napisał(a) parrot » 03.07.2007 07:12
Parrot, z całym szacunkiem, ale kanał 19 w Polsce jest kanałem drogowym, a ogólnym wywoławczym jest 28 - dlatego m.in. przyjęło się korzystanie z niego za granicą.
W +5kHz drogowym jest, podobnie jak u nas, "19" - tyle, że w przypadku naszych sąsiadów jest to modulacja FM.
Pozdrawiam
Rafał
Jasne - racja, dlatego odsyłałem do bardziej doświadczonych. Modulacja, czy ona w AM czy w FM, jak również "zera" i "piątki", to również temat tłuczony na innym forum do upadłości. Można też poczytać o wstęgach, DX-ach itp, ale to "chińszczyzna" właśnie na forum o CB, tam można chwalić się wiedzą.
Dla toudee`ego istotne było, jak sądzę, żeby znaleźć rozmówcę i taki był cel mojej informacji. Rzeczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale to chyba mało ważne istoty problemu (toudee nie nawiązał łączności, bo nie wiedział, że za granicą trzeba słuchać i wołać na 28 )
Wszystko można zrozumieć opacznie, czego najlepszym przykładem jest częsty przypadek, kiedy to "kierownikowie ciężarówek" ( w odróżnieniu od Trucker`ów), bacząc na 19 kanał jako na kanał drogowy, uznają go za przeznaczony do drogowych pogaduszek, a nie traktują właśnie jak wywoławczy.
pozdrawiam