Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Austri

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fabio007
Croentuzjasta
Re: Wideorejestratory, CB radio Austria

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 12.08.2019 11:25

radix
Podróżnik
Re: Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Aust

Nieprzeczytany postnapisał(a) radix » 12.08.2019 11:38

A jak sprawa wygląda z wideorejestratorami w Austrii. Jak mam nawigację z funkcja nagrywania trasy to już jest żle??? Nie chciałbym brać innej, tylko ze względu na to, ze w Austrii nie można wideorejestratora używać.

A jak ktoś ma program na nawigacji do nagrywania trasy to może korzystac??
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.08.2019 12:03

Andzik napisał(a):Niech każdy robi jak uważa i da żyć innym :)

Jechaliśmy na 2 auta, oba miały CB, non stop na pustym kanale gdzie nikt na 3 tysiach km słowem się nie wtrącił

Przydało się radio wielokrotnie, ale tym co jeżdżą z tym wynalazkiem pisać tego nie muszę, a tych co są przeciwni, namawiać nie mam w planie :)

Sprzęt już zdjęty, kolejny raz zawita na dach jak będzie się kolejny wyjazd na więcej aut szykował :)
radix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) radix » 13.08.2019 23:32

Czyli jak mam tablet, który ma nawigację i taką też rolę pełni, nie muszę jej ściągać w Austrii, nawet jeśli jest też opcja nagrywania w tle?? Może ktoś to sprawdzić??
kojacek
Cromaniak
Re: Wideorejestratory, CB radio Austria

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.08.2019 00:47

radix napisał(a):Faktycznie jest zakaz używania??? W necie jest informacja o zakazie używania wideorejestratorów jak i CB radia. Podobno nawet nie powinno się mieć anteny na dachu, więc trzeba się zatrzymać i ją schować (jeśli oczywiście się używało wcześniej na trasie). ktoś może się podzielić informacją jak to faktycznie wygląda.

Problem dotyczył CB z modulacją AM. Dopiero od kilku lat można w Austrii używać tego typu modulacji, wcześniej tylko FM (nie wiem, jak było i jest z SSB).
W zasadzie, aby być na 100% zgodnym z przepisami wypadałoby przełączyć się na częstotliwości ogólnoeuropejskie-kwestia tzw "piątek", ale tego nikt nie będzie sprawdzał po drodze.
Czyli w skrócie: możecie używać CB. Więcej: kilka lat temu dojeżdżając do remontowanego odcinka autostrady przed Grazem słyszałem automatyczną informację na 28 kanale typu "Uwaga, niebezpieczne miejsce". Po polsku, w AM.
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 14.08.2019 06:41

radix napisał(a):Czyli jak mam tablet, który ma nawigację i taką też rolę pełni, nie muszę jej ściągać w Austrii, nawet jeśli jest też opcja nagrywania w tle?? Może ktoś to sprawdzić??

Ja mam nawigację w telefonie, który też ma funkcję nagrywania video. Telefon jest w uchwycie na szybie i jeszcze nigdy zaden policjant nie mial z tym problemu. Dodam ze pracuje w Austrii i jestem kierowca ciezarowki. Co innego kamera na szybie, a co innego telefon lub tablet
. Pozdrawiam.
radix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) radix » 14.08.2019 08:19

No bajeczka. Czyli jadę spokojnie.
CTRX
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CTRX » 07.07.2020 23:00

Drodzy Cromaniacy, jakie jest podejście Słowackiej policji do wideorejestratorów umieszczonych na przedniej szybie? - wiem, że jest zakaz umieszczania czegokolwiek co ogranicza widoczność.
A co z telefonem (nawigacją) umieszczonym w uchwycie na szybie - czy jeździcie z taką nawigacją przez Słowację?
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 28.06.2022 20:39

Ogrzeje kotleta ale nadal aktualne. Choć mam na myśli również Słowację i Węgry. Czy ktoś coś może się wypowiedzieć, znane są wam obecnie przypadki jakichś nieprzyjemności z posiadania video rejestratora?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.06.2022 22:15

DominikI napisał(a):Ogrzeje kotleta ale nadal aktualne. Choć mam na myśli również Słowację i Węgry. Czy ktoś coś może się wypowiedzieć, znane są wam obecnie przypadki jakichś nieprzyjemności z posiadania video rejestratora?

Na Słowacji i na Węgrzech nie jest zabronione używanie video rejestratora (tak jak np. w Austrii).

Na Węgrzech jedynym ograniczeniem jest konieczność usuwania nagrań po 5 dniach (nie wiem, czy i jak oni to sprawdzają).

Na Słowacji nie możesz mieć kamerki (ani w ogóle niczego) w miejscu ograniczającym widoczność kierowcy. Czyli przy lewym słupku na dole albo schowana za lusterkiem wstecznym już może być.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Austri - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies