Re: Cb Radio W Chorwacji, Czechach, Austri
napisał(a) kojacek » 30.04.2018 00:26
Pomijając kwestię łamania przepisów, CB przydaje się osobom jadącym w kilka ekip. Oczywiście, można zestawić połączenie konferencyjne, tyle teorii. Bo rozmowa telefoniczna z kilkoma osobami przestaje być ciekawa dość szybko. CB wymusza słuchanie i cierpliwość u wszystkich rozmówców-ci z tyłu słuchają szefa wycieczki
Poza tym-aby z kimś po drodze porozmawiać-nie trzeba sięgać po telefon tylko wcisnąć przycisk na "gruszce" i po kłopocie.
Jechałem w ten sposób raptem kilkadziesiąt kilometrów i gdybym miał porównywać CB z komórką-wolę CB. Połączenie jest natychmiast, wywołanie i rozmowa nie są tak absorbujące jak przy rozmowie telefonicznej, co może wydawać się zaskakujące. Ale tak jest, przynajmniej dla mnie.
Jadąc z kimś nie trzeba pilnować się w polu widzenia a w razie potrzeby-natychmiast można coś komuś przekazać.
Tyle moich własnych obserwacji.
Poza tym-zawsze można dowiedzieć się o korku itp. Oczywiście, można się tego dowiedzieć z map Gugla, ale... gdy wszyscy śpią, można się czegoś dowiedzieć bez konieczności budzenia innych. Można, bo nie zawsze ktoś odpowie. To jest po prostu potencjalna możliwość uzyskania informacji.
Gdybym miał jechać w dłuższą trasę z kimś, dla kogo ta trasa byłaby czymś nowym-bez wahania skorzystałbym z CB lub czymś podobnym (440MHz). Telefon byłby tu zapasowym medium łączności-wymaga wybranie rozmówcy na liście kontaktów, oczekiwanie na połączenie itp. Przy CB to odpada-wciśnięcie TX powoduje, że druga osoba mnie natychmiast słyszy. No dobra, prawie natychmiast, światło porusza się ze skończoną prędkością