napisał(a) Vjetar » 27.03.2012 07:06
Szukałem materiałów do relacji i znalazłem coś o Šokolu
czyli
wracamy jeszcze na chwilę do Ninu i na Ninską Šokolijadę.
Šokol - autochtoniczny produkt z suszonego mięsa
Ninska šokolijada.
Chodzi o jedyną w swoim rodzaju imprezę gastronomiczną, której celem jest intensyfikacja produkcji i ochrony wyrobu lokalnego - šokol. Šokol jest produktem z suszonego mięsa z karczku wieprzowego. Najpierw mięso od trzech do siedmiu dni leży w czystej morskiej soli, potem wstawia się je do gotowanego czerwonego wina i przyprawia koprem. Wtedy się je specjalnie owija i przez kilka dni wędzi, a następnie wystawia na wiatr bura, który przynosi zimowe powietrze i zapach ziół. Bura, jak twierdzą mieszkańcy, nadaje specyficzny smak temu specjałowi północno zachodniej części Żupanii Zadarskiej.
Šokol przygotowywany jest od dawien dawna według oryginalnej receptury, a każda rodzina ma jakąś tajna recepturę, która z pokolenia na pokolenie przekazywana jest ustnie i dlatego dziś rzadkie są gospodarstwa domowe i obiekty gastronomiczne, gdzie nie ma w ofercie šokola.
Właśnie o tę tradycje oparta jest Ninska šokolijada, którą po raz pierwszy zorganizowano w 2003 roku, która ukazuje całą drogę przygotowań i dojrzewania tego produktu z mięsa suszonego, by jej punkt kulminacyjny był gotów w połowie lipca, kiedy odbywa się główna impreza, która ma charakter gastronomiczny i rozrywkowy.
Jurorzy podczas degustacji ogłaszają nazwiska "najšokolarów". Nie trzeba wspominać o tym, że w trakcie całej imprezy organizowane są ciekawe atrakcje, które przyciągają turystów nie tylko ze względu na to, co zobaczą w Ninie, ale również ze względu na rozpoznawalny smak šokola, lokalny produkt z mięsa suszonego, którego można spróbować tylko tutaj.
Znalezione w Newsletter
Dziękuję a to ja.
Pozdrawiam