beatabm napisał(a):Wysoko w górze gdzieś mniej wiecej nad Murvicą ale dokładnie to Ci nie powiem
Smocza jaskinia ( Zmajeva spilja ) , mieszkali tam polscy średniowieczni mnisi , chroniąc się przed Turkami
Pozdrawiam
Piotr
piotrf napisał(a):
Smocza jaskinia ( Zmajeva spilja ) , mieszkali tam polscy średniowieczni mnisi , chroniąc się przed Turkami
Pozdrawiam
Piotr
gusia-s napisał(a):Z Murvicy widziałam szlak do smoczej a z tej perspektywy wygląda na niedostępną
Jeszcze dokładniej przeanalizowałam i jakoś mam wrażenie, że to jednak nie jest Smoczabeatabm napisał(a):Zdecydowanie Jak tam wejść???gusia-s napisał(a):Z Murvicy widziałam szlak do smoczej a z tej perspektywy wygląda na niedostępnąpiotrf napisał(a):Smocza jaskinia ( Zmajeva spilja ) ...beatabm napisał(a):Wysoko w górze gdzieś mniej wiecej nad Murvicą ale dokładnie to Ci nie powiem
Bo nie dość, że na silniku to jeszcze chyba zbliża się koniec lada dzieńbeatabm napisał(a):Kapitan zamyślony, smutek i nostalgia...
beatabm napisał(a):Bo nie dość, że na silniku to jeszcze chyba zbliża się koniec lada dzień
gusia-s napisał(a): Jeszcze dokładniej przeanalizowałam i jakoś mam wrażenie, że to jednak nie jest Smocza
piotrf napisał(a):gusia-s napisał(a): Jeszcze dokładniej przeanalizowałam i jakoś mam wrażenie, że to jednak nie jest Smocza
To bardzo możliwe jest , bo wg niektórych źródeł : Na wyspie Brać, na lądzie, znajduje się około 200 jaskiń, niektóre są dostępne do zwiedzania, inne jeszcze nie eksplorowane. . . . , ale pod powierzchnią wody kryje się też sporo ( np. jaskinia Lucice ) , jak do nich można dotrzeć - pytajcie Roxi Przy takim bogactwie i różnorodności łatwo się pomylić , przyznam się , że z tej perspektywy zdjęć Smoczej nigdzie w necie jeszcze nie znalazłem , a zasugerowałem się tym , że znajduje się ona "wysoko nad Murvicą" ( wg jednych źródeł około 200 m , wg innych - około 300 m nad miejscowością ) . Nigdzie nie znalazłem jednak informacji o tym , że nad Murvicą jest tylko jedna jaskinia . . .
Myślę , że to ciekawy dylemat dla Miłośników Wyspy
Pozdrawiam
Piotr
pomorzanka zachodnia napisał(a):Chętnie bym na którymś z tych brzegów na chwilę przysiadła.
gusia-s napisał(a):Koteł na swoim miejscu ale co stało się palmom , które jeszcze niespełna 2 lata wcześniej wyglądały tak
beatabm napisał(a):gusia-s napisał(a):Koteł na swoim miejscu ale co stało się palmom , które jeszcze niespełna 2 lata wcześniej wyglądały tak
Strasznie im czupryny zmalały Jakaś była też całkiem łysa Coś mi sie wydaje że palmowy szkodnik grasował w Sutivanie
Powrót do Nasze relacje z podróży