Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campy, które odwiedziłam w Dalmacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 04.07.2005 13:18

Witam,

wyjeżdzając na wakacje 2 tygodnie temu zrobiłam sobie liste campów gorąco polecanych na forum jako super fajne.
Cóż, trochę sie zawiodłam, więc może opiszę swoje wrażenia.
Nie zawiodłam sie tylko co do jednego fantastycznego miejsca- Camp Pod muslinom w Orasacu pod Dubrovnikiem- przepiękny, cichutki, nieduży, zacieniony. Składa się jakby z 2 części- do sanitariatów- tu było kilka osób i poniżej nich- stary gaj, ekstra miesjca na rozłożenie. W tej części bylismy praktycznie sami, można było biegać nago. Sanitariaty czysciutkie, pachnące, a camp taniutki, że aż trudno uwierzyć. Oczywiście w zachwyt popadną osoby, które preferują ustronne, kameralne miejsca. Plaza tez była najładniejsza, jaka spotkalismy. Okrągłe kamyczki, czyściutka woda, ściana skał z tyłu, zero ludzi. Jest to miejscowość w ogóle nie nastawiona na turystów, a przeciez tylko ok. 10 km od Dubrovnika. Szukalismy potem takiego miejsca podczas całego urlopu, ale nic nawet nie było zbliżone.
ok, kolejny camp-Paradiso na Peljesacu- może być, nieduży, zacieniony, sporo miejsca na namiot, ale sanitariaty okropne, woda leciała z prysznica tylko wtedy, gdy inny nie był uzywany, maluteńka plaża, przy której coś jest budowane i towarzyszył nam ciągle odgłos wiertarki. Obok skałki, ale wylane betonem, brrrr...... A, i oglądaliśmy też cam Prapratno koło Stonu- nie wiem jaki camp. ale plaża nas zniechęciła- jak riwiera jakaś.
Kolejny camp to bodajże Milna na Hvarze- zatłoczony do granic możliwości, mało cienia, sanitariaty okropne. Nie kapalismy się tam, więc nie oceniam plaży. Miejsca w żaden sposób nie oddzielone od siebie, zero prywatności. Za to blisko miasta Hvar. Na Hvarze oglądaliśmy tez camp w Jelsie i tam wyglądało bardzo fajnie- zacieniony, plaża w ładnej zatoczce, ale osobiście tam nie spałam.
Potem Primosten- również polecany- standard wysoki, tak samo jak ceny- płaci się nawet za rejestrację (!!)- olbrzymi i całkowicie zapełniony. Zacieniony, owszem, ale tak strasznie dużo ludzi, że również nie potrafiłam się w nim odnaleźć. Na plażę chodzilismy do miasta, jest tak duża, ze każdy znajdzie miejsce dla siebie.
Kolejny camp Slanica na Murterze- 120 miejsc, wiec kameralny, ładnie połozony, ale woda zimna, sanitariaty niezbyt fajne. Plaża- koszmar!!!! Pisałam juz o niej w innym wątku, więc nie będe sie powtarzać.
Zanim dotarlismy do Slanicy, obejrzeliśmy chyba ze 4 campy w okolicy- bez cienia, z naturystami, wszystkie zatłoczone.

Cóż, wygląda na to, że poza Orasacem nigdzie mi sie nie podobało. Podobało, choć niekoniecznie campy i plaże. Ale moze to wina tych tłumów, aż strach pomsleć co tam się dzieje w lipcu i sierpniu. Z pewnością wrócę jeszcze do Cro, ale pod koniec wrzesnia i może wtedy uda mi się poczuć jej prawdziwy klimat.

pozdrawiam serdecznie.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.07.2005 13:25

Coż na Hvarze pominąłeś ten najlepszy Lilli ....
Ja osobiscie kempingów w Jelsie nie polecam, położenie pozostawia wiele do życzenia, plaże rownież.

Co do Pelejsecu ... wydaje mi sie , że najbardziej polecane kempy to Vucine, Vrila, Adriatic,Divna i owszem Prapratno ale Forumowicze zaznaczali, że jest tam piaszczysta plaża ... :wink:
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 04.07.2005 13:33

Miałam Lili na swojej liście (Ty go polecalaś, pamietam), ale ponieważ byliśmy krótko na Hvarze to chcielismy być jak najblizej miasta, więc jakoś przezyliśmy jedna noc tam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.07.2005 13:36

Uta napisał(a):Miałam Lili na swojej liście (Ty go polecalaś, pamietam), ale ponieważ byliśmy krótko na Hvarze to chcielismy być jak najblizej miasta, więc jakoś przezyliśmy jedna noc tam.

W takiej sytuacji, tez bym wybrała Milną.
Lilly
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lilly » 04.07.2005 15:02

Wybieram sie do Orasaca za tydzien.Mogłabym prosic o jakies zdjecia, najwiecej to z kampu...:)
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 04.07.2005 20:21

Uta to dla mnie cenne informacje bo ja w środe jade prawie" na sam dół"
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 05.07.2005 08:31

Lilly, to jest link www.orasac.com

swoich zdjęć jeszcze nie mam

BaWa, cieszę się, jeśli mogłam pomóc :)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 05.07.2005 08:57

Uta, serdeczne dzieki za garsc info.
Tez robie liste kampow, ktore chce odwiedzic, no i coz? zaczynam powoli wykreslac...
Jeszcze raz dzieki!
POZDRO! :papa:
waldemort
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemort » 07.07.2005 07:26

Nie zawiodłam sie tylko co do jednego fantastycznego miejsca- Camp Pod muslinom w Orasacu pod Dubrovnikiem- przepiękny, cichutki, nieduży, zacieniony. Składa się jakby z 2 części- do sanitariatów- tu było kilka osób i poniżej nich- stary gaj, ekstra miesjca na rozłożenie. W tej części bylismy praktycznie sami, można było biegać nago. Sanitariaty czysciutkie, pachnące, a camp taniutki, że aż trudno uwierzyć. Oczywiście w zachwyt popadną osoby, które preferują ustronne, kameralne miejsca. Plaza tez była najładniejsza, jaka spotkalismy. Okrągłe kamyczki, czyściutka woda, ściana skał z tyłu, zero ludzi. Jest to miejscowość w ogóle nie nastawiona na turystów, a przeciez tylko ok. 10 km od Dubrovnika. Szukalismy potem takiego miejsca podczas całego urlopu, ale nic nawet nie było zbliżone.

Jestem zainteresowany pobytem na tym campie. Mam już dość dużo informacji na jego temat. Interesują mnie jeszcze takie szczegóły jak:
- czy jest tam tradycyjny ogólno dostępny grill
- czy jest na terenie campu jakieś boisko
- jak z zejściem na plaże czy są już schodki (miały być zrobione w tym roku)

Pozdrawiam
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 07.07.2005 09:28

Hej,

grilla nie ma, jest ogólnodostepna lodówka. Nie ma również boiska, to jest malutki camp, zupełnie inny niż te turystyczne fabryki. Jest za to spory plac, na którym pewnie dałoby sie pograć w piłkę- ale bez bramek, koszy itp.
Jedyne zejscie na plaże jakie tam znam to drogą przebiegającą obok campu, ze stromym zjazdem/zejściem, dochodzi sie do knajpki przy plazy, a potem schodkami do ładniejszej i kameralniejszej plaży- takie schody do skały przytwierdzone.
waldemort
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemort » 07.07.2005 09:47

Wielkie dzięki
waldemort
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemort » 07.07.2005 14:26

Jeszcze jedno pytanie.
W związku z tym, że na plaży jest wysoki klif interesuje mnie czy przypadkiem nie zasłania on słońca w jakichś godzinach.
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 08.07.2005 08:06

wczesnie rano pół plazy jest w cieniu, ale ok. 9.00 juz cała jest w słońcu, a wieczorkiem może troszkę szybciej cień się pojawia, ale można się przesunąć tam, gdzie słońce jeszcze świeci. Ale słońce jest praktycznie cały dzień, wystarczająco długo.
sta28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sta28 » 10.07.2005 22:20

Uta, czy mogłabyś podać jakie były tam ceny ? ("Camp Pod muslinom w Orasacu pod Dubrovnikiem")
Uta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Uta » 11.07.2005 08:02

możesz sprawdzić na stronie campu www.orasac.com
pewnie teraz sa troszkę wyższe, ale pod koniec czerwca za 2 osoby, namiot, samochód i podatki zapłacilismy 65 kun za noc- czyli niecałe 40 zł.
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone