Pag to nie tylko čipka - znany jest także ze swych kulinarnych smaków.
Na wyspie często jada się winogrona z chlebem oraz potrawy ze ślimaków (żyje tu kilkadziesiąt gatunków).
Tutaj również produkuje się bardzo mocną rakiję (47-51 % alkoholu, częściej spotykana w środkowej części wyspy)
lub też bardzo słabą (35-45 % alkoholu) i słodkie wino prosek o wyjątkowo aromatycznym smaku (ok. 15 % alkoholu).
Pazanie rakiję piją rzadko, raczej stosują ją jako lek do czyszczenia ran, na bóle zębów,
choroby układu oddechowego czy do obniżenia gorączki.
Często bywa też używana do masażu.
Idziemy dalej.
Kapitalna zabawka - żaba.
Dłuższą chwilę zastanawialiśmy się o co chodzi/jak to działa/co robi(ć).
Zborna Crkva Marijinog Uznesenja.
Trg Petra Krešimira.
Bartul Kašić.
Bartol Kašić (czasami nazywany Bartul Kašić, Bartholomaeus Cassius, Bartolomeo Cassio
i czasami podpisania Bogdančić lub Pažanin), urodzony 15 sierpnia 1575,
zmarł 28 grudnia 1650 był językoznawcą chorwackim.
Napisał pierwszą gramatykę chorwacką i przetłumaczył Biblię i Obrządek rzymski.
Uważa się go za ojcieca języka chorwackiego i jednego z największych pisarzy w historii Chorwacji.
Ritval Rimski
Wikipedia