Witam wszystkich!!
W zeszłym roku byliśmy w Cro po raz pierwszy. Troszkę na wariackich papierach i wtedy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu tego wspaniałego forum (nie ma tu żadnego lizusostwa )
Pojechaliśmy do Rogoznicy . Z ciekawych miejsc zwiedziliśmy tylko Park KRKA i Makarską (oraz baaaaardzo dokładnie serwis volkswagena w splicie, w końcu przez cały dzień można było sobie go dokładnie zwiedzić ) . Powodem był krótki urlop i brak wiedzy o Chorwacji. Wracając z urlopu postanowiliśmy wrócić tu za rok na dłużej i lepiej przygotowani.
Przygotowania zaczęliśmy jeszcze w 2012 roku od przeszukiwania neta i na szczęście znalazłem to forum i się zaczęło ... okazało się , że dwa miesiące to jednak mało żeby zwiedzić to co chcielibyśmy a mamy tylko 2 tygodnie więc trzeba się zastanowić co można zobaczyć i gdzie się zatrzymać. Na miejsce docelowe wybraliśmy Gradać , dosyć blisko Dubrownika i do BIH tez nie było daleko, resztę zobaczy się na miejscu.
Czas dłużył się niemiłosiernie ale zakupy na wakacje zrobione, hotele po drodze zamówione,nauczony doświadczeniami z poprzedniego wyjazdu wjazd do Cro zaplanowaliśmy na piątek bo w zeszłym roku straciliśmy 5 godzin w korkach
W wyprawie udział biorą
żonka Ania,synkowie lat 5 i 16 no i Ja
W końcu jest 10 lipca czas wyjazdu(w Gradaciu mamy być na 13-go ) Start z Halden w Norwegii (tutaj mieszkamy z rodzinką )pierwszy postój Szczecin, do przejechania 1330km, jazda z pominięciem promów bo szkoda czasu i pieniędzy . Trasa przez Szwecję, Danię,Niemcy i po kilkunastu godzinach i wieeelu postojach docieramy do Szczecina . Nocleg w Szczecinie i o 6 rano start , tym razem cel Pliskovica na Słowenii, trasa 1250km przez Niemcy, Austrię i do Słowenii . Tam mamy zamiar zwiedzić jaskinie Postojną
Droga mija spokojnie, ładna pogoda widoczki ciekawe.