Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cavtat zeszłorocznie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 22.09.2017 00:11

Zaszło słonko i zapada ciemność zatem tak jak zapowiedziałem idę na spacer po nocnym Cavtacie .
Załączniki:
b2.jpg
Natura tego wieczora raz jeszcze pięknie pomalowała mi niebo .
b3.jpg
Zatoka i to co na wodzie powoli szykuje się do zakończenia kolejnego dnia .
b4.jpg
W oddali migocą światła starego gradu - Dubrownika .
b6.jpg
Niektóre ż łodzi stoją jeszcze u wejścia do portu ...
b7.jpg
Takich pływających luksusów Przycumowanych do nabrzeża każdego wieczora było kilka by nie powiedzieć kilkanaście .
Cavtat to miasto gdzie w porcie tym jest Granica morska ...
b9.jpg
kafejki i tawerny są o tej porze zapełnione spragnionymi wina i owoców morza ludźmi .
b10.jpg
Wokół pomnika tego wybitnego matematyka swoje miejsce maja jednoślady
b8.jpg
Cavtat by night ...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.09.2017 07:19

Witam, nadrobiłam zaległości i dalej z chęcią popatrzę na więcej bo Cavtat od dawna chodzi mi po głowie. Ciekawa tylko jestem jak ceny kwater tam się prezentują :?:
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 22.09.2017 09:20

Fajne te nocne zdjęcia, dla mnie ( i mojego aparatu) to ciągle jest wyzwanie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.09.2017 12:18

Twój Cavtat wygląda bardzo zachęcająco :D

Musimy się tam w końcu wybrać.

Pozdrawiam :papa:
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.09.2017 00:02

Beata W. napisał(a):Witam, nadrobiłam zaległości i dalej z chęcią popatrzę na więcej bo Cavtat od dawna chodzi mi po głowie. Ciekawa tylko jestem jak ceny kwater tam się prezentują :?:

Witaj Beatko .
Miło mi że spoglądasz na Cavtat .
Jeśli chodzi o ceny to nasza kwatera która była całkiem daleko bo jeśli wierzyć opisowi ze strony właściciela to 700 metrów do morza i to chyba się zgadzało bo właściciel jak i jego żona okazali się cudowni na wielu płaszczyznach ale o tym będzie ...
Cena za nasze dwa pokoje świetnie wyposażone z klimą w obu pokojach wyniosła nas 65 euro ale chyba było tak naprawdę tylko 60 bo bardzo wcześnie rezerwowaliśmy te dwie kwatery na w sumie 7 osób oczywiście dwie oddzielne hahaha i na pełne dwa tygodnie :)
Jak sprawdzaliśmy podczas rezerwacji ceny były podobne i nieco wyższe ale za te bliżej morza bo zasada jest prosta im bliżej wody tym drożej niestety...
Pozdrawiam jakby co to mam namiary, właściciele są cudowni ale nie mieszkają w tym domu a w Cilipi jednak przebywają w obiekcie i są do dyspozycji .

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.09.2017 00:05

Malowa napisał(a):Fajne te nocne zdjęcia, dla mnie ( i mojego aparatu) to ciągle jest wyzwanie.

Nie przesadzaj proszę to dość łatwe tylko odpowiedni trybik trzeba nastawić hahaha:)
Dziękuję miło mi ...

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.09.2017 00:14

maslinka napisał(a):Twój Cavtat wygląda bardzo zachęcająco :D

Musimy się tam w końcu wybrać.

Pozdrawiam :papa:

Koniecznie !!!
Choć nie ma tam wielu wysepek to jednak możecie także popływać kajaczkiem ...

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.09.2017 00:36

Do mariny przypływają kolejne jachty , jest wielu chętnych by zobaczyć te morskie łajby ...
Przechodzę przez kilka takich piękności morskich i wracam do naszej kwatery na spoczynek .
Załączniki:
f (2).jpg
Ludzie co wieczór mieli na co popatrzeć ...
f5 (2).jpg
Załogi wyszły na brzeg i do knajpek na kolację ...
f4 (2).jpg
f3 (2).jpg
f1 (2).jpg
Ptaszysko czeka na swoją rybkę a które łowią dzieci na swoje żyłki ...
f6 (2).jpg
Wracam do domu ...
Tak minął mi pierwszy dzień w Cavtacie a jutro będzie plaża i dalsze poznawanie okolicy ...
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 23.09.2017 13:03

Dzień drugi ...
Po zjedzeniu śniadania siadam na balkonie i popijam kawusię podziwiając widok jaki mam przed oczami .
Niestety ranek wita nas chmurami ...
Czekamy na naszych przyjaciół i mimo tych chmurek ruszymy na rozeznanie terenu i sprawdzeniu gdzie są plaże .
Najbardziej zależy na tym by jak najszybciej znaleźć się w wodzie naszej 9 latce już rana tylko o to pyta ... :D
Nareszcie cała grupa zebrana idziemy ...
Załączniki:
g1 (2).jpg
g (2).jpg
Ten widok mnie zachwycił a kawa postawiła na nogi .
g2.jpg
Pięknie , kolorowo i w dół po schodach czego chcieć więcej jest superrr !!!
gf.jpg
tylko jeszcze te schody i już ...
g8.jpg
Zaraz po prawej za tym fajnym zejściem jest maleńki bazarek z owocami już wiem gdzie te owoce będziemy nabywać .
g3.jpg
Takie blokady coraz częściej spotykamy w różnych miasteczkach tuż przy wejściach do strefy starego miasta .
g7.jpg
Za tymi szlabanami otwiera się przestrzeń i kolejny port , ale ten jest zupełnie inny bez luksusowych łodzi stoją tu tylko jak mi się zdaje tylko miejscowe łódki .
Ale to miejsce bardzo mi się podoba jest bardzo urokliwe ...
g6.jpg
Za plecami mur który jak mi się wydaje okalał stary Cavtat .
g5 (2).jpg
Niestety te chmury nie wróżą ładnej pogody i dziecko nasze będzie nie pocieszone bo wygląda na to że nici z moczenia nóg i głowy w Jadranie .
g9 (2).jpg
Jestem pod wrażeniem tego co widzę ... tylko te chmurzyska psują wspaniały nastrój !!!
g10.jpg
Obejdziemy tę zatokę wzdłuż linii brzegowej w poszukiwaniu wymarzonej plaży ...
Ostatnio edytowano 24.09.2017 18:33 przez Gandalf Biały, łącznie edytowano 1 raz
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 24.09.2017 18:22

Ruszamy przed siebie w nadziei że jakąś plażę znajdziemy a przy okazji obejrzymy sobie tą zatoczkę i jej marinę .
Jest tu kilkanaście całkiem fajnych knajpek , można wieczorem tu przyjść i zjeść coś smacznego a także napić się dobrego wina .
Z czego w krótce skorzystamy ...
Załączniki:
r.jpg
Akurat ta zatoczka jest dość ciasna i głęboko wcięta jednak jak się okaże trochę czasu zajmie nam dotarcie na większą
przestrzeń. Ruszamy przed siebie a trójka młodszych trochę marudna spowodu braku słońca...
ponieważ co jakiś czas zaczyna kropić deszcz jest bardzo ciepło ale jednak to nie to i są trochę zawiedzione .
r1.jpg
W całej tej zatoce znajduje się niezliczona ilość łódek i pomostów ...
Dziewczynom by przestały smęcić kupujemy lody i ma się rozumieć i sobie /nam wszystkim dorosłym / by nie być stratnym na tej transakcji .
r2.jpg
r3.jpg
Ilekroć będę tędy przechodził to za każdym razem bedę się zastanawiał jak sprytnie wykorzystano te skały do wybudowania tego ładnego muru .
r4.jpg
Ta łódka już zapewne nie popłynie już po Jadranie. Ponad nią jest tawerna która ma przed wejściem dwie fajne rybki .
r5.jpg
Oto i one czerwono- szara i drugiego koloru nie jestem wstanie precyzyjnie określić hahaha:)
r6.jpg
W tym miejscu dalej za tawerna jest mniej pomostów i łódek natomiast jest tu już typowe wybrzeże i skałki ...
r7.jpg
W słoneczne dni na nich i pomiędzy nimi leżą ręczniki i karimatki i ludzie którzy nie lubią leżeć na plażach wśród tłumów .
r8.jpg
Już to miejsce zaczyna mi się podobać ...
r9.jpg
Nareszcie jest !!!
Dziewczyny odetchnęły z ulgą tylko że to trochę daleko od naszego miejsca zakwaterowania trzeba będzie cały majdan nosić na grzbiecie i ramionach czego ja osobiście sobie nie życzę , ale co zrobić ...
Zobaczymy jak to się dalej potoczy .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 25.09.2017 08:15

No nie powiem, podoba mi się :lol: Tylko faktycznie trochę kiepsko tak daleko klamoty nosić :mrgreen:
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 26.09.2017 07:32

Beata W. napisał(a):No nie powiem, podoba mi się :lol: Tylko faktycznie trochę kiepsko tak daleko klamoty nosić :mrgreen:

No właśnie, ale kto powiedział, że wakacje z dziećmi są do odpoczywania..... :D
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 26.09.2017 07:56

Beata W. napisał(a):No nie powiem, podoba mi się :lol: Tylko faktycznie trochę kiepsko tak daleko klamoty nosić :mrgreen:

Na szczęście to był tylko jednorazowy nasz wybryk , ale nawet tym razem to był tylko spacer jeszcze bez klamotów :mrgreen:
Traktujemy to jako rozeznanie terenu i o ile wiem to później cała reszta chyba tutaj już się nie zapuszczała po za mną ale to już inna bajka .

Pozdrawiam
Krzysiek
Gandalf Biały
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandalf Biały » 26.09.2017 07:58

Malowa napisał(a):

Świetnie to ujęłaś :D :D

Miłego wtorku
Krzysiek
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.09.2017 08:40

Gandalf Biały napisał(a):
Malowa napisał(a):

Świetnie to ujęłaś :D :D

Miłego wtorku
Krzysiek

W sumie wakacje z dziećmi ( szczególnie małymi) to ciężka praca, po której urlop by się należał :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży