Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.06.2015 18:15

Znajomi dotarli do Orebica, mam najnowsze info o cenach PB - oto one /z 22.06 godz.19.00/ cena PB w H - 426 Huf. Cro - 10.64Kn.
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 22.06.2015 19:17

damianisko5 napisał(a):Znajomi dotarli do Orebica, mam najnowsze info o cenach PB - oto one /z 22.06 godz.19.00/ cena PB w H - 426 Huf. Cro - 10.64Kn.

Czyli na Węgrzech w tym roku tańsze jest paliwo. Ciekawe jak jest z ceną oleju napędowego ?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 22.06.2015 19:30

Ceny paliw wg. www.e-petrol 386,00 Ft
Pzmot - 381 Ft
strefa.pl - 358 Ft
i dane z trasy 20/21.06 - 426 Ft.
Ostatnio edytowano 24.06.2015 07:42 przez damianisko5, łącznie edytowano 2 razy
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 23.06.2015 15:43

damianisko5 napisał(a):Wg. http://www.e-petrol 386,00 Ft
pzmot - 381 Ft
strefa.pl - 358 Ft
a jest 426 Ft - to gdzie jest taniej, bo nie bardzo rozumiem.

Przeczytaj dokładnie post kolegi damianisko5. Cro - 10,64 Kn , Wegry - 426 Huf pomnóż sobie przez kalkulator walutowy i wyjdzie ci że Pb masz tańsze na Węgrzech. Proste ?
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 23.06.2015 18:09

Greg3136 napisał(a): Jutro planuję tankowanie w Mureck - zobaczę ile kosztuje i dam znać.

I jak? Tankowałeś tam? Szczególnie interesuje mnie Mureck bo właśnie tam będę miał międzytankowanie.
Po ile ON?
agsz97
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agsz97 » 23.06.2015 18:42

Dane z trasy sob/nd (Pb95): Statoil Żywiec - 4,99 pln, Słowacja ok. 1,4 euro, Austria stacja między Grazem i granicą 1,46, Słowenia 1,36, Krk INA 10,44 kn.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.06.2015 07:39

Średnia cena paliw na stronkach internetowych jak widać sporo odbiega od cen paliw rzeczywistych.
Gdzie tankujecie w drodze do Dalmacji już w Chorwacji ?

PS. na Hvarze jest jeszcze drożej i warto przed wyspą dolać do full czy różnica w cenie jest statystyczna ?
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 24.06.2015 07:51

Jadąc na Hvar tankowałem do pełna na ostatniej stacji przed zjazdem Sestanovac (PETROL) - 10,38 kn/l. W Makarskiej na INA było 10,42 kn/l. U mnie na wyspie paliwo schodziło w tempie ekspresowym (benzyna 2.0), w Jelsie (INA) tankowałem za 10,44 kn/l. Ceny sprzed dwóch-trzech tygodni, teraz pewno trochę drożej, ale jak widać różnice są "groszowe".
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.06.2015 07:56

Crocodyl napisał(a):Starzy ludzie powiadają "czas to pieniądz" a ja do tego wątku trochę to powiedzenie przeredaguje i powiem pieniądz to czas właśnie. Będę mówił za siebie (ale po lekturze wielu wątków o cenach, winietach itp. wnioskuje że takich jak ja jest więcej) mnie właśnie w czasie drogi na wakacje chodzi o czas i wygodę a tankowanie przy haiłeju to oszczędność czasu i wygoda. Ceny paliw są podobne do naszych, gdzieś tańsze, gdzieś droższe ale to i tak niewiele zmienia. Musimy dojechać a czy po wakacjach podczas podliczania kosztów za paliwo wyjdzie np. w miejsce planowanych 2 tys PLN wyjdzie 2,1 czy 2,2 tys. to co nie pojedziemy w przyszłym roku? Dobrze jest znać różnice w cenach ale czy w oparciu o mapę tankstelle z aktualnymi cenami będziemy ustalać naszą drogę marszu? Moim zdaniem nie. Nie mówię, że ktoś kto planuje w ten sposób trasę to sknera ale ja tak nie potrafię. Lubię się cieszyć trasą i jak uda się taniej zatankować to świetnie a jak nie to luzik. Jedno jest pewne: dobrze że wiemy gdzie? co? i jak? a co z tą wiedzą zrobimy to już nasza sprawa.

Masz sporo racji ale nie ma bogatego człowieka, który nie oszczędza i nie ma biednego który oszczędza.
Taka już zależność na tym świecie jest.
Warto czasami przysiąść w wolnej chwili popijając sobie kawusię przed monitorem i z całą nieukrywaną przyjemnością zaplanować sobie podróż.
A w niej np. tankowanie. Nie trzeba zjeżdżać z autostrady i nadrabiać 50km oraz 1h przez to. Wystarczy np. ominąć tankowanie w SLO gdzie paliwo chyba najdroższe jest.
Wg. Twojego toku myślenia wakacyjny luz może spowodować, że zamiast wydać np. w moim przypadku 8 tyś zł na wakacje wydam 10% więcej (piwo byle gdzie, jeść tam gdzie popadnie nie patrząc na ceny, itd.).
Nie wiem jak Wy ale ja bym wolał znaleźć 800zł w kieszeni po wakacjach.

Ale żeby nie było iż jestem totalna sknera. Jadę na wakacje aby niektóre szare komórki totalnie wyłączyć. A te od zamartwiania się na pewno luzuję więc jeżeli miałbym faktycznie jechać wężykiem od tankszteli do tankszteli to raczej bym siwych włosów dostał.

A ja planować podróż nawet lubię więc nie przeszkadza mi to w zaoszczędzeniu grosza, który mogę przez to np. przewalić w Cro na lody czy kratę Ożujsko.
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 24.06.2015 08:16

W Mureck paliwo w poniedziałek było po Pb95 1,28 a ON - 1,149. Na autostradach chorwackich Pb95 w okolicach 10,50 - 10,65 Kn. Dzisiaj jadę do Splitu i po drodze muszę zatankować więc może będą trochę niższe ceny niż na autostradzie.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.06.2015 09:00

W Mureck to jest ta samoobsługowa ?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 24.06.2015 10:09

kaeres napisał(a):
Crocodyl napisał(a):Starzy ludzie powiadają "czas to pieniądz" a ja do tego wątku trochę to powiedzenie przeredaguje i powiem pieniądz to czas właśnie. Będę mówił za siebie (ale po lekturze wielu wątków o cenach, winietach itp. wnioskuje że takich jak ja jest więcej) mnie właśnie w czasie drogi na wakacje chodzi o czas i wygodę a tankowanie przy haiłeju to oszczędność czasu i wygoda. Ceny paliw są podobne do naszych, gdzieś tańsze, gdzieś droższe ale to i tak niewiele zmienia. Musimy dojechać a czy po wakacjach podczas podliczania kosztów za paliwo wyjdzie np. w miejsce planowanych 2 tys PLN wyjdzie 2,1 czy 2,2 tys. to co nie pojedziemy w przyszłym roku? Dobrze jest znać różnice w cenach ale czy w oparciu o mapę tankstelle z aktualnymi cenami będziemy ustalać naszą drogę marszu? Moim zdaniem nie. Nie mówię, że ktoś kto planuje w ten sposób trasę to sknera ale ja tak nie potrafię. Lubię się cieszyć trasą i jak uda się taniej zatankować to świetnie a jak nie to luzik. Jedno jest pewne: dobrze że wiemy gdzie? co? i jak? a co z tą wiedzą zrobimy to już nasza sprawa.

Masz sporo racji ale nie ma bogatego człowieka, który nie oszczędza i nie ma biednego który oszczędza.
Taka już zależność na tym świecie jest.
Warto czasami przysiąść w wolnej chwili popijając sobie kawusię przed monitorem i z całą nieukrywaną przyjemnością zaplanować sobie podróż.
A w niej np. tankowanie. Nie trzeba zjeżdżać z autostrady i nadrabiać 50km oraz 1h przez to. Wystarczy np. ominąć tankowanie w SLO gdzie paliwo chyba najdroższe jest.
Wg. Twojego toku myślenia wakacyjny luz może spowodować, że zamiast wydać np. w moim przypadku 8 tyś zł na wakacje wydam 10% więcej (piwo byle gdzie, jeść tam gdzie popadnie nie patrząc na ceny, itd.).
Nie wiem jak Wy ale ja bym wolał znaleźć 800zł w kieszeni po wakacjach.

Ale żeby nie było iż jestem totalna sknera. Jadę na wakacje aby niektóre szare komórki totalnie wyłączyć. A te od zamartwiania się na pewno luzuję więc jeżeli miałbym faktycznie jechać wężykiem od tankszteli do tankszteli to raczej bym siwych włosów dostał.

A ja planować podróż nawet lubię więc nie przeszkadza mi to w zaoszczędzeniu grosza, który mogę przez to np. przewalić w Cro na lody czy kratę Ożujsko.

Ja w swoim przydługim wywodzie pisałem tylko i wyłącznie o cenie paliwa a nie kosztach całych wakacji. I chodziło mi o to aby nie dać się zwariować. Tylko i aż tyle. Ja także lubię zaplanować w miarę dokładnie wyjazd wakacyjny, wiedzieć co, gdzie i kiedy będziemy robić. Ale jest to na zasadzie "myśli przewodniej" a nie szczegółowego planu działania z elementami planu synchronizacji. Jak coś "wypadnie lub wskoczy" to nie wkurzam się, że plan się wali tylko reaguje na bieżąco. A co do oszczędzania to prezentuję pogląd, że oszczędza się na wakacje a nie na wakacjach. I nie znaczy to że pije piwo byle gdzie, jem tam gdzie popadnie nie patrząc na ceny, itd. Tak dobrze to nie mam i wydaje tylko tyle ile mam. Niestety 8) Pozdrawiam :papa:
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 24.06.2015 14:56

kaeres napisał(a):W Mureck to jest ta samoobsługowa ?

Kolega Greg miał na myśli chyba raczej tego SHELLa w Mureck
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.06.2015 13:51

Oby tylko dojechać szczęśliwie i bez kłopotów z i na wakacje.
Cała reszta to jest popularny pikuś.

Również pozdrawiam Crocodyl
:papa:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 25.06.2015 17:47

kaeres napisał(a):Oby tylko dojechać szczęśliwie i bez kłopotów z i na wakacje.
Cała reszta to jest popularny pikuś.

Pełna zgoda, dodam jeszcze aby dobrze wypocząć bo to wbrew pozorom duża sztuka (ja się wciąż uczę :lol: )
A i jeszcze jedno Pan Pikuś :mrgreen:
Pozdrawiam i udanych wojaży :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone