limi napisał(a):Naszyn celem jest Dubrownik, ale po drodze chcemy zobaczyć i zwiedzić inne ciekawe miejsca, np.Split.
limi napisał(a):Może ktoś ma podobne plany. Gdzie można samemu rezerwować nocleg bez pośrednictwa biura podróży.
limi napisał(a): Gdzie można się zatrzymać na 2 dni w okolicy Splitu? Potem do Podgory na dłużej z wypadem do Dubrownika.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Myśle, że być w Dalmacji i nie zobaczyć Pałacu Dioklecjana to poważny błąd (ruin Salony i Klisu też bym nie pomijała).
Jarek999 napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Myśle, że być w Dalmacji i nie zobaczyć Pałacu Dioklecjana to poważny błąd (ruin Salony i Klisu też bym nie pomijała).
Myślę, że to prawda. Fotek ze Splitu na forum jest dużo , a fotki z Salony można obejrzeć tutaj:
http://www.jo-travel.eu/salona/salona.html
Klisu niestety jeszcze nie zdążyłem zobaczyć, ale może kiedyś....
PozdrawiamJarek
woka napisał(a):Przejrzałem fotki tej Salony ............. jutro idę do psychiatry albo inszego uzdrowiciela.
Ja tam widziałem (na tych fotkach) kupę gruzu, cementu, kamieni ( jak sądzę, onegdaj- milion razy już przekładane z miejsca na miejsce) . Gdzie to ta historia
Wiem, wiem ..w naszych głowach, wyobraźni,etc. ..... ja widocznie mam inną.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Rozumiem, że kamienne antyczne sarkofagi (niektóre w nadzwyczaj dobrym stanie) też nie robią na Tobie żadnego wrażenia?
No jasne, dla wielu to "tylko skorupy" i "kupa kamienia"...
Ale może gdybyś to jednak zobaczył, mówiłbyś inaczej...
Pozdrawiam
woka napisał(a):W jednej z relacji, tutaj na forum, zamieszczona jest wzmianka i opis ......."kolumny rzymskie", "zamek książecy(biskupi)" , ......
wielokrotnie przechodziłem, siadałem, zdjęcia robiłem ale do głowy by mi nie przyszło że obok jest "taaka historia".
Ja po prostu nie zwracam na to żadnej uwagi. Po prostu widzę i nic więcej.
pzdr.
Jarek999 napisał(a): A dopiero znając historie tego miejsca miejsce nabiera innego wymiaru.
woka napisał(a):Kasia .... wyobaź sobie, że ja naprawdę w tym nic nie widzę. Mówię to poważnie.
Przecież już niejednokrotnie widziałem takie i podobne rzeczy ( nie jestem młody dzius) i jakby nie informacja kogoś tam .... na 200 % nie zauważlbym tego. Nie potrafię się tym podniecać. Wiem, że ta "historia" to towar handlowy jak każdy inny. Należy ją upiększać coby nie straciła na atrakcyjności a tej prawdziwej historii, prawdziwej w 100 %, tak naprawdę nikt nie zna.
W jednej z relacji, tutaj na forum, zamieszczona jest wzmianka i opis ......."kolumny rzymskie", "zamek książecy(biskupi)" , ......
wielokrotnie przechodziłem, siadałem, zdjęcia robiłem ale do głowy by mi nie przyszło że obok jest "taaka historia".
Ja po prostu nie zwracam na to żadnej uwagi. Po prostu widzę i nic więcej.