Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gospodarz
Cromaniak
Skuteczne pompowanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.02.2007 16:29

Proszę o rady w kwestii szybkiego pompowania materacy.
Mam zwykłą pompkę nożną, którą pompowanie przypomina trochę spacery Felicjana Dulskiego, jest powolne i żmudne. Wspomagam się też pompką elektryczną taką z supermarketu ale robi ona tyle hałasu, że mi zwyczajnie wstyd :oops: jej używać.
Widziałem że ktoś do pompowania pontonu używał takiej ręcznej o dość dużej średnicy tłoka, tylko że ona jest sporych rozmiarów.
Co byście doradzili?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 16:36

rich72 napisał(a):...a nowe są już od niecałych 400 PLN....

Rysiu a czy nie uważasz, że jeśli kolega Pakula ma Vectrę kombi to może pogonić :?: a to może oznaczać, że taki boxik będzie na jeden jedyny raz a potem może się okazać, że jedzie z nim w środku, żeby go tylko do domu dotargać ewentualnie wrzuci do samochodu to co miał w boxie a box zostawi dla Polaków na jakimś parkingu w Austrii :?: Nie mówię, że tak musi być. Mówię, że tak może być

Poza tym, czy ktoś jeszcze na campingach stosuje taki patent jak okopywanie namiotu saperką :?: Bo ja nie ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 16:45

gospodarz napisał(a):...
Widziałem że ktoś do pompowania pontonu używał takiej ręcznej o dość dużej średnicy tłoka, tylko że ona jest sporych rozmiarów...

Taka była :?:
Obrazek
Patent jest niesamowity bo pompuje się taki materac w 5 może 6 minut. Ciągnąc do góry wpycha powietrze do materaca i pchając do dołu wpycha powietrze do materaca. Przekładając rurkę do drugiego otworu można tak samo ciągnąc w górę i pchając w dół wypompowywać powietrze prawie aż do vacuum :D. Super sprawa za 24 zł z Makro :D.

Pozdrav :papa:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.02.2007 17:00

Przekanałeś mnie. Mam cieńsze materace, bedzie jeszcze szybciej :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 17:06

To jest ten mniejszy, który ma tylko 13 cm grubości 191 cm długości i 137 cm szerokości ;) ten większy ma swoją pompkę nożną wbudowaną :lol: a kupiliśmy go w Cro za 120 kun :( jak ten na zdjęciu nam szlag trafił - rozszczelnił się i musieliśmy go nawet na plaży co 1,5 godziny dopompowywać bo kamienie pod łopatkami uwierały :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.02.2007 17:26

Leszek Skupin napisał(a): i musieliśmy go nawet na plaży co 1,5 godziny dopompowywać bo kamienie pod łopatkami uwierały :lol:

mało że zielony to jeszcze miętki :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 17:28

rich72 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a): i musieliśmy go nawet na plaży co 1,5 godziny dopompowywać bo kamienie pod łopatkami uwierały :lol:

mało że zielony to jeszcze miętki :wink:

Tamten był akurat granatowy :lol: a zielony jest kwardy bo go pompował co 1,5 godziny :lol: ;)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.02.2007 17:33

Gratuluję samozaparcia :wink: ja przywykłem do kamoli pod plecami i ręcznik wystarcza :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 17:37

Rysiek weź sobie wyobraź temperaturę powietrza ok 55 st. w pełnym słońcu w południe i spróbuj się położyć na takim granatowym materacu - to jest dopiero samozaparcie :lol:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 08.02.2007 17:40

Leszek Skupin napisał(a):Pakula ... do diabła ciężkiego :lol: kiedyś się brało plecak na grzbiet, troczyło się do niego namiot 4 osobowy typu Warta 4 i szło się w Polskę na piechotę :D i to :!: było życie. A teraz :?: :lol: kombi i "jak ja się zmieszczę?" :lol: no weź :lol: nie załamuj ;)

Słuchaj zawsze jeżdziłem na kwatery,i już auto pękało w szwach.Teraz musze zabrać takie rzeczy jak 1namiot.2materace.3koce.4śpiwory.5przydałoby coś do siedzenia.6jakiś stolik itp... Chociaż przyznaje ci racje,jeszcze pare lat temu jeżdziliśmy nad nasz piękny Bałtyk Maluchem w cztery osoby i jeszcze mieliśmy wózek,no ale mieliśmy gołębnik na dachu.Po takiej reprymędzie przestaje mieć jakiekolwiek wątpliwości :!:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 17:42

Tzn. :?:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 08.02.2007 17:43

[Rysiek weź sobie wyobraź temperaturę powietrza ok 55 st. w pełnym słońcu w południe i spróbuj się położyć na takim granatowym materacu - to jest dopiero samozaparcie]

Następny etap wtajemniczenia to chodzenie po rozżarzonych węglach albo tłuczonym szkle :)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 08.02.2007 17:46

e.zetka napisał(a):
Pakula napisał(a):Namiot to w sumie ja mam,ale jest to duży namiot starego typu taki ''willowy'' jak go niektórzy nazywają.Problem polega na tym że zajmie mi w samochodzie pół bagarznika!!! jak niewięcej.A może zrobie wstępne pakowanie z tym namiotem?? może sie uda :roll:

A ile lat ma ten namiot? Chodzi mi o materiał z jakiego jest zrobiony.
Bo jeśli to jest rzeczywiście stary namiot, to może nie mieć już imregnacji. Byłam z czymś takim w 2002...W czasie deszczu zawalił się....

Nomiocik ten ma już pewnie pare lat jest pewnie jeszcze z przed okrągłego stołu,ale był używany może z pięć razy.Stan jest BDB,ale zajmuje strasznie dużo miejsca,niewspomne o ciężarze .Materiał to jest jakiś taki gruby niewiem co to jest.Deszcz przez niego jeszcze nieprzelatuje,dwa lata temu byliśmy nad Bałtykiem(wiadomo padało),i sie sprawdził
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 17:47

gospodarz napisał(a):[Rysiek weź sobie wyobraź temperaturę powietrza ok 55 st. w pełnym słońcu w południe i spróbuj się położyć na takim granatowym materacu - to jest dopiero samozaparcie]

Następny etap wtajemniczenia to chodzenie po rozżarzonych węglach albo tłuczonym szkle :)

Do tego etapu nie doszedłem :oops: Przy tym etapie to już bym chyba zaparcia dostał :lol: "samo" by uciekło :lol: Zaparłbym się i by mnie nikt nie zmusił do wejścia na rozżarzone węgle albo na potłuczone szkło :lool:
Ostatnio edytowano 08.02.2007 17:55 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 3 razy
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 08.02.2007 17:48

Leszek Skupin napisał(a):Tzn. :?:

Tzn że dam rade
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies