Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Austri

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Aust

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.06.2019 18:57

Chamstwo na CB w niektórych rejonach PL faktycznie występuje i często z tego powodu nie włączam radia jak jadę z rodziną. Ale my tu głównie nie po Polsce, tylko przy jeździe do HR czy innych destynacji południowych, gdzie już rzadko natrafisz na urwał.
wikol napisał(a):po wjechaniu za granicę np. do Niemiec wstyd odzywać się po polsku, bo tam opinia o kulturze polskojęzycznych użytkowników CB jest bardzo negatywna.

redaktorzyna cza przyznać sporo wie o sposobie korzystania z CB za granicą :D

Ps. Choć nie wspomniano w tytule wątku o BiH, to pamiętam że przy kilkukrotnym przejeździe przez to Państwo CB przydało się w kontakt z PL kierowcami osobówek i ciężarówek.
piotrulex
Koneser
Re: Cb radio i kamera samochodowa po drodze do Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2019 10:45

te kiero napisał(a):na Austrię ściągałem sprzęty z szyby i dachu; na Słowacji kamera zostaje na miejscu nie zasłaniając szyby (za lusterkiem); aczkolwiek w chwili kontroli spodziewać się innej interpretacji niż moja

piotrulex napisał(a):
Jeździliśmy w konwojach z CB i pomimo, że to "przeżytek" to dla nas bardzo wygodny i poręczny :)

Pominę nawet okazję do podpytania mijanych ziomków jadących w druga stronę i podpytania o warunki na trasie

naprawdę chcesz tłumaczyć coś osobie która nie posiada tego sprzętu i się wypowiada na jego temat :?:

Nie :)

Sam od lat nie używam CB, a kiedyś w trasę bez bata nie wyjeżdżałem. Teraz GM czy inne Janosiki wystarczą

Niektórzy nawet tego nie zrozumieją, że antenka może mieć z 30-40cm, nie wygina się na zakrętach, a i na kilometr będzie kryształowy dźwięk

W ostatnich latach jedynie na wakacje bierzemy, teraz dlatego, że na 2 auta i jakoś nie wyobrażam sobie dzwonić co kilka minut aby powiedzieć o ...

Ech, w sumie faktycznie miałem nie tłumaczyć :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 01.07.2019 11:06

Ja normalnie CB nie używam, ale na wakacje zawsze zabieram. W kraju Yanosik praktycznie zabija CB, ale przecież nie chodzi tylko o ostrzeganie.
I wygody CB nie zastąpi telefon z zestawem głośnomówiącym.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2019 11:15

piotrulex napisał(a):Niektórzy nawet tego nie zrozumieją, że antenka może mieć z 30-40cm, nie wygina się na zakrętach, a i na kilometr będzie kryształowy dźwięk

moja ma 45cm i dobrze współgra z Presidentem zbierając z wystarczających odległości; mimo wszystko by nie kusić losu ściągam w Austrii
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 01.07.2019 11:31

romuald22 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Jeździliśmy w konwojach z CB i pomimo, że to "przeżytek" to dla nas bardzo wygodny i poręczny :)
Pominę nawet okazję do podpytania mijanych ziomków jadących w druga stronę i podpytania o warunki na trasie

Ale ile lat temu jeździliście w tych "konwojach" z CB ?
Teraz możesz mieć tzw. "głośnomówiący" na telefonie. I wtedy nie ma problemu z tą śmieszną antenką wiwatującą wszystkim zakrętom. :)
Jechałem kiedyś z kolegą z CB.
Te rozmowy, które tam się słyszy, nieznających się ze sobą ludzi - to jakaś porażka. :evil:
Mam kilka rzeczy do kupienia. Nigdy to nie będzie CB.

Pierwszy raz zgadzam sie z romualdem :oczko_usmiech:

W pracy czasami mnie wyślą gdzieś autem z CB. Nie wyobrażam sobie tego w drodze na wakacje z rodziną.
Preferuję muzykę z głośników

Czasami widzę u kogoś w aucie :

-telefon na szybie
-nawigacje na szybie
-rejestrator i gruszkę cb dyndającą koło głowy....

Do kompletu brakuje tylko choinki z lampkami na desce widzianą czasami u taksówkarzy w święta .... :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.07.2019 11:43

sito_zabrze napisał(a):
romuald22 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Jeździliśmy w konwojach z CB i pomimo, że to "przeżytek" to dla nas bardzo wygodny i poręczny :)

Ale ile lat temu jeździliście w tych "konwojach" z CB ?
Teraz możesz mieć tzw. "głośnomówiący" na telefonie. I wtedy nie ma problemu z tą śmieszną antenką wiwatującą wszystkim zakrętom. :)
Jechałem kiedyś z kolegą z CB.
Te rozmowy, które tam się słyszy, nieznających się ze sobą ludzi - to jakaś porażka. :evil:
Mam kilka rzeczy do kupienia. Nigdy to nie będzie CB.

Pierwszy raz zgadzam sie z romualdem :oczko_usmiech:

W pracy czasami mnie wyślą gdzieś autem z CB. Nie wyobrażam sobie tego w drodze na wakacje z rodziną.
Preferuję muzykę z głośników

Czasami widzę u kogoś w aucie :

-telefon na szybie
-nawigacje na szybie
-rejestrator i gruszkę cb dyndającą koło głowy....

Do kompletu brakuje tylko choinki z lampkami na desce widzianą czasami u taksówkarzy w święta .... :roll:

Telefon mam w schowku a wszystkie jego funkcje w kierownicy i ekranie auta poprzez android auto

Nawigacja jak wyżej

Rejestrator zamontowany w aucie w sposób niewidoczny

Grucha leży miedzy fotelami w sposób bardzo wygody

Tu nikt, nikogo, do niczego nie chce przekonywać :)

Radio mam bardzo mocno skręcone właśnie po to abym słyszał drugie auto w konwoju. Nie słyszę trzasków i paplaniny kilkaset metrów dalej gdyż mnie to nie interesuje. Jak będę coś chciał wiedzieć to rozkręcę i pogadam

Kilka lat temu na objeździe MLP CB okazało się nieocenione, zaoszczędziłem wtedy sporo czasu :). Innym razem złapaliśmy na CB auto, gdzie ludzie na stacji zostawili portfel z dokumentami. Zawinęli na najbliższym zjeździe. Stracili pewnie z godzinę zamiast całego urlopu ...

Swego czasu używałem anteny President Florida, miała z 40cm, była super sztywna i świetnie się spisywała

Ja tam do kupienia wiele nie mam. CB nie mam i też go nie kupię. Na co dzień zupełnie zbedne, a jadąc w kilka aut raz w roku wolę pożyczyć za 4-pak Ożujsko czy innego znanego sikacza. Każdy wtedy jest zadowolony, a o to w życiu chodzi :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.07.2019 17:38

piotrulex napisał(a):...
W ostatnich latach jedynie na wakacje bierzemy, teraz dlatego, że na 2 auta i jakoś nie wyobrażam sobie dzwonić co kilka minut aby powiedzieć o ...

Ja też nie wyobrażam sobie, żeby co kilka minut dzwonić w trasie do kogoś. Nawet jakby jechał w tzw. "konwoju" ze mną.
Tym bardziej nie wyobrażam sobie nieustannego słownego "naparzania" na CB.

Co miałbym niby na tym CB powiedzieć?
"Popatrz Heniu jakie piękne góry z prawej". Bo Heniu pewnie ślepy jest i patrzy w lewo.
"Heniu minęliśmy Bratysławę". A Heniu myślał, że Budapeszt.
"Heniu ściągamy coś w Austrii?". A Heniu mówi, że się nie rozbiera.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.07.2019 09:38

W dobie nielimitowanych połączeń komórkowych, dużego pakietu danych UE jazda z CB we dwóch to archaizm.
CB zajmuje dużo miejsca w aucie, wygląda jakbym wrzucił kaseciaka do nowoczesnego auta.
W trasie rozmowy video przez komórkę robią dobrą robotę.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2019 10:55

piotrulex napisał(a): ... Tu nikt, nikogo, do niczego nie chce przekonywać :) ...

:papa:
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 23.07.2019 19:24

romuald22 napisał(a):
piotrulex napisał(a):...

Ja też nie wyobrażam sobie, żeby co kilka minut dzwonić w trasie do kogoś. Nawet jakby jechał w tzw. "konwoju" ze mną.
Tym bardziej nie wyobrażam sobie nieustannego słownego "naparzania" na CB.

Co miałbym niby na tym CB powiedzieć?
"Popatrz Heniu jakie piękne góry z prawej". Bo Heniu pewnie ślepy jest i patrzy w lewo.
"Heniu minęliśmy Bratysławę". A Heniu myślał, że Budapeszt.
"Heniu ściągamy coś w Austrii?". A Heniu mówi, że się nie rozbiera.

Ale gdy zauważysz radar, wypadek lub sarne siedząca w rowie, to zanim zadzwonisz to będzie cyk, trach lub bach. Znam to, bo używam radia może nie często, ale wtedy gdy potrzebuje.
Andzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzik » 23.07.2019 20:20

Nie posiadamy CB, ale pożyczamy, by jadąc do Cro w 2 auta, oba miały CB. Zawsze jednak ściągamy antenę w Austrii (rejestrator także).
Nikt nie każe słuchać innych - można znaleźć pusty kanał dla siebie, a w razie potrzeby przełączyć się.
Zgadzam się, że CB się przydaje, aby coś szybko ustalić, czy ostrzec przed potencjalnie niebezpieczną sytuacją.
Zanim telefon nawiąże połączenie to minie kilka sekund, a to mogą być istotne sekundy (plus ewentualne problemy typu: rozładowanie, brak zasięgu, nie słyszałem jak dzwonił).
Proste, chcesz - korzystasz, nie chcesz - nie korzystasz.
Niech każdy robi jak uważa i da żyć innym :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 24.07.2019 09:17

Andzik napisał(a):Nie posiadamy CB, ale pożyczamy, by jadąc do Cro w 2 auta, oba miały CB. Zawsze jednak ściągamy antenę w Austrii (rejestrator także).
[...]

Od kilku lat można w Austrii używać modulacji AM-nie musicie już ściągać anten :)
Andzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzik » 24.07.2019 16:35

Niby tak, ale my się nie znamy, a w drugim aucie wolą ściągać. Ale dziękuję za info :)
Od technicznej strony, o CB totalne nie mam pojęcia - wiem tylko tyle, że nam się przydaje w drodze :D
radix
Podróżnik
Wideorejestratory, CB radio Austria

Nieprzeczytany postnapisał(a) radix » 12.08.2019 11:00

Faktycznie jest zakaz używania??? W necie jest informacja o zakazie używania wideorejestratorów jak i CB radia. Podobno nawet nie powinno się mieć anteny na dachu, więc trzeba się zatrzymać i ją schować (jeśli oczywiście się używało wcześniej na trasie). ktoś może się podzielić informacją jak to faktycznie wygląda.
fabio007
Croentuzjasta
Re: Wideorejestratory, CB radio Austria

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabio007 » 12.08.2019 11:21

Na pewno w Austrii jest zakaz używania wideorejestratorów i są za to duże kary. Co do CB to nie pamiętam szczerze mówiąc. W ostatnich 10 latach przejeżdżałem przez Austrię busem kilkadziesiąt razy i miałem kilka kontroli policyjnych i nikt się nie przyczepił do CB.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Cb Radio i video rejestrator w Chorwacji, Czechach, Austri - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies