Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CB Radio na trasie do HR

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak
CB Radio na trasie do HR

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 05.02.2006 18:49

Witam.
Jak w temacie.Kto jezdzi z CB w trase do HR,jaki kanal uzywa i czy jest ktos slyszany na trasie,czy mozna pogadac ?
Dzieki,pzdr.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 05.02.2006 19:39

Haweł napisał(a):Witam.
Jak w temacie.Kto jezdzi z CB w trase do HR,jaki kanal uzywa i czy jest ktos slyszany na trasie,czy mozna pogadac ?
Dzieki,pzdr.

Bawię się tym ale jadąc we wrześniu nie spotkałem samochdu z anteną.

Jadąc autostradą to nie ma sensu rozmawiać. Można nie dojechać :(

Jeżeli jedziecie w dwa lub więcej samochodów to może być uzasadnione.
Pomimo że lubię łaczności DX-owe to do CRO bym radia nie zabrał :))))

Nawet sotkanie z CRO-policją uważam za sympatyczne pomimo że wyjąłem z kieszeni 150 kun. powiedziałem że więcej nie mam :))) ale od tego czasu nadali mi ksywke :))) - "Siumacher" :)))

Powodzenia
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 06.02.2006 08:23

Taj jak pisał Mirek109 - jeśli jedziesz w więcej niż 1 auto to CB może się przydać. Samemu brać chyba nie ma sensu, bo na 19 cisza.
Po poprzednim wyjeźdze z antenką 60cm na dachu (w obu autach) mam takie doświadczenie, że taki drut jest za krótki. Na autostradzie zasiąg kilka km jest za mały.
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 06.02.2006 08:51

Mam pytanie do obeznanych z tematem.Czy mogę się spotkać z nieprzychylnością ze strony policji mając CB.Słyszałem że jadąc przez Austrię lepiej nie zabierać CB.Czy może któreś z państw tranzytowych ma inne przepisy względem CB(chodzi mi o rejestrację)Pozdrawiam.
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 06.02.2006 08:53

Słyszałem że Polacy za granicą używają kanału 28
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 06.02.2006 09:04

staniław napisał(a):Słyszałem że Polacy za granicą używają kanału 28

W Polsce też używają 28, ale 19 przyjęła się jako kanał "samochodowy". Być może w innych krajach kanał dla kierowców jest inny.
morfeusz_kr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morfeusz_kr » 18.02.2006 02:15

Jeśli jedziesz sam to ciężko bedzie kogoś znaleść , ale gdy jedzie kilka aut , CB ewentualnie krótkofalówki LPD staja sie przydatne.Pomijając praktyczne korzyści zawsze miło jest sobie pogadac ze znajomymi jadacymi w aucie obok.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 18.02.2006 09:53

staniław napisał(a):Słyszałem że Polacy za granicą używają kanału 28

Wszystkie polskie samochody ustawiają (jeżeli posiadają) radia na ""28"" w zerach (27.280) i tam mozna ewentualnie kogos spotkać.
Jeżeli chodzi o pozwolenia w innych krajach to nic nie wiem ale nie słyszałem o restrykcjach. Pisząc nie słyszałem - miałem (jak była propagacja) częsty kontakt z kierowcami-polakami przebywającymi za granicą. Nigdy się nie spotkałem w ich relacjach o jakichkolwiek restrykcjach :) poza jedną kiedy jeden z kolegów stojąc obok lotniska miał podłaczony dopał (wzmacniacz) i po kilku chwilach rozmowy przyjechała policja pytająca o polaka :)))) Kolega był tirem na austyjackich blachach i to mu uratowało tyłek :)))).
Juz nigdy nie powtórzył numeru z dopałem w okolicach lotniska :))))

Nadal twierdzę że radio podczas podróży jest zbyteczne bo nikt ci nie powie gdzie stoją ""misiaczki"" :) a jak pojedziecie w minimum dwa auta to pierwszy ma szanse zapłacić :(. Czy podzielisz kwote na dwa ??? i oddasz koledze ??? :)))

Dość nudzenia.

Powodzenia :)

.
art 7
Odkrywca
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 19.02.2006 21:16

a ja uwazam ze warto wziac,udało mi sie uniknac korków na autostradzie wypytujac kierowców jak można ominąc i czy warto.jesli sa w poblizu polacy mozna dowiedziec sie co sie dzieje na drodze przed nami .kanał 28 i mozna pytac jak inni slysza na pewno odpowiedza.uzywam juz troche tego wynalazku i sprawdza sie swietnie.spróbujcie a nie pzałujecie.rozmowe na trasie moze prowadzic osoba siedząca obok i nie bedzie to utrudniało prowadzenia samochodu.

art
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.02.2006 05:39

art 7 a jak z przepisami w krajach tranzytowych ? Dokladnie chodzi mi o Wegry,bo slyszalem,ze tam nie wolno miec CB.Do pozostalych:"nie jestem kierowca rajdowym!!!Jezdze samochodem jak kapelusznik,mam rodzine w samochodzie!!! A radyjka uzywam dla omijania korkow i dla zabicia nudy za kolkiem!!!"Pzdr.
art 7
Odkrywca
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 21.02.2006 08:42

nic na ten temat nie wiem ale jak jechałem to mialem i nikt mi nie zwrócil uwagi ze nie wolno.poszukam i popytam kierowców tirów oni maja na ten temat dobre i sprawdzone informacje.

art
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 21.02.2006 08:46

OK,dzieki.
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 21.02.2006 10:18

W Polsce jakiś czas temu - chyba z rok temu zniesiono obowiązek rejestrowania sprzętu do 4W i myślę, że to jest zgodne z przepisami unijnymi.... natomiast przepisów chorwackich nie znam- trzeba by się spytać a ambasadzie.
Natomiast używając "dopałki" lamie się prowo i należy się liczyc z konsekwencjami gorszymi niż te w naszym kraju.

Pozdrawiam
art 7
Odkrywca
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) art 7 » 26.02.2006 12:13

zgadza sie Piotrze, co do wegier mozna uzywac ale trzeba ponoć niec moderator fm/nie wiem co to jest/kanał ogólny to 15podobnie jak za wschodnia granica

art

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone