No jest teraz zdecydowanie bezpieczniej, jednak żeby było miodzio to gniazdo powinno mieć również 3 wtyki czyli faza, zero i uziemienie. Podejrzewam że na kempach, dla bezpieczeństwa użytkowników zarówno tych korzystających z urządzeń jak i przechodniów dreptających po przewodach leżących na ziemi, zabezpiecza się przyłącza wyłącznikami różnicowo prądowymi, do poprawnego działania których potrzebne są właśnie 3 przewody wspomniane wcześniej. Mądrala ze mnie
wiem
ale ostatnio spotkałem się z problemem bezpiecznego podłączenia pompy filtrującej do basenu, tak aby można w 100% bezpiecznie pływać podczas jej działania. Wezwałem elektryka, który dokonał koniecznych przeróbek instalacji. Nie bawcie się sami prądem
Janusz, wiem że był prezydent elektryk, ale szczerze Ci powiem, że pierwsze pokazane przez Ciebie rozwiązanie kabelkowe, daje całkowitą pewność, że o elektryce masz pojęcie zerowe (bez uraz)
Daj ten kabelek do zrobienia komuś, kto na prądzie się zna i podłączy Ci to zgodnie z normami. Będzie bezpieczniej dla Ciebie i dla innych użytkowników kampu. Zdajesz sobie sprawę co się dzieje, jeśli przebije się otulina ochronna w Twoim przedłużaczu i do tego spadnie deszcz
Daj to zrobić fachowcowi zanim zabijesz siebie lub współużytkownika kampu
To zbyt poważna sprawa aby traktować ją po macoszemu
zresztą dziwi mnie fakt, że właściciele kampów pozwalają się podłączać różnymi wynalazkami pod ich instalację, w końcu są również odpowiedzialnie za bezpieczeństwo swoich gości i powinni dokładnie kontrolować co się podłącza i wwozi na kamp. W mojej opinii, atestowane przedłużacze powinny być na wyposażeniu pola, podobnie zresztą jak butle i kuchenki gazowe. Sam pamiętam jak w szczenięcych czasach, palnik kuchenki uszczelnialiśmy foliową reklamówką
Dziś śmieszne ... gdyby wtedy pierdo...ło było by mniej zabawnie
Patenty patentami, ale zadbajcie aby Wasze były bezpieczne i zwracajcie uwagę czy u Waszych sąsiadów również jest bezpiecznie. Zwrócenie uwagi kosztuje niewiele, zgłoszenie nieprawidłowości właścicielowi kampu również, a życie mamy tylko jedno