Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliwa...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
novy77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) novy77 » 30.05.2015 09:42

Ja zawsze w trasę biorę do bagażnika 10l w karnisterek jest to taka moja rezerwa w razie ,, niemca'' :mrgreen:
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 30.05.2015 11:00

slavko.v napisał(a):chyba, że Neum, ale czym tam na stacji można płacić kartą, albo Euro? czy ktoś tam tankował?
(przejeżdżałem przez Neum kilka razy, ale nigdy tam nie tankowałem).

Euro w centrum zapłacisz bezproblemowo karta raczej nie ale jadąc w stronę Dubrovnika za miastem po lewej jest stacja i tam bez problemu zapłacisz kartą i jest minimalnie taniej tak było w zeszłym roku.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 30.05.2015 12:16

novy77 napisał(a):Ja zawsze w trasę biorę do bagażnika 10l w karnisterek jest to taka moja rezerwa w razie ,, niemca'' :mrgreen:

W 21 wieku trzeba się chyba nieźle postarać by braklo na trasie paliwa.
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 30.05.2015 15:00

Dzisiaj AutoMapa dodała nowe kategorie stacji paliw: INA, Tifon, Petrol, Genol, Eni, Crodux, które można zaznaczyć w Menu/POI/Wyświetlanie (oraz Ostrzeganie) i wtedy łatwiej zaplanować tankowania i odpoczynek na trasie.
TomekRZ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekRZ » 31.05.2015 09:54

Zna ktoś aktualne ceny paliw z Chorwacji?
szukałem w internatach ale rozbieżności są spore (9,20 - 10,30 kn).
Jak te ceny kształtują się na stacjach autostradowych i w miejscowościach turystycznych?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2015 10:13

Tu masz aktualne ceny http://www.hak.hr/info/cijene-goriva/
Nie ma różnicy czy tankujesz na autostradzie czy poza nią.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 31.05.2015 18:07

Did - nie masz racji, poprzednik dobrze napisał. Są różnice w cenach na stacjach autostradowych oraz poza nimi, tu jest taniej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2015 18:26

Ostatnio byłem w Cro w 2013 roku i ceny na stacjach autostradowych i poza autostradami rzadko się różniły. Jeśli już to różnica była minimalna, nie tak jak np w Austrii gdzie cena pomiędzy stacją na autostradzie a tą poza nią różni się nawet o 20centów. Sprawdziłem Chorwacki portal (na który powołuje się HAK przy podawaniu cen paliwa) i cena benzyny na jednej stacji INA w okolicach Makarskiej jest identyczna jak na INA przy A1 a na dwóch innych jest o 10lipa tańsza. Czyli różnica niewielka, u nas w mieście są większe różnice w cenie na poszczególnych stacjach :wink: :mrgreen:
http://www.min-go.hr/#/

Raczej różnica w cenie jest jeśli porównuje się koncerny
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 01.06.2015 07:09

No właśnie, na A1 /jadą od jej początku, czyli od granicy z Węgrami do samego końca, niemal pod Dubrownik/
funkcjonują chyba 3 czy 4 koncerny/Firmy paliwowe. I ceny są bardzo podobne. W zeszłym roku był kilkudniowy popas w Szybeniku, tankowałem w Brodaricy - ceny mniejsze niż na A1.
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 01.06.2015 07:48

paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 01.06.2015 09:17

Jak ktoś zauważył przy autostradzie i w miastach nadmorskich może być nieco drożej, tylko że 99% z nas jedzie autostradą aż do zjazdu na "swoją" nadmorską miejscowość, co sprawia że większość nie zauważa różnicy w cenie benzyny gdyż i tu i tu jest drożej. Być może gdzieś na uboczu i w większych miejscowościach oddalonych od wybrzeża będzie taniej. Tylko ja z zeszłego roku pamiętam że różnica w cenie była na 2 miejscu po przecinku, czyli w przeliczeniu na nasze grosiki, czyli szukanie tańszej benzyny dla niecałej złotówki na baku nie ma wcale sensu. Różnica była dość spora w Austrii bo w Feldbach, gdzie tankowałem, choć przy całej 66 było mniej więcej tak samo o prawie złotówkę taniej na litrze niż na autostradzie. A jako że w w drodze do i spowrotem musiałem zatankować tam po 50l to zysk w porównaniu z autostradą miałem około 90zł:)
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 01.06.2015 11:57

Wlasnie chcialem zatankowac auto na zjezdzie na Mureck bo podobno dobra stacja, i taniej niz na autostradzie a calkiem blisko, nie trzeba sie daleko oddalac. Tylko tak patrze na mape i nie ma w tym samym miejscu powrotu na autostrade w strone sloweni tylko powrot na Graz. Wiec chyba trzeba troche przeplacic i nie kombinowac
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2015 13:09

vtec11 napisał(a):Wlasnie chcialem zatankowac auto na zjezdzie na Mureck bo podobno dobra stacja, i taniej niz na autostradzie a calkiem blisko, nie trzeba sie daleko oddalac. Tylko tak patrze na mape i nie ma w tym samym miejscu powrotu na autostrade w strone sloweni tylko powrot na Graz. Wiec chyba trzeba troche przeplacic i nie kombinowac

Właśnie też to zauważyłem, ale jesteś chyba pierwszy na forum który na tym zjeździe chce jechać w stronę Słowenii :oczko_usmiech: :mrgreen:
Możesz skorzystać z następnego https://goo.gl/maps/5CkSJ
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 01.06.2015 14:57

dids76 napisał(a):Właśnie też to zauważyłem, ale jesteś chyba pierwszy na forum który na tym zjeździe chce jechać w stronę Słowenii :oczko_usmiech: :mrgreen:
Możesz skorzystać z następnego https://goo.gl/maps/5CkSJ

No wlasnie taki paradoks ale akurat tam bym mial idealnie w punkt do tankowania i jeszcze stacja blisko od autostrady. A jade cala slowenie winiete wykorzystam wiec obajzd mi nie potrzebny
:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2015 15:01

Tankowałem tam kilka razy, ceny atrakcyjne, paliwo dobre. Tylko pamiętaj że stacja otwarta od 5:30 do 22:00. W nocy jest chyba możliwość tankowania z automatu, ale nie próbowałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone