Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CB radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 10.06.2008 13:07

witam
Aby nie rozpoczynac nowego watku:) postanowilem kontynuowac TEN i zadac kilka "lamerskich" pytan dotyczacych CB-Radia. W zwiazku z tym, ze jeszcze nie mialem doczynienia z tym sprzetem, a kolega namawia mnie na zakup SB na nasza wspolna droge do CRO - to zakupie go - ale musze wiedziec:

1. Jakie CB polecacie do 200zł ? Na co zwrocic uwage? bo pewnie je kupie w jakims Markecie przy okazji kupowania pomidorow:)))))))
2. Czy w zestawie czasami jest antena czy trzeba ja dodatkowo dokupic?
3. Czy jest w CB glosnik wewnetrzny czy trzeba dokupic i podlaczyc glosnik zewnetrzny?
4. jak wyprowadzic kabel do anteny? Mam klime wiec musze miec domkniete okna a ze nie montuje CB na stale wiec zastawiam sie jak antene na zewnatrz wyprowadzic?

To na razie tyle:)))) SORKA za tak "proste" pytania ale one wiele mi pomoga:)

dzieki i pozdro
piweczko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piweczko » 10.06.2008 14:11

[quote="nav"]witam
Aby nie rozpoczynac nowego watku:) postanowilem kontynuowac TEN i zadac kilka "lamerskich" pytan dotyczacych CB-Radia. W zwiazku z tym, ze jeszcze nie mialem doczynienia z tym sprzetem, a kolega namawia mnie na zakup SB na nasza wspolna droge do CRO - to zakupie go - ale musze wiedziec:

1. Jakie CB polecacie do 200zł ? Na co zwrocic uwage? bo pewnie je kupie w jakims Markecie przy okazji kupowania pomidorow:)))))))

kup na allegro radio uniden 520 xl cena 230 zł. lepszego nie znajdziesz w tej cenie

2. Czy w zestawie czasami jest antena czy trzeba ja dodatkowo dokupic?
antena dodatkowo płatna najlepiej firmy sirio (model omega lub ml 145 ceny około 140 zł) też proponuje allegro. Proponuje antene na magnes zawsze możesz ją chowac jak będziesz miał potrzebę.

te dwie rzeczy wystarczą do odbioru. Kabelek wypuszczasz przez bagażnik lub pomiędzy drzwiami, kabelek jest cienki wiec nie ma problemu. radyjko podłaczasz pod zapalniczkę

wiec musisz wydać około 400 zł ale warto. jak kupisz to nie będziesz załował.
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 10.06.2008 14:53

witam
Jeżdżę z CB od 2 lat, posiadam zwykłą Cobrę 4. Na początku kupiłem do niego krótką antenę magnesową ok. 0,5 m, i to był mój błąd - b. fatalny odbiór. Rok później zakupiłem antenę 1,5 m, również na magnes, i to był udany zakup do radia, bardzo dobrze słyszą mnie inni, jak również ja słyszę ich. Tak, że długa antenka i radyjko w miarę dobre i można jeździć.
Na Cro, w drodze do Dubrovnika, można było pogadać z ludźmi, którzy posiadali CB, oczywiście o misiakach, którzy stacjonowali w Opuzen pod mostem na ograniczeniu 70 również żeśmy się informowali.
Zakup CB to jest dobra sprawa, tylko żeby kierowcy jeszcze byli mniej wulgarni.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 15:44

Radio President (najlepiej) i antena rownież. Inne wynalazki można sobie darować.
Na antenę lepiej przygotuj więcej, niż mniej. Takie za 30-50 pln nawet nie oglądaj.
Od 100pln wzwyż. Mam krótka magnesowke i z 12 km potrafiłem z jednym człowiekiem rozmawiać. On akurat mial CB stacjonarne w bloku.
Sądzę, że za 200 pln będziesz mial problem. Lepiej od razu podjedź do jakiegoś serwisu CB, ale takiego, ktory obsluguje kierowców, a nie kupuj w markecie. Tam Ci od razu zamontuja, sprawdzą, nastrroją. Może rozważ używkę, a z wyzszej półki. Chyba, że radio tylko na wakacje, ale to bez sensu.... :roll:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 10.06.2008 16:35

FUX napisał(a):Radio President (najlepiej) i antena rownież. Inne wynalazki można sobie darować.
Na antenę lepiej przygotuj więcej, niż mniej. Takie za 30-50 pln nawet nie oglądaj.
Od 100pln wzwyż. Mam krótka magnesowke i z 12 km potrafiłem z jednym człowiekiem rozmawiać. On akurat mial CB stacjonarne w bloku.
Sądzę, że za 200 pln będziesz mial problem. Lepiej od razu podjedź do jakiegoś serwisu CB, ale takiego, ktory obsluguje kierowców, a nie kupuj w markecie. Tam Ci od razu zamontuja, sprawdzą, nastrroją. Może rozważ używkę, a z wyzszej półki. Chyba, że radio tylko na wakacje, ale to bez sensu.... :roll:

Zgadzam się w 100% z FUXEM.
Jak ci szkoda kasy na Presidenta to kup tańszego UNIDENA 520,antena powyżej 100zł,tańszych nie oglądaj,chyba że chcesz szumów posłuchać.
Jeżeli chodzi o anteny czym dłuższa tym lepszy odbiór,ale mi to nie pasowało,kupiłem Presidenta 0,5m,z 10-12km słyszę mobilków.
Tylko fachowa obsługa,do marketu to tylko po pomidory.
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 10.06.2008 19:35

Słuchajcie, może ktoś z was zna szczegóły używania CB w Astrii.
Słyszałem, że używanie CB tam jest zabronione.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 19:53

Po raz pierwszy słyszę....
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 10.06.2008 20:40

Słyszałem, już o tym w zeszłym roku, jechałem z CB i problemów nie było,
ostatnio znów wspomnieli w TV , dokładnie o kamizelkach i zakazie używania CB w Austrii.
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 11.06.2008 06:44

Dzieki bardzo za wyczerpujace wypowiedzi - bardzo mi pomogly :) teraz musze jakas decyzje podjac .. i moze faktycznie wyloze wieksza kase na CBika a do marketu pojade .. po same pomidory:)

- Co do Austrii i wypowiedzi w TV to ja slyszalem o kamizelkach i o antyradarach natomiast nie przypominam sobie aby mowili cos o CB .. ale moze sie myle:)

pozdro
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 11.06.2008 09:15

Austrii jest dozwolone, o ile sprzęt spełnia normę FSB-LN001. W myśl tej normy, radio dopuszczone do użytku może mieć TYLKO 40 kanałów (26,965 – 27,405MHz), tylko modulację FM i nie więcej niż 4W mocy wyjściowej. Radia posiadające inne standardy niż wymienione, między innymi te produkowane na rynek polski lub niemiecki, nie spełniają austriackich norm i ich używanie na terenie Austrii jest zabronione.

Cytat z innego forum.

Ale osobiście nie wydaje mi się żeby się tego czepiali bo cały tranzyt przez Austrię np. TIR'ów to Polska, Ukraina, Rosja itp i nie sądze aby każdy wymontowywał radio tylko z tego powodu zresztą czytałem że dużo ludzi jeździ z cb i nikt nikogo się nie czepiał.
[/b]
paypal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) paypal » 11.06.2008 09:26

Byc moze jkis reporter pomylił to z antyradarem którego nie wolno faktycznie uzywać.
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 11.06.2008 09:39

Dzięki za wyjaśnienie, podejrzewam, że może tu chodzić o samo używanie a nie posiadanie
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 14.07.2008 19:26

Mam pytanie do Fuxa...
Jak to możliwe, że udało wam się nawiązać kontakt na taką odległość?
W Gądkach to chyba był stacjonarny odbiornik tak?
Pozdrawiam.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 14.07.2008 22:39

madzia1981 napisał(a):Mam pytanie do Fuxa...
Jak to możliwe, że udało wam się nawiązać kontakt na taką odległość?
W Gądkach to chyba był stacjonarny odbiornik tak?
Pozdrawiam.

Jeśli jest dobra propagacja to jest to możliwe. W tym roku będąc w Svetim Petarze rozmawiałem przez CB z gościem z Kórnika pod Poznaniem i muszę przyznać, że słyszalność miałem lepszą niż z moim znajomym, który jechał za mną.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone