Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 27.06.2015 16:44

audiKSP napisał(a):
Crocodyl napisał(a): rozważ zastosowanie dodatku Liqui Molly Diesel Spullung. Czyści, smaruje i dba o stan układu zasilania. Ja polecam (jak ogólnie większość dodatków i olei tego producenta).

Kurcze jakoś nie jestem zwolennikiem wlewania do baku czegoś innego jak paliwo... Miałem już 4 samochody TDi (każdy przez kilka lat) i nigdy niczego nie dolewałem. Nigdy nie miałem problemu z wtryskami czy silnikiem. Chyba nie będę uszczęśliwiał mojego 3.0 na siłę... Jeździ i przyspiesza jak wściekły, pracuje równiutko, jest dobrze ;)

nie było problemu bo pewnie miałeś od nowości, no i dlatego że TDI...
w HDi czy z Denso Toyoty problemy się pojawiają...
różne fora, w tym zagraniczne, a także badania potwierdzają że dolewanie 2T (półsyntetyk) do ON znacznie poprawia smarność słabiej smarującego OB z bio-dodatkami...
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 27.06.2015 18:25

Sol-Wagon napisał(a):... badania potwierdzają że dolewanie 2T (półsyntetyk) do ON znacznie poprawia smarność słabiej smarującego OB z bio-dodatkami...

Sprawdzone i działa. 200 ml 2T / 50l ON przed tankowaniem aby się ładnie wymieszał i już. Temat opisywany na wielu forach np. alfacholicy. Najlepszy olej 2T półsyntetyczny o niskiej zawartości popiołów siarczanowych i temp. zapłonu zbliżonej do ON. Prym obok LM 2T 1052 wiedzie olej naszego rodzimego Orlenu Platinum Moto 2T (popiołów 0,07%, temp. zapłonu 81 st.).
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 27.06.2015 18:55

Sol-Wagon napisał(a):nie było problemu bo pewnie miałeś od nowości, no i dlatego że TDI...
w HDi czy z Denso Toyoty problemy się pojawiają...
różne fora, w tym zagraniczne, a także badania potwierdzają że dolewanie 2T (półsyntetyk) do ON znacznie poprawia smarność słabiej smarującego OB z bio-dodatkami...

Nieiestety na nowy samochód mnie nigdy nie było stać. Zawsze kupowałem średnio 4-7 letnie. Nie twierdzę że takie środki nie pomagają. Możliwe że tak właśnie jest. Po prostu nie mam do nich przekonania. Możliwe że kiedyś zmienię zdanie... Bo tylko krowa go nigdy nie zmienia ;)
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 27.06.2015 19:28

Sol-Wagon, te dodatki nie szkodzą wtryskom? One są strasznie wyczulone na wszystko co tylko możliwe co nie jest paliwem dobrej jakości :)
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 27.06.2015 19:48

Trochę poczytałem o tych dodatkach na różnych forach. Wiele opinii za, wiele przeciw. Jednak skłaniam się do tego, że może i warto wlać takie coś raz na jakiś czas jednak pod warunkiem wcześniejszego kompleksowego oczyszczenia całego układu paliwowego, począwszy od baku, skończywszy na wtryskach. Są firmy które wykonują taką usługę (400-700zł). Przyznam że po wakacjach prawdopodobnie się na to skuszę. Po 200kkm pewnie mam niezły syf w baku. Jak już będzie czysto to wtedy możliwe że profilaktycznie wleję jeden z tych specyfików (Motul, LM, Forte...)
Marcin1974
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1974 » 28.06.2015 01:37

Wracając do ceny paliw. Ja tankowałem w Mureck 20.06 diesla po cenie 1,149. Na autostradzie najtaniej widziałem po 1.42. W Cro aktualne ceny ropy to 9,32-9,60.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.06.2015 08:00

A&S napisał(a):Sol-Wagon, te dodatki nie szkodzą wtryskom? One są strasznie wyczulone na wszystko co tylko możliwe co nie jest paliwem dobrej jakości :)

podobno nie...
http://avensis.info/viewtopic.php?f=69& ... 8ccba2cc06
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.06.2015 08:02

Crocodyl napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):... badania potwierdzają że dolewanie 2T (półsyntetyk) do ON znacznie poprawia smarność słabiej smarującego OB z bio-dodatkami...

Sprawdzone i działa. 200 ml 2T / 50l ON przed tankowaniem aby się ładnie wymieszał i już. Temat opisywany na wielu forach np. alfacholicy. Najlepszy olej 2T półsyntetyczny o niskiej zawartości popiołów siarczanowych i temp. zapłonu zbliżonej do ON. Prym obok LM 2T 1052 wiedzie olej naszego rodzimego Orlenu Platinum Moto 2T (popiołów 0,07%, temp. zapłonu 81 st.).

dokładnie LM o kodzie 1052 (ale trochę drogi);
w lepszej cenie jest Ravenol...
Oreln źle podobno wypadł w płatnych testach na forum powyżej...
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 28.06.2015 08:28

Sol-Wagon dzięki za linka. Niby chwała ale każdy kto ma DPF się boi bo z DPF juz tak fajnie nie ma jak się zapcha. Najpierw siada turbo a jak siadzie turbo leci cala lawina dalej.. Pytanie się zatem pojawia, czy ta gra naprawdę warta jest świeczki??
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 28.06.2015 09:04

Witam Kolegów! Naprawdę ktoś nas "pogoni" za te dywagacje o paliwie i dodatkach ale co tam. Adminów i innych userów (niezainteresowanych tematem) przepraszam ale ... nie mogę się powstrzymać :wink:
Sol-Wagon napisał(a):dokładnie LM o kodzie 1052 (ale trochę drogi);w lepszej cenie jest Ravenol...Oreln źle podobno wypadł w płatnych testach na forum powyżej...

Tu w przypadku LM nie tyle cena co dostępność jest największym problemem. Co do Orlenu to polecają go użytkownicy http://www.forum.alfaholicy.org/forum_o ... ulce_.html . Praktycznie na większości forów moto taki temat lub podobny istnieje a przyszedł z zachodu. Leją i ci co mają na pokładzie DPF i ci szczęśliwcy, którzy (fabrycznie lub nie) są wolni od tego ustrojstwa. Inna sprawa, że dolewka 2T wydłuża okresy pomiędzy wypalaniem DPFa.
A&S napisał(a):... bo z DPF juz tak fajnie nie ma jak się zapcha. Najpierw siada turbo a jak siadzie turbo leci cala lawina dalej..

Co do problemów z DPF to są one raczej skutkiem a nie przyczyną problemów z wtryskami, turbo itp. A te zaczynają się od niedbałości o takie rzeczy jak filtr paliwa, filtr powietrza czy olej silnikowy. Wiemy raczej wszyscy, że zalecane przez producentów sam. przebiegi międzyobsługowe rzędu 30 - 35 tys. km to przypadku TD z CR nic dobrego. Większość mechaników zaleca wymiany oleju co 15 tys., filtra paliwa i powietrza raz w roku. Sam DPF bardzo nie lubi miasta ale jeśli samochód jest eksploatowany często w trasie to o jego obecności nawet się nie dowiemy. Ale najlepiej jak go nie ma.
A&S napisał(a):Pytanie się zatem pojawia, czy ta gra naprawdę warta jest świeczki??

Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Pozdrawiam.
No dobra to po ile to paliwo :?:
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 28.06.2015 11:17

Crocodyl napisał(a):Co do problemów z DPF to są one raczej skutkiem a nie przyczyną problemów z wtryskami, turbo itp.:

Nie zgodzę się bo zapchany DPF sprawia, ze turbina musi pracować znacznie mocniej niż normalnie aby utrzymać osiągi pojazdu a jak wiadomo nadmierne obciążenie turbiny jej nie służy a to już pierwszy krok do tego żeby turbo szlag trafił i znam takie przypadki wśród znajomych, którzy właśnie dieslami jeżdżą tylko w mieście i nie "przedmuchują" tego dziadostwa..
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 28.06.2015 13:39

A może ktoś napisze jakie są aktualne ceny paliwa w drodze do Chorwacji? Jak ktoś jechał i tankował, to gdzie najlepiej, tak w praktyce, a nie poprzez strony internetowe? W którym kraju po drodze tankować?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2015 13:49

Strony internetowe podają prawdziwe ceny paliwa :!:

http://www.e-petrol.pl/notowania/rynki- ... liw-europa

W Austrii do podawanej ceny trzeba doliczyć z 30 centów na litrze, jak tankujesz na autostradzie :!: :roll:

Jak nie wiemy skąd, przez jakie kraje i dokąd jedziesz, to jak ktoś może dać ci namiary na stacje benzynowe :!: :!: :!: 8)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 28.06.2015 14:50

nowy100 napisał(a):A może ktoś napisze jakie są aktualne ceny paliwa w drodze do Chorwacji? Jak ktoś jechał i tankował, to gdzie najlepiej, tak w praktyce, a nie poprzez strony internetowe? W którym kraju po drodze tankować?

Ja tankuje Polska pod domem potem. Austria i dojade na miejsce. Mam 60l bak na nopb. I na tyme mi mniej wiecej starcza. Jako ze nie podales skad gdziej i jak i co to zatankuj sobie tak jak ja:-)
mariucous
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariucous » 28.06.2015 15:56

Witam, Stacja Paliw w Mureck jest czynna 24h? można tam płacić kartą ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone