Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vrinks82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vrinks82 » 09.06.2015 22:31

pirzol napisał(a):
vrinks82 napisał(a):a co myslicie o paliwie a konkretnie Verva ON, mam silnik 1.9 TDI (90 KM) na zwykłej pompie i zastanawiam się czy to paliwko dobrze się sprawdzi..

Nad czym się zastanawiasz, ten silnik spali nawet olej z biedronki. Problem mogą miec właściciele nowoczesnych silników CR.
Jeden raz miałem tylko problem gdy zatankowałem LPG na zjeździe z autostrady w połowie Balatonu. Stacja = parasol, krzesło ogrodowe i butla. Silnik 1.6 nie chciał jechać na tym LPG.

PS: tez mam 1.9 troszke nowszy, nie spalam rzepaku, tankuje po drodze na większych stacjach.

rozumiem, ale czy na takim paliwie premium verva czy v-power, samchód lepiej bedzie ciagnął, ciszej pracował? podobno te paliwo też czyszczą sinik,,
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 10.06.2015 06:51

Ogólnie temat paliw premium był już na forum poruszany.Bazy paliwowe są te same różnica jest w ilości i rodzaju dodatków. Według mnie ON ma dwie zalety, większą liczbę cetanową oraz mniej (bądź wcale) bio komponentów co wpływa na kulturę pracy silnika i efektywność spalania mieszanki. Mniejsza ilość "bio zarazy" wpływa także na lepsze smarowanie wtryskiwaczy. Czy czyszczą silnik nie wiem możne po prostu dzięki lepszemu spalaniu mniej go "zasyfiają". Moim zdaniem jazda na paliwie premium to bardziej długofalowa inwestycja w silnik a w szczególności we wtryskiwacze, turbo (szczególnie ze zmienną geometrią), EGR no i DPF. Od 2ch lat nam diesla na CR i tankuje tylko premium. Dodatkowo raz w roku, w czasie wymiany filtra paliwa (robię to przed zimą) stosuje preparat Liqui Molly Diesel Spulung do czyszczenia układu paliwowego. Reasumując ja polecam paliwa premium.
raffaell2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffaell2 » 10.06.2015 09:25

W sobotę wróciłem z trasy PL - CZ - A - SLO - HR - IT - A - CZ- PL
Już u nas nie jest najtaniej. Za 1.14 euro tankowałem ON w Austrii zjeżdżając z autostrady. Przy autostradzie ok 1.35 - 1.4
W Czechach ceny podobne do naszych - poza Mikulowem gdzie cena jest sporo wyższa. Jeśli ktoś planuje zatankować na koniec Czech, to lepiej dojechać do Poysdorf w Austrii (chyba 3 miasteczko) i tam na shell jest ok 1.2 euro.
Słowenia ok. 1.35 euro (przy autostradzie)
Chorwacja ok 9.6 kuny
Włochy od 1.42 w małych miasteczkach do 1.7 na autostradzie
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 10.06.2015 11:13

wielbiciel napisał(a):Nie, bo na ropie pędzę konie.

Litości nie masz... tak je truć :lol:
Żarcik oczywiście, pozdrawiam. :papa:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 10.06.2015 11:55

KarKoz napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Ostatnie ceny paliw z trasy:
Poreć - Crodoux Diesel BS Premium - 9,55 kuna
Wilfersdorf - diesel - 03.06. - 1,24 E, a 07.06.-1,17 E

Na ceny LPG nie spojrzałeś przypadkiem?...

Ceny gazu :
CZ od 18,90
A od 0,79 do 0,99 Euro Najdrożej widziałem za Wiedniem przy autostradzie po 0,99 Euro.
HR od 3,53 Kuny :)

Jeśli chcesz to mogę ci napisać ceny LPG(aktualne) bo wyjazd już w Niedzielę :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2015 12:03

raffaell2 napisał(a):W sobotę wróciłem z trasy PL - CZ - A - SLO - HR - IT - A - CZ- PL
Już u nas nie jest najtaniej. Za 1.14 euro tankowałem ON w Austrii zjeżdżając z autostrady. Przy autostradzie ok 1.35 - 1.4
W Czechach ceny podobne do naszych - poza Mikulowem gdzie cena jest sporo wyższa. Jeśli ktoś planuje zatankować na koniec Czech, to lepiej dojechać do Poysdorf w Austrii (chyba 3 miasteczko) i tam na shell jest ok 1.2 euro.
Chorwacja ok 9.6 kuny

biorać po uwagę konieczność zjechania z autostrady, szukania stacji, spalenia w związku z tym paliwa plus dodatkowa strata czasu, różnice nie sa duże o ile całkiem nie znikają
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2015 12:25

kleptokrata4 napisał(a):W sobotę wróciłem z trasy PL - CZ - A - SLO - HR - IT - A - CZ- PL

biorać po uwagę konieczność zjechania z autostrady, szukania stacji, spalenia w związku z tym paliwa plus dodatkowa strata czasu, różnice nie sa duże o ile całkiem nie znikają

Jeśli wiesz gdzie zjechać i po ile tam jest paliwo (w necie bez problemu takie info znajdziesz) odpada szukanie stacji. A z tego co pisał kolega raffaell2 w Austrii różnica pomiędzy autostradą a "nieautostradą" wynosi ponad 20 centów na litrze. Wiec przy pełnym baku jest ponad 10euro oszczędności :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2015 12:36

dids76 napisał(a):
kleptokrata4 napisał(a):W sobotę wróciłem z trasy PL - CZ - A - SLO - HR - IT - A - CZ- PL

Jeśli wiesz gdzie zjechać i po ile tam jest paliwo (w necie bez problemu takie info znajdziesz) odpada szukanie stacji. A z tego co pisał kolega raffaell2 w Austrii różnica pomiędzy autostradą a "nieautostradą" wynosi ponad 20 centów na litrze. Wiec przy pełnym baku jest ponad 10euro oszczędności :oczko_usmiech:

owszem

ale 99 na 100 osób raczej nie zajmuje się lokalizowaniem w necie stacji czy analizowaniem cen, po prostu wbija w nawigację trasę i jedzie

a biorąc pod uwagę austriackie ceny paliwa w ogóle, sensowniej jest zatankować po kurek w Czechach albo Słowacji

no chyba że się zjeżdza na nacleg albo posiłek, wtedy jest sens

no i dalej zostaje strata czasu, było bne było, specjalne zjechanie z autostrady to kilkadziesiąt km w plecy...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.06.2015 12:52

kleptokrata4 napisał(a):

owszem

ale 99 na 100 osób raczej nie zajmuje się lokalizowaniem w necie stacji czy analizowaniem cen, po prostu wbija w nawigację trasę i jedzie

Z tym się nie zgodzę, kilka lat siedzę na tym forum i liczę że jest 80 na 100 osób :wink:
kleptokrata4 napisał(a):a biorąc pod uwagę austriackie ceny paliwa w ogóle, sensowniej jest zatankować po kurek w Czechach albo Słowacji

Tu się też nie całkiem zgodzę, bo chociaż ceny w tych trzech krajach są bardzo podobne, to jednak w Austrii wychodzi ciut taniej :oczko_usmiech: A Jako że w Chorwacji i Słowenii jest jeszcze drożej, to dobicie "do pełna" w Austrii ma sens :wink:

kleptokrata4 napisał(a):
no i dalej zostaje strata czasu, było bne było, specjalne zjechanie z autostrady to kilkadziesiąt km w plecy...

Strata czasu ok, ale skąd te kilkadziesiąt km w plecy??????????? Różnica pomiędzy przejechaniem np. tego odcinka z tankowaniem https://goo.gl/maps/YzJkL a bez tankowania https://goo.gl/maps/iJHdK wynosi całe 2,1km!
Dla mnie planowanie trasy nie kończy się na wbiciu punktu startu i punktu docelowego w navi :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2015 13:01

uśrednijmy, że 90, czyli przytłaczająca wiekszość nie zajmuje sobie czasu szukaniem liczb w sieci i cyferkami w excelu, tylko jedzie na wakacje ;)

co do tracenia czasu, to śmme twierdzić, że tak krótka odlegość to raczej wyjątek, zwykle to kilka-kilkanaście km

co do Słowacji polemizowałbym, ostatnio różnica między Bratyslawą w Wiedniem wynosiła prawie 15 centów na litrze na stacjach OMV na korzyśc Słowacji, przynajmniej tak było w weekend majowy :)

summa sumarum, ja wbijam nawigację i jadę, kilkanaście czy kilkadziesiąt zl w kosztach wakacji nie robi mi różnicy, co najwyżej szukam wcześniej i rezerwuję nocleg na trasie, ale różne są metody, ojciec kolegi najbardziej się relaksowal na wakacjach, kiedy siedział w cieniu z leżakiem i kalkulatorkiem i podliczal ceny i wydatki ;)
vrinks82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vrinks82 » 10.06.2015 15:27

Crocodyl napisał(a):Ogólnie temat paliw premium był już na forum poruszany.Bazy paliwowe są te same różnica jest w ilości i rodzaju dodatków. Według mnie ON ma dwie zalety, większą liczbę cetanową oraz mniej (bądź wcale) bio komponentów co wpływa na kulturę pracy silnika i efektywność spalania mieszanki. Mniejsza ilość "bio zarazy" wpływa także na lepsze smarowanie wtryskiwaczy. Czy czyszczą silnik nie wiem możne po prostu dzięki lepszemu spalaniu mniej go "zasyfiają". Moim zdaniem jazda na paliwie premium to bardziej długofalowa inwestycja w silnik a w szczególności we wtryskiwacze, turbo (szczególnie ze zmienną geometrią), EGR no i DPF. Od 2ch lat nam diesla na CR i tankuje tylko premium. Dodatkowo raz w roku, w czasie wymiany filtra paliwa (robię to przed zimą) stosuje preparat Liqui Molly Diesel Spulung do czyszczenia układu paliwowego. Reasumując ja polecam paliwa premium.

a porównując Verve ON z Shell V-power, i BP Ultimate? czy to mniej więcej to samo czy jednak różnica jest?,,
ekumi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ekumi » 10.06.2015 16:34

A napiszcie proszę jak jest z dostępnością LPG na trasie Barwinek-Słowacja-Węgry-Makarska ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.06.2015 16:36

kleptokrata4 napisał(a):summa sumarum, ja wbijam nawigację i jadę, kilkanaście czy kilkadziesiąt zl w kosztach wakacji nie robi mi różnicy,

Jeżeli mówimy o jednym tankowaniu, to raczej nie robi.

Jeśli jednak podczas wakacyjnego wyjazdu mam 6-7 tankowań, to 10 euro na każdym, już coś daje.

Szczerze mówiąc, planując trasę, nie wybieram stacji benzynowych. Kiedy trzeba, to zjeżdżam z drogi
i tankuję. A może jednak powinienem zrobić listę tankszteli :?: :?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 10.06.2015 17:28

Starzy ludzie powiadają "czas to pieniądz" a ja do tego wątku trochę to powiedzenie przeredaguje i powiem pieniądz to czas właśnie. Będę mówił za siebie (ale po lekturze wielu wątków o cenach, winietach itp. wnioskuje że takich jak ja jest więcej) mnie właśnie w czasie drogi na wakacje chodzi o czas i wygodę a tankowanie przy haiłeju to oszczędność czasu i wygoda. Ceny paliw są podobne do naszych, gdzieś tańsze, gdzieś droższe ale to i tak niewiele zmienia. Musimy dojechać a czy po wakacjach podczas podliczania kosztów za paliwo wyjdzie np. w miejsce planowanych 2 tys PLN wyjdzie 2,1 czy 2,2 tys. to co nie pojedziemy w przyszłym roku? Dobrze jest znać różnice w cenach ale czy w oparciu o mapę tankstelle z aktualnymi cenami będziemy ustalać naszą drogę marszu? Moim zdaniem nie. Nie mówię, że ktoś kto planuje w ten sposób trasę to sknera ale ja tak nie potrafię. Lubię się cieszyć trasą i jak uda się taniej zatankować to świetnie a jak nie to luzik. Jedno jest pewne: dobrze że wiemy gdzie? co? i jak? a co z tą wiedzą zrobimy to już nasza sprawa.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.06.2015 18:25

raffaell2 napisał(a):W sobotę wróciłem z trasy PL - CZ - A - SLO - HR - IT - A - CZ- PL
Chorwacja ok 9.6 kuny

Nigdy na to nie patrzyłem. Muszę przyznać, że odkąd jeżdżę, zawsze tankowałem do pełna w Mikulovie. Była to taka moja "świecka tradycja" :) . Może pora na zmianę. Tylko, że Shell w Poysdorf jest zamykany o 22.00. Zobaczymy... Zawsze wyjeżdżamy o tej godzinie, o której... nam się uda :) . Jak wyrobimy przed 22.00 do Poysdorf, to zatankujemy na Shellu. A jak nie to nie. Zatankujemy po staremu :) . Bez ciśnienia... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone