Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.06.2015 13:18

kiero80 napisał(a): a jak z płaceniem? karta czy gotówka ?
Jadąc przez Czechy, Austrię, Słowenię i w Chorwacji na wszystkich stacjach płaciłem kartą. Na Węgrzech i Słowacji jest zapewne tak samo.
czlowiek_bigos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czlowiek_bigos » 02.06.2015 13:32

zawsze wygodniej jest kartą. zwłaszcza po drodze, kiedy nie musisz martwić się o euro, korony czy forinty
kiero80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiero80 » 02.06.2015 13:36

endryu napisał(a):
kiero80 napisał(a): a jak z płaceniem? karta czy gotówka ?
Jadąc przez Czechy, Austrię, Słowenię i w Chorwacji na wszystkich stacjach płaciłem kartą. Na Węgrzech i Słowacji jest zapewne tak samo.

w sumie racja, wozić gotówkę każdego państwa przez które mam w planie "tylko" przejechać..
garść € i forintów na słowackie i węgierskie winiety (oby nie na pokute :? ) zatankować płacąc kartą i dalej!
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.06.2015 18:54

Warto sprawdzić w jakiej walucie za granicą rozlicza dany bank bo generalnie Maestro rozliczane jest w Euro a Visa w dolkach. Więc jak płacisz Visą w karajach Eurolandu to dwa razy przewalutowują. Nie jest to w 100% zasadą. Niektóre banki mają to różnie ustalone, warto więc zapoznac się z tym w swoim banku przed wyjazdem.
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 02.06.2015 20:45

Akurat Mastercard czy jak wolisz maestro w wiekszosci rozlicza w USD, tak jest w aliorbanku :)

Ja mam karte walutowa master w USD i nie place za przewalutowanie przelicza mi lokalna walute na USD po cenie mastercarta hurtowej.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 02.06.2015 21:49

Tak np. pani w obsłudze w Aliorbanku odpowiedziała na pytanie jak będzie rozliczana płatność kartą walutową Mastercard w Euro przy płatności np. w Czechach:
CZK wymiana na USD po kursie MC po czym USD na PLN po kursie BANKU potem z PLN na EUR po kursie BANKU.

Średnio korzystne :!:

Także najlepiej dokładnie sprawdzić bo każdy bank i każda karta rządzi się innymi prawami. Można czasami nieźle popłynąć.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 02.06.2015 22:45

toomas napisał(a):
kojacek napisał(a):
kodens79 napisał(a):
dids76 napisał(a):Tankowałem tam kilka razy, ceny atrakcyjne, paliwo dobre. Tylko pamiętaj że stacja otwarta od 5:30 do 22:00. W nocy jest chyba możliwość tankowania z automatu, ale nie próbowałem.

Próbowałem w zeszłym roku wszystko działa jak powinno :)

Piszesz o stacji przy drodze 69 jak się zjedzie z autostrady w kierunku objazdu MLP? Jeśli tak oto o której?
Bo ja chyba próbowałem dogadać się z automatem na stacji w Murecku. Poległem, poza tym hurtowe ilości pajęczyn ne ekranie dotykowym mnie zniechęciły ;)

Ja bym stawiał na to miejsce https://goo.gl/maps/Q07Mx Następna stacja tu https://goo.gl/maps/XX0So

A ja byłem na tej drugiej-czyli na obrzeżach Murecka. Ta wcześniejsza jest po lewej stronie, a skręt w lewo to nie taka prosta sprawa nawet o 5 rano, kiedy na odcinku od autostrady do granicy mija się kilka samochodów ;)
Czyli zrobiłem inaczej niż Wy ;) ale dobrze wiedzieć, że jak przełamię strach przed skrętem w lewo to jeszcze mogę zatankować w Austrii :mrgreen:
A poważniej-w zeszłym roku zasugerowałem się tym, że ona jest zamknięta.
Z kolei tankując na automatycznej stacji w okolicach Wilfensdorfu byłem pozytywnie zaskoczony tym, że można było wybrać nasz język :)
davnbb
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) davnbb » 04.06.2015 13:32

Mi zawsze zaczyna brakować paliwa w okolicach Słowenii. Jak jeździłem w ciągu dnia to nie było problemu ale w tym roku w okolicach Mureck będę ok 3-4 w nocy. Na autostradzie na Shellu było zdecydowanie drożej więc zastanawiam się nad tą stacją przed Mureck po lewej stronie:
https://www.google.pl/maps/place/Tankst ... 13!6m1!1e1
Jak tam wygląda obsługa (z wcześniejszych wypowiedzi rozumiem, że to automat)? Wkładam kartę wybieram ilość paliwa? W nocy nie ma problemów?
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 05.06.2015 08:50

Z 4.06.15 paliwo w Wilfersdorf 1,22 , autostrada Austria 1,40, autostrada Slo 1,25! Niestety zatankowałem w Spielfeld za 1,39 niby zjeżdżajać z autostrady za radą z któregoś z forumowiczów. Na szczęście auto spaliło tylko 4,6 wiec nie odczułem tego :P
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2015 08:51

vtec11 napisał(a):Z 4.06.15 paliwo w Wilfersdorf 1,22 , autostrada Austria 1,40, autostrada Slo 1,25! Niestety zatankowałem w Spielfeld za 1,39 niby zjeżdżajać z autostrady za radą z któregoś z forumowiczów. Na szczęście auto spaliło tylko 4,6 wiec nie odczułem tego :P

PB cz ON :?:
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 05.06.2015 08:53

Sory nie napisałem , Diesel!
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 05.06.2015 09:31

Witam. Ta dyskusja i wyszukiwanie stacji jest trochę bez sensu. Ceny paliw w Chorwacji są prawie jednakowe na autostradzie i poza. Różnice w cenie to max 0,1 kuny. Wiem, bo byłem ostatnio i sporo tankowałem. Pozdrawiam
karol-73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol-73 » 05.06.2015 10:18

Obrazek
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 05.06.2015 13:49

nie jest źle :) bywało gorzej.

THX za zestawionko :)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.06.2015 16:59

Na ceny paliw trzeba patrzeć na docelowych sprzedawców w danym kraju. Co by nie rozczarować się przy dystrybutorze :mrgreen: np http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone