Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.05.2009 14:55

Torac napisał(a):Ale nie na standardową żarówkę :?: Jakiś led chyba :?:

Żarówka jak najbardziej standardowa :D
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 19.05.2009 10:24

świetny pomysł, też to rozawżałam ale nie miałam pomysłu gdzie w namiocie zwiesić to coś :) o gałęziach przed wejściem do namiotu nie pomyślałam - super rozwiązanie, zawsze w przedsionu brakuje mi piętrowego układania gratów :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.05.2009 13:56

Dobra, to ja też jakieś pytanie zadam. Dlaczego wybieracie kuchenki gazowe a nie elektryczne. Po wstępnym wywiadzie przeprowadzonym innymi kanałami :wink: ustaliłem że czajnik bezprzewodowy można podpiąć na kampie. Czajnik taki ma 2kW, tak więc bezproblemowo można również podpiąć kocher elektryczny. Ja widzę same plusy, choćby: nie ma znaczenia tak wielkiego znaczenia wiatr bo nie zdmuchuje płomienia, nie trzeba ciągnąć 3000 km bomby w bagażniku, nie trzeba się zastanawiać kiedy nam gazu braknie :) Tak więc dlaczego grzejecie na kuchenkach gazowych :?: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2009 13:58

Ja zabieram butlę bo...nie wiem. Z przyzwyczajenia.
Nie zawsze korzystam na kampingach z prądu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.05.2009 14:10

1. Nie na wszystkich campingach jest prąd 8)
2. Żeby obniżyć koszty pobytu na campie nie korzystaliśmy z prądu.
3. Butla jest tańsza ;) a wszystko można na niej zrobić... nawet kiełbaskę usmażyć nad ogniem :lool:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.05.2009 18:15

Ja podobnie jak Jacek, korzystam z butli z przyzwyczajenia.

Podobnie jak Leszek, nie zawsze korzystałem z prądu.

Prąd zacząłem używać z chwilą zamiany lodówki w postaci dziury w ziemi na lodówkę samochodową oraz w momencie zakupienie telefonu komórkowego.
(bezpieczniej go ładować jednak w namiocie, podobnie jak baterie do aparatu foto).
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 25.05.2009 22:55

Rysio napisał(a):Dobra, to ja też jakieś pytanie zadam. Dlaczego wybieracie kuchenki gazowe a nie elektryczne.: :lol:

Ja już dobrych parę lat temu przerzuciłem się z gazu na elektrykę, ale zawsze mam w zapasie mały campingaz.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.05.2009 07:31

Z prądem na kempingach jest, jak to pisali Koledzy powyżej, różnie. Czasmi jest też tak, że "słaby" prąd (oświetlenie, ładowanie, kompy) jest za darmo, a za "mocny" do gotowania, zwykle powyżej 6A już się płaci. Kiedyś jeździłem tylko z blue campingazem, ale odkad przesiadłem się do kombi biorę także jednopłytkową kuchenkę elektryczną i grzałkę średniej mocy.

ps. Niektórzy, nawet jak jadą do apartmanu to i tak ciągną bombę w bagażniku :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.05.2009 09:27

Z przeglądniętych przeze mnie ofert campingów wszystkie miały dostęp do prądu, to że jest płatny to wiadomo, ale w mojej opinii warto zapłacić parę groszy za konkretne podłączenie niż ciągnąć bombę w bagażniku. Dodatkowo przy wykupieniu "mocnego prądu" zawsze można zabrać grilla (wiem elektryczny to profanacja grilla) i coś na nim usmażyć nawet jeśli na polu będzie obowiązywał zakaz używania grilli tradycyjnych :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.05.2009 14:07

Dobra marudo moderatorze :lol: nie sugeruj się campingami znalezionymi w sieci, bo z tym to różnie bywa ;) najlepiej jak jesteś najbardziej niezależny jak się tylko da... Ja znalazłem camping bez prądu, bez wody i bez ogrodzenia, ogrodzeniem była woda :lool: niestety ... camping ten był za darmo - otwarcie w sezonie 2009 także można i takie campingi znaleźć ;) w Chorwacji jest ich cała masa. Masz kombi, masz box, jedno dziecko... cóż Ci zajmie ta jedna nędzna butla :?: no chyba, że bagażnik masz mniejszy niż ja w sedanie :lool: Optowałbym jednak za butlą z dwoma palnikami + czajnik elektryczny zawsze w toalecie można wodę zagotować i po przyniesieniu pod namiot zalać jakieś gorące kubki jak potrzebujecie zjeść coś na szybko.

Pozdrav :papa:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 26.05.2009 14:40

mam zamiar w tym roku rozpoczac przygode z kempingami, dlatego sledze ten watek uwaznie :wink:
ja gaz wezme prawdopodobnie dlatego ze mam butle gazowa, mam kuchenke na 2 palniki. Co prawda wezme tez maszynkę elektryczna ale mam tylko na 1 palnik a to dla 4 os rodziny to za malo. Poniewaz troche tych rzeczy i tak musze kupic na czyms trzeba ciac koszty, dlatego nowa kuchenke elektryczna odpuszczam :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.05.2009 14:57

My zawsze jeździmy z małym campinggazem (tym niebieskim). W zupełności wystarcza nam na 3 tygodnie. Mamy też grilla, więc nie zawsze korzystamy z gazu do przyrządzania potraw.
W ubiegłym roku zastanawialiśmy się, czy nie kupić kuchenki elektrycznej, skoro i tak zawsze bierzemy prąd na campie. Podobnie myśleliśmy, żeby zacząć zabierać czajnik elektryczny.
Tylko że na niektórych campingach jest problem z instalacją elektryczną, tzn. jest ona zbyt "słaba", żeby wytrzymać przeciążenia w stylu kilku kuchenek elektrycznych czy czajników (takim campem jest np. chętnie odwiedzane przez nas "Male Ciste" w Żivogosce Blato).

Więc zrezygnowaliśmy z naszego pomysłu i, póki co, do prądu podłączamy ładowarki telefonów, baterii, lodówkę turystyczną i żarówkę, którą wieszamy sobie na jakimś drzewie.

Pozdrawiam :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.05.2009 15:10

zawsze w toalecie można wodę zagotować

zawsze? jeśli tak, to okej. obawiałem się, że w toaletach są już sprzęty przytwierdzone do ściany na twardo (jak w niektórych hotelach suszarki, na przykład)

ja decyduję się na gaz ze skąpstwa - tak sobie myślę:
- gdybym był na campie dłużej
- gdybym miał do podłączenia lodówę, lapsa, ładowarkę, radyjko, tv i multum innych rzeczy, to czułbym, że płacę i mam :roll: a tak, to poczuję, że płacę i raz dziennie dzieciom mleko za 4 euro podgrzewam :(
- i kombinuję tak: 4 eurony za prąd + 10 euronów za zakupy w sklepie + pierniczenie się z garami + wożenie długostygnącej maszynerii ... to może lepiej (zamiast 15 euronów + stres) sobie za 20 e coś zjeść w miłej atmosferze?

i na koniec patent!
- co sądzicie o kuchence INDUKCYJNEJ?
* nie rozgrzewa się (gotujesz, zdejmujesz gar i możesz się o nia oprzeć, albo ja do auta wsadzić, bo jest zimna)
* bardzo szybko gotuje
* nie brudzi się! (nie przypala)
* jest lekka

hę?
krystof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.05.2009 15:13

Nie lubię na talerzu potrawy co na mnie patrzy

a kto ci każe jeść kalmary na surowo? :roll: :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.05.2009 15:45

Lesio, marudzenie to moja specjalność :lol:

Co do campów, taki bez ogrodzenia, bez wody itp itd mnie nie interesuje, jak zapragnę zostać Robinsonem, to po pierwsze skołuję sobie Piętaszka co mi wodę przyniesie a po drugie nie pojadę do Cro tylko do lasu, do którego zbyt daleko nie mam :wink: Tak więc prąd, woda, toalety (czyste) mają być i basta :!: Ja płacę ja wymagam, a tak jak piszesz campingów w Cro jest od groma więc to ja wybieram ich a nie oni mnie :D Jeśli będą mieli za małe zabezpieczenia na sieci elektrycznej to też im podziękuję i pojadę do konkurencji (przecież wystarczy wejść na kamp z czajnikiem 2kW i do pierwszego lepszego tambylca podejść poprosić włączyć i sprawdzić) :D
Czemu nie chcę brać butli :?: Bo nie lubię, bo boję się, bo śmierdzi a poza tym to nie wiem :wink: Mam 3 pojedyncze kocherki elektryczne (jeden mi na wczasy wystarczy) za parę groszy mogę kupić grilla elektrycznego bądź wokogrilla i tak jak pisze Krystof jak zapłacę parę euro za prąd dziennie to nie będę jeszcze używał gazu za który będę musiał zapłacić oddzielnie :D Lodówkę zabieram ze sobą bo po każde piwo nie będę biegał do campingowej szafy chłodniczej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone