Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CB Radio

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robgot
Odkrywca
CB Radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) robgot » 24.04.2006 22:41

Kto bierze CB radio do Chorwacji i kiedy?
Ja od będę w eterze 6i 7 lipca 27,28,29 lipca .

Pozdrawiam
Robgot :D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.04.2006 04:36

Ja bede w trasie 28-29.06.06,powrot kolo 11.12.13.07.06.Tez na CB.Trasa przez Slowacje,Wegry,Slowenie.
Grzegorz Bryła
Globtroter
CB Radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Bryła » 25.04.2006 07:29

No właśnie...
mam CB i w Polsce z nim jeżdżę, ale jadąc do Chorwacji ze Szczecina prze Niemcy i Austrię i tak dalej jakie dokumenty będę potrzebował na całą trasę żeby spokojnie przejechać wszędzie ??

Antena (195 cm) jest na magnesie więc w razie czego nie byłoby problemów z demontażem jej w razie potrzeby. A radio do schowka.

A tak wogóle to jest sens brać je - przydaje się ??
Wyjeżdżam 1 lipca - wracam 14 lipca więc rodaków na trasie chyba kilku bybyło....
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 25.04.2006 07:49

Witam kolegów - od wczoraj w eterze :-) Zgodnie z kalendarzem będę od 10 do 25 czerwca, 10 lecę przez całą Polskę i tu sądzę, że CB przyda się najbardziej. 73!
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 05.05.2006 19:12

Grzegorz Bryła napisał(a):No właśnie...
mam CB i w Polsce z nim jeżdżę, ale jadąc do Chorwacji ze Szczecina prze Niemcy i Austrię i tak dalej jakie dokumenty będę potrzebował na całą trasę żeby spokojnie przejechać wszędzie ??

Antena (195 cm) jest na magnesie więc w razie czego nie byłoby problemów z demontażem jej w razie potrzeby. A radio do schowka.

A tak wogóle to jest sens brać je - przydaje się ??
Wyjeżdżam 1 lipca - wracam 14 lipca więc rodaków na trasie chyba kilku bybyło....

Już to pisałem rok temu ale niech tam...
Jeśli jedziesz w dwa autka i oba wyposarzone są w sprzęt - to polecam. Rewelacja. Jeśli jedziesz sam to poza granicą PL radio ci się nie przyda. Nie mieliśmy żadnych papierów na radia. Antena - na jednym samochodzie krótka ( 50 cm) na drugim 110cm - rzucająca się w oczy, z szerokim grzybkiem. Nie demontowaliśmy nigdzie. Nikt się nie czepiał.
Pozdrawiam.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 05.05.2006 19:24

RadekS napisał(a):Już to pisałem

Też pisałem :)
Opuszczając granice Polską mozna porozmawiac jeszcze na terenie Czech, Słowacji i Austrii bo tam widać polskie samochody z antenami.

Dalej to mażenie :0
Czy nie lepiej skoncentrowac się na bezpieczenstwie jazdy.
Droga ucieka szybko :)

Powodzenia

PS.
Kilka lat wstecz z Chorwacji wołał koleżanka mieszkająca w Polsce w okolicach Rabki, wołał tez kolega na stałe mieszkający w Berlinie.
Na echolinku widzę przemiennik na 70cm w Szibeniku :)
Bezpiecznej drogi
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 06.05.2006 19:24

Widzę , że jest trochę CBraków wśród społeczności Cromaniackiej.
Miłe to. Proponuję nieco poLOBBOWAĆ (modne słowo ostatnio :-) ) w kierunku zabierania CB radia w trasę do Chorwacji. Przyjemnie by było usłyszeć się na 19 albo na 28 kanale. Nie mówiąc już o umówieniu się na piwko czy rakiję na miejscu. CB zabieram w trasy od kilku miesięcy i jestem nim zachwycony. Przejechałem w tym czasie jakieś 4 tyś km i było bezpiecznie , płynnie, bez mandatów, a TIRowcy to moi przyjaciele. Nie ma mowy, żeby taki ci nie zrobił miejsca jak go poprosisz. Tak więc KOLEDZY i KOLEŻANKI Cromaniacy trasa jaką mamy do przebycia w tym roku ma minimum 1000 km w jedną stronę. Z CB radiem będzie bezpieczniej, razniej, szybciej i być może taniej. Pozdrawiam SZEROKOŚCI
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 06.05.2006 19:27

oczywiście zabieram radio na wyjazd 22.07.-05.08 do Omisa
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.05.2006 19:30

Z TIRowcami to roznie bywa !!!???
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 06.05.2006 19:43

Widocznie miałem szczęście. Jak na razie żadnych kłopotów.
Poproszę - zjeżdzają i jeszcze powodzenia życzą. :-)

Pozdrawiam
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 06.05.2006 20:20

Bartus napisał(a):oczywiście zabieram radio na wyjazd 22.07.-05.08 do Omisa

Proszę byś nie zapomniał wspomnieć w swojej relacji w jakim stopniu CB-radio przydało ci się.

Jestem pewny że bez radia twoja droga będzie bezpieczniejsza.
Będziesz skupiony na drodze i nie będziesz myślał czy czasem kilka "kanałów" obok ktoś nie rozmawia :)

Piszesz że radio ci służy od kilku miesięcy :)
Od ponad sześciu lat bawię się piraceniem i uważam że podczas wakacyjnego odpoczynku radio powinno iść na bok (głęboko) by rodzina nie cierpiała :)

Powodzenia :)

.
Bartus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartus » 07.05.2006 17:26

Spoko wodza! Aż takim maniakiem to nie jestem!
Zresztą w czasie jazdy moja rodzina albo się uczy albo czyta albo śpi. Taki z nich pożytek :( . No bo przecież ile można śpiewać i recytować :lol: .
Pozdr.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 17.05.2006 11:34

Zobaczcie jaki jest "wysyp" CB na osobówkach. Myślę, że od tego roku będzie juz lepiej i nawet w Cro bedzie można pogadać :-) Ja jeżdżę na CB od września 2004 i od tamtej pory zero mandatu! O fotoradarach też ostrzegają przez CB, także polecam każdemu!
art 7
Odkrywca
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 17.05.2006 18:41

mama podobne doświadzczenia jak moondek.a w duzym miescie jak mam problem z adresem to na ogólnym kanale zawsze ktoś podpowie jak dotrzec do danego miejsca, jak ominąć korek,gdzie sie droga poblokowała.extra urzadzenie polecam wydatek niewielki a korzyść znacząca.

art
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 17.05.2006 22:08

Wyruszam z Wrocka do Trogiru 5.08 po południu. Mam 2 zestawy CB, więc moge na droge wyposazyć kogoś, w dwa autka zawsze wygodniej. Podobnie zrobiłem w roku ubiegłym w drodze do Bułgarii jadąc na cztery autka, CB w pierwszym i ostatnim . Jedzie sie raźniej, a poza tym dwie załogi więcej widzą i możliwość zgubienia się wydatnie się zmniejsza. A co do TIR-owców to w większości bardzo życzliwi ludzie, nie lubią tylko jak osobówki się przd nie "wcinają", a gość autko ważące kilkadzisiąt ton musi od nowa rozpądzać do swoich dopuszczalnych 85/godz.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone