Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

cel- Vodice! przystanki- Zadar, Park KRKA, Trogir!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 04.09.2013 13:20

uwaga, uwaga wsiadamy na pokład!
cel podróży- Vodice
podczas tej podróży zobaczymy- Zadar, Park Narodowy KRKA, Trogir.
w podróży udział biorą m.in:
rodzina 2+2 - start z okolice Wielunia dn. 15.08.2013 ok godz 20
rodzina 2+1- start z Wiedeń dn 16.082013 ok godz 19

to na początek trochę o mojej osobie;p to była moja czwarta podróż do Chorwacji. Jako dziecko zakochałam się w tym kraju i jak usłyszałam, że moi rodzice wraz z siostrą wybierają się w tym roku musiałam jechać! 19 lat to jednak wiek kiedy się już nie podróżuje z rodzicami no ale to w końcu CHORWACJA :D
Byliśmy już trzykrotnie całą rodzinką w różnych miejscach na ISTRII ale w Dalmacji nie byliśmy ani razu, więc kierunek z góry był już postanowiony. Chęć wspólnego wyjazdu z nami zgłosiła siostra mojej mamy która mieszka w Wiedniu. No i było postanowione: w sierpniu po żniwach jedziemy wszyscy razem :D
W Wielkanoc tego roku trwało gorączkowe poszukiwanie apartamentu dla 6 osób i małego dziecka. I tak ciocia wraz z siostrą znalazły odpowiedni, mama się zgodziła i postanowione. Ja w tym niestety udziału nie brałam, wolałam się nie wtrącać;d

no i nadszedł dzień 15 sierpnia i ruszamy w drogę! kierunek Wiedeń!

mogę powiedzieć, że szczęściarze z nas bo mamy rodzinę w Wiedniu i podróż możemy sobie rozłożyć i za darmo przenocować. I tak wzorem lat ubiegłych zrobiliśmy. W Wiedniu byliśmy chyba ok 2:30. Szybkie siku i do łóżek spać, bo jutro druga część naszej trasy do pokonania. Po śniadanku ruszyłysmy z siostrą "na sklepy", bo chciałam jeszcze sobie kupić strój kąpielowy;d na mieście spotkałyśmy rodzinkę, która właśnie wróciła z Trogiru i chcą zwiedzić Wiedeń i mogłam wykazać się swoją znajomością miasta pomagając owej rodzinie;d

potem był obiad, leżenie przed tv itd.. no i wieczorem znowu do auta i znowu długa droga przed nami...
Załączniki:
SAM_5333.JPG
na małą zachętę zdj robione przez szybę w aucie, podczas zmierzania do upragnionego celu..
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.09.2013 18:40

Czyżbym była pierwsza? :)

Przysiadam się.
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 05.09.2013 17:37

witam na pokładzie a więc ruszamy dalej;d

więc ruszyliśmy z Wiednia w dalszą drogę.. bez problemów objazdem przez Słowenię. Przekraczając granicę spotkaliśmy Polaków, którzy mieli nieprzyjemną sytuację w Lenarcie. Mianowicie prędkość przekroczona o 16km/h i mandat 150Euro;oo ze zdwojoną ostrożnością ruszyliśmy dalej. Policja musiała się już zwinąć, bo nic nie zauważyliśmy. Jakieś 15km przed Zadarem decyzja była, że robimy postój, śpimy do 7, spacer po Zadarze i jedziemy na miejsce. No ale nasze małe 3 letnie maleństwo przed 5 nie dało już nikomu po spać :D

krzycząc "wujku wstawaj! jedziemy dalej!" itp itd;d

jakąś godzinę wytrzymała.. no ale dłużej nie dała rady.. no i ruszamy by w Zadarze oficjalnie przywitać Adriatyk!:)
Załączniki:
SAM_5180.JPG
SAM_5178.JPG
Fresz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fresz » 05.09.2013 18:08

Ech Vodice..... :D :D :D
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 05.09.2013 18:18

Fresz napisał(a):Ech Vodice..... :D :D :D

szaaalone Vodice :D:D:D

ale do nich jeszcze kawałek, najpierw na chwilkę Zadar;p :D
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 05.09.2013 18:44

zasiadam i ja:) jest mój ukochany Zadar:-p
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 05.09.2013 19:59

a tak Zadar powitał nas o poranku :)

dalsza część już jutro z większą ilością zdjęć;p
Załączniki:
SAM_5211.JPG
SAM_5184.JPG
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 06.09.2013 11:34

no to wracamy do Zadaru :)
spacer po mieście o tak wczesnej porze (7 rano bodajże) to trochę dziwne może się wydawać ale wtedy jest tak cicho i spokojnie! uliczki są prawie puste, turystów na palcach u rąk można policzyć, widać jedynie Chorwatów jadących do pracy czy idących do sklepu. Całe miasto jeszcze śpi. Idealna pora by w tej ciszy i spokoju pospacerować, zobaczyć to i owo. Bez planu miasta, konkretnej wiedzy o Zadarze szliśmy tak jak nogi nas poniosły :) ja wiedziałam, że muszę usłyszeć organy morskie! moja rodzinka nie za bardzo wiedziała o co chodzi ale oni jak i ja byli pod ich ogromnym wrażeniem! :)
Załączniki:
0.JPG
1.JPG
2.JPG
3.JPG
heeeej! widać już morzeeee!
4.JPG
5.JPG
6.JPG
8.JPG
czyżby Mikołaj też był na urlopie?
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG
19.JPG
hmmm lody na śniadanie?
20.JPG
ta para bardzo ciekawie się prezentowała;d
23.JPG
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 06.09.2013 15:45

Mikołaj rozbawił mnie do łez:)
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 08.09.2013 19:51

my juz tydzien po Vodicach wiec przysiadamy :D :D :D
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 09.09.2013 11:05

witam ponownie wszystkich:)

po zwiedzeniu Zadaru, szybkie śniadanko w aucie i ruszamy dalej! Vodice czekają! :D
gęby uśmiechnięte od ucha do ucha, bo jadąc Magistralą jest tyle pięknych widoków! no i w końcu jesteśmy w naszej kochanej CHORWACJI! :D
jadąc przez szybę napstrykałyśmy trochę zdjęć, no ale jak to bywa udało nam się uchwycić zamiast morza wielkie krzaczory itp;d zdjęcie mają również nasze dzielne auta ;d

no i w końcu wjeżdżamy do Vodic! parkujemy auta pod Konzumem i ruszamy w poszukiwaniu agencji z której nasz apartmani :D łatwo poszło, bo była na tej samej ulicy co Konzum tylko na drugim końcu. Dostaliśmy winko i broszurki do poczytania^^ dotarliśmy pod 'nasz domek', byliśmy przed czasem więc zostawiliśmy auta i poszliśmy na obczajkę w teren:D sprawdzić jak dojść na plażę, jak tam wgl jest itd ;p

wieczorem mam nadzieję, że uda mi się dodać cd :)
Załączniki:
SAM_5340-vert.jpg
SAM_5360-tile.jpg
SAM_6598-horz.jpg
SAM_6590-tile.jpg
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 10.09.2013 13:32

na zdjęciach widać nasz domek. Pani wynajmuje dwa poziomy a na trzecim mieszka. Luksusów to my nie oczekiwaliśmy, byle było się gdzie wyspać, zjeść i załatwić swoje potrzeby;d tak czy siak mieliśmy dużo miejsca, no i co najważniejsze ogródek. Dobrze, że mieliśmy parter a nie piętro bo skwar w ciągu dnia był niesamowity. My na szczęście mogliśmy się skryć w cieniu palemki i figowca. I co najważniejsze! Ogromna ilość winogrona! Pysznego winogrona dookoła nas :) po naszym wyjeździe już niewiele się zostało :D
w sobotę postanowione było, że dwa najbliższe dni spędzamy na błogim leniuchowaniu!:)
a my wylegiwaliśmy się na hookahbeach gdzie od godz 16:30 mogliśmy słuchać świetnej muzyki! :D
Załączniki:
SAM_5395-tile.jpg
SAM_5406-tile.jpg
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 16.09.2013 08:33

Świetne zdjęcia. Byliśmy w Vodicach na jednodniowej wycieczce tydzień temu, więc z miłą chęcią powspominam :D
oorzeech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) oorzeech » 18.09.2013 14:53

przepraszam za tak długą moją nieobecność ale postaram się to szybko nadrobić :)

w ramach przeprosin kilka zdjęć a notka niebawem :)
Załączniki:
SAM_5413.JPG
SAM_5390.JPG
przypadkiem uchwycone;)
SAM_5457-vert.jpg
SAM_5500-tile.jpg
DSCN8140.JPG
najtańsze w mieście u Tomislava za 10 K :)
DSCN8104-tile.jpg
przechadzając się uliczkami znalazłam pierwszego HAJDUKA!
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.09.2013 15:01

Piękne zdjęcia!!
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone