karte MASTERCARD bez problemu zapłacę za paliwo w Austrii ? bo w Niemczech jak i Austrii z reguły uznawana karta to MAESTRO dajcie znać

:?: 8O
Płaciłem kartą Mastercard w Mureck za paliwo bez problemu. :)
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 07.07.2015 09:57

"U mnie" znowu podwyżka ceny LPG... Novigrad, Crodux 3,34->3,53->3,89 :?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.07.2015 21:29

Vodice, INA przy rondzie
Pb95 - 10,25 i 10,35 (class) HRK
ON - 9,25 i 9,35 (class) HRK
czarna_zabka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarna_zabka » 08.07.2015 09:14

Ceny paliw Makarska 7.07.2015

Stacja INA:

Pb 98 - 10,68 HRK
Pb 95 - 10,42 HRK

ON - 9,28 HRK
ON Gold Class - 9,38 HRK
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone