Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.05.2009 15:57

Krystof napisał(a):
Nie lubię na talerzu potrawy co na mnie patrzy

a kto ci każe jeść kalmary na surowo? :roll: :wink:

Po przyrządzeniu też niektóre patrzą :wink: no i ja jednak wolę tradycyjne owoce, a nie jakieś "morskie" :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 27.05.2009 08:30

Rysio napisał(a):Z przeglądniętych przeze mnie ofert campingów wszystkie miały dostęp do prądu, to że jest płatny to wiadomo, ale w mojej opinii warto zapłacić parę groszy za konkretne podłączenie niż ciągnąć bombę w bagażniku. Dodatkowo przy wykupieniu "mocnego prądu" zawsze można zabrać grilla (wiem elektryczny to profanacja grilla) i coś na nim usmażyć nawet jeśli na polu będzie obowiązywał zakaz używania grilli tradycyjnych :)

Kuchenka gazowa to taka sama bomba, jak zbiornik paliwa Twojego auta.
Prąd - owszem, jest prawie na każdym campingu, tyle, że nie zawsze ma odpowiednie natężenie (amperaż), by bez wywalania korków sprostać kuchence czy czajnikowi. A właściciel pola nie zawsze jest zainteresowany, by zmieniać bezpiecznik. Tym bardziej, że świat raczej bazuje na gazie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.05.2009 09:05

no a co myślicie o kuchni indukcyjnej? ke?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2009 09:07

Krystof napisał(a):no a co myślicie o kuchni indukcyjnej? ke?

Takie :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2009 09:22

Rysio napisał(a):Z przeglądniętych przeze mnie ofert campingów wszystkie miały dostęp do prądu, to że jest płatny to wiadomo, ale w mojej opinii warto zapłacić parę groszy za konkretne podłączenie niż ciągnąć bombę w bagażniku. Dodatkowo przy wykupieniu "mocnego prądu" zawsze można zabrać grilla (wiem elektryczny to profanacja grilla) i coś na nim usmażyć nawet jeśli na polu będzie obowiązywał zakaz używania grilli tradycyjnych :)

Rysio, słuchaj rad strych wygów kempingowych :lol: :wink:
Prąd na kempingach jest "słaby" a nie "mocny".
Na niektórych większych kempingach są ogólnodostępne kuchenki elektryczne, kiedyś koleżance zachciało się dla Rodzinki na obiad usmażyć racuchy.
Smażyła tak długo, że już myłem talerze po obiedzie, a jej Rodzinka dopiero jadła racuchy :lol:
Więc radzę jednak zabrać butlę - na 2 tygodnie 3 kg powinna Waszej Rodzince wystarczyć.

PS Ugotowanie wody na kawę w drodze do Cro i z powrotem w czasie postoju na odpoczynek - bezcenne :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.05.2009 09:34

volumen napisał(a):Kuchenka gazowa to taka sama bomba, jak zbiornik paliwa Twojego auta.

Może Twojego :mrgreen: Jak wiesz mam diesla i z wlewu paliwa to mogę se nawet popielniczkę zrobić 8)

volumen napisał(a):Prąd - owszem, jest prawie na każdym campingu, tyle, że nie zawsze ma odpowiednie natężenie (amperaż), by bez wywalania korków sprostać kuchence czy czajnikowi.

Kuchenkę mam 800 W, czajnik 1000 lub 2000 W w zależności od wielkości (raczej wezmę mniejszy) co daje prąd poniżej 6A a mniejszych zabezpieczeń prądowych (sieciowych) w życiu nie widziałem, poza tym wtyczka campingowa jest przystosowana do natężenia 16A czyli w okolicach ponad 3,5 kW i w zasadzie takiego zabezpieczenia powinieneś na campie żądać od właściciela

volumen napisał(a):A właściciel pola nie zawsze jest zainteresowany, by zmieniać bezpiecznik. Tym bardziej, że świat raczej bazuje na gazie.

niezależnie czy ma podpisany kontrakt z Putinem czy nie, bo jeśli ograniczenie amperażu na campie obowiązuje, to informacja taka powinna się w ofercie znaleźć 8)

Edit: Januszku, butli nie biorę i basta bo się tego boję :wink: Kawy parzyć w drodze tam i nazad również z całą pewnością nie będę bo kiedyś ktoś knajpy i stacje benzynowe wymyślił :lol: Co do "jakości" czy mocy prądu to jest tak: Jest napięcie 220-230V i tego żaden właściciel nie zmieni chyba że przez stację transformatorową ale wtedy nic by nie działało, nawet głupie radio czy ładowarka do telefonu i natężenie które normowane może być wyłącznie zabezpieczeniem na sieci czyli może "wybijać korki". "Słabość prądu" może wynikać z prozaicznej przyczyny - długości i przekroju kabla którym się przyłączasz, bo powstają straty na przesyle np na odległość 50 m. Rada na to jest jedna - zastosować przewód o odpowiednim przekroju żył prądowych. Ja takie przewody mam (sprawdzone na spawarce) :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2009 10:10

Rysio, radzić można i trzeba, ale nie ma przymusu aby ktoś rady przyjmował. :lol:

Pochwal się jeszcze jaki namiot kupiłeś, bo nie doczytałem :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.05.2009 10:52

QUECHUA T4.1, fajny bo ma duży przedsionek w razie czego a planuję dodatkową podłogę zastosować (tak jak daje się pod baseny) więc w zasadzie będę miał 2 sypialnie. Jak będzie ciepło to sobie będę w przedsionku otwartym spał :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.05.2009 10:59

Rysio napisał(a):QUECHUA T4.1

Już sobie obejrzałem :lol: "wklejać" nie będę :wink: dla trzech osób FAJNY :lol:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2009 08:33

QUECHUA T4.1 - no to gratulacje - też go chciałem łyknąć, ale w końcu przeważył argument "szybki montaż" i namiot base seconds 4.2

http://www.decathlon.com.pl/PL/base-sec ... -74201815/

tyle, że w innej cenie ;@)

A co sądzicie o KUCHENCE INDUKCYJNEJ na campingu?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2009 08:59

4.2 też oglądałem, ale w moim przypadku nad 4.1 przeważył trochę większy przedsionek i cena, bo jak mi się nie spodoba (czyt. mojej trójcy) życie kempingowca, to będzie mniejsza strata :wink:

Co do kuchenki indukcyjnej, to i owszem, ale z tego co wiem, to musisz mieć do niej odpowiednie garnki.

Ja osobiście zastanawiam się nad czymś takim (no może niekoniecznie z tej firmy ;-).
Nadaje się to to ponoć zarówno do grillowania jak i upichcenia czegoś w stylu gulasz / sos. Używa ktoś czegoś podobnego :?:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.05.2009 09:02

my chcemy kupić taki http://www.decathlon.com.pl/PL/t4-2-xl-air-33690432/, mam nadzieję, że to będzie dobry wybór
Krystof czy Ty widziałes ten namiot złożony? bo mnie przeraziła wielkość paczki i nie wyobrażam sobie gdzie to potem trzymać i jak to przewieźć w normalnym samochodzie. Bo po rozłożeniu namiot jest super! :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.05.2009 09:10

ita napisał(a):my chcemy kupić taki http://www.decathlon.com.pl/PL/t4-2-xl-air-33690432/, mam nadzieję, że to będzie dobry wybór
Krystof czy Ty widziałes ten namiot złożony? bo mnie przeraziła wielkość paczki i nie wyobrażam sobie gdzie to potem trzymać i jak to przewieźć w normalnym samochodzie. Bo po rozłożeniu namiot jest super! :)

podobno dobry i polecany do cro namiot - ze wzgledu wlasnie na AIR :wink:

dla nas byl za drogi i kupilismy jeszcze za 499 zeta cos takiego

http://www.allegro.pl/item645558708_nam ... _2009.html

tez uwazamy to za dobry wobor choc ceny sa juz mocno wysokie. doslownie z 2 miesiace temu cena 450-500 nie byla niczym nadzwyczajnym. napisaleem o tym osobny temat :wink:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.05.2009 09:20

no właśnie zauważyłam, że ceny namiotów poszły ostro w górę. :( My akurat możemy kupić namiot do tysiąca więc ten się łapie. Zależało mi na dużym przedsionku.
Już nie mogę się doczekać wyjazdu. To będzie zupełnie nowa przygoda w CRO. Do tej pory były kwatery a teraz namiot. Dlatego uważnie śledzę wątek i czekam na dalsze kempingowe patenty i sugestie :)
pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.05.2009 09:57

ita
- masz rację - rozmiar złożonego B.S. 4.2 jest dużym ograniczeniem; jak go kupiłem, to w służbowym peugeocie (kombi) zajął prawie cały bagażnik :roll: - koło o średnicy 90 cm i grubości ok 25 cm; bardzo niefajna sprawa - wypada słabo nawet w porównaniu z większymi namiotami; jak pisałem - mam vana i mój ból jest mniejszy, stąd taki wybór
- namiot, który wskazujesz, jest wspaniały :wink: ma super wentylację, jest duży itp; rzecz w tym ,ze mój kumpel, który go ma mówi, że rozkłada go 2 godziny, a do pomocy potrzebuje drugą osobę :(
- ja nie będę kimał na 1 campie dłużej niż 2 noce, więc taki namiot odpada
- mój rozkładam i składam samodzielnie i trwa to nie dłużej niż 10 minut, wliczając naciąganie linek itp

Krystof

ps
A co sądzicie o KUCHENCE INDUKCYJNEJ na campingu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone