Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cena paliw po drodze do CRO

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 12.05.2010 10:23

przemas_depesz napisał(a):HMMMM od zawsze tankowałem ON a teraz zmienilem auto na wymagające PB98

A co to za wymagające auto które nie poleci na zwykłej "95" :D
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 12.05.2010 10:48

Wymagające? Hmmm zalecane ma tankowanie Pb 98 gdyż na 95 może mieć zmieniony próg spalania stukowego czy jak to się tam nazywa, a auto Mazda CX-7 2,3 T - no więc latam cały czas na 98 ...Pozdrav
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 15.05.2010 22:23

Powinniśmy tankować paliwo takie jakie jest przewidziane w instrukcji obsługi samochodu.
Zamiana na większą, lub mniejszą liczbę oktanów, może spowodować zwiększenie zużycia paliwa, lub inne nieprzewidziane historie.
Po prostu: Komputer zamontowany w samochodzie musi dostać to, co fabryka mu dała.
wojciechmw
Croentuzjasta
Akutalne ceny paliw w drodze do cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 25.05.2010 12:21

Witam

Czy orientujecie się jakie są aktualne ceny paliw w drodze do Chorwacji oraz w samej Chorwacji? Niestety ale u nas ceny paliw do zeszłego roku podrożały o jakies 20%
Wakacje coraz bliżej czas zacząc planować wyjazdy. Niestety pogoda nas nie rozpieszcza miejmy nadzieje że w Chorwacji lato będzie upalne.

Pozdrawiam
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 25.05.2010 12:27

halski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) halski » 25.05.2010 12:54

Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 25.05.2010 12:58

ile by paliwo nie kosztowało i tak trzeba jechac
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 25.05.2010 13:07

Kacper111 napisał(a):ile by paliwo nie kosztowało i tak trzeba jechac

Racja ale gdyby było tańsze to miałbym więcej drobnych na Rakije :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 25.05.2010 13:14

oj z tymi paliwami to tak że w całej europie różnice w cenie litra paliwa są są minimalne więc nie ma co płakać jeżdżąc po Polsce też trzeba płacić i to wcale nie mniej teraz to już znikome różnice pomiędzy krajami nie to co kiedyś jak polak przekraczał granicę i po 500km musiał zatankować to była różnica, a teraz czy za 100zł u nas wlejesz 20 litrów a w Niemczech Austrii czy w Chorwacji 19 litów to praktycznie żadna różnica.
halski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) halski » 25.05.2010 15:17

ale już w Holandii jest masakrycznie drogo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2010 22:09

barti75 napisał(a):oj z tymi paliwami to tak że w całej europie różnice w cenie litra paliwa są są minimalne więc nie ma co płakać jeżdżąc po Polsce też trzeba płacić i to wcale nie mniej teraz to już znikome różnice pomiędzy krajami nie to co kiedyś jak polak przekraczał granicę i po 500km musiał zatankować to była różnica, a teraz czy za 100zł u nas wlejesz 20 litrów a w Niemczech Austrii czy w Chorwacji 19 litów to praktycznie żadna różnica.

Zgadzam się z ta opinią w 100 %. Poprzednio miałem taki schemat, że tankowałem do pełna we Wrocku i potem na OMV w Mariborze (było nieco taniej niż w CRO) - mówię o dieslu. W ubiegłym roku zrobiłem tak samo, a za granicą Crolandii okazało się, że na INA jest nieco taniej niż w Mariborze (oczywiście nie 30% taniej tylko...nie wiem...2% :wink: ). Zatem pieprzyć te przeliczanki, tankuje się jak jest konieczność, a różnica na baku sięgnie max. 10 zeta :lol:
Przy wyjeździe z PL przekonalem się za to do innej prawidłowości. Normalnie jeżdżąc po mieście tankuję podstawowego diesla i jest ok. Jadąc na dłuższą, wakacyjną trasę, autem obciążonym, staram się zatankować "lepszą" - droższą o kilka groszy wersję tego paliwa - jakieś ultimate czy inne supery. Zauważam wtedy na kilkusetkilometrowej trasie różnicę - auto lepiej jedzie i mniej spala - wg mnie taki manewr się opłaca.
Pozdrav i szerokiej drogi (i - moja rada - nie przejmujcie się różnicami w cenach paliw na drugim miejscu po przecinku).
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.05.2010 22:29

Tankując 98 czy 100 mamy doskonałą płynność i dynamikę jazdy.Auto po prostu płynie.Czad. :wink: Polecam.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.05.2010 06:54

AndrzejJ no nie wiem czy tak płynie mam autko benzynę na turbinie ma 205kucy i 300 Nm momentu i powiem Ci szczerze że nie czuję różnicy pomiędzy wlaniem 98 a 95, autko idzie tak samo, a i spalanie jest takie samo-takie są moje odczucie, a i na kompie też nie widzę różnicy pomiędzy spalaniem, choć tak jak napisał slapol przed trasą czasami wleje 98 ale przeważnie jest to 95.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2010 07:27

barti75 napisał(a):.....choć tak jak napisał slapol przed trasą czasami wleje 98 ale przeważnie jest to 95.

Jeżdżę na dieslu i miałem na myśli wlanie tego "lepszego" diesla. Jeden zauważy różnicę, inny nie.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.05.2010 07:45

slapol napisał(a):
barti75 napisał(a):.....choć tak jak napisał slapol przed trasą czasami wleje 98 ale przeważnie jest to 95.

Jeżdżę na dieslu i miałem na myśli wlanie tego "lepszego" diesla. Jeden zauważy różnicę, inny nie.

slapol masz rację zauważyłem że pisałeś o dieslu :D Ty u siebie widzisz różnicę wlewając lepszy ON, ja jeżdżę na benzynie i nie widzę tej różnicy między 95 a 98 odniosłem się do Twego postu ponieważ czasami sam wleje przed trasą 98, ale robię to chyba bardziej z psychicznego podejścia do sprawy że być może dalej zajadę, ale jeszcze mi się to nie zdarzyło
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Cena paliw po drodze do CRO - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone