Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 27.06.2018 08:46

SingSing74 napisał(a):Za namową żony kupiłem kolejny element wyposażenia namiotu - szafkę na ubrania. Całe 59 zł. Złożona zajmuje na prawdę niewiele miejsca, a rozstawiona jest pojemna i wygląda na dosyć sztywną.

a czy ten pokrowiec (zewnętrzne ścianki) jest szczelnie zamykany tj. przyroda do niej nie wtargnie?
czy od dołu są szpary pomiędzy pólkami?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 27.06.2018 08:54

O jaką przyrodę ci chodzi?
Pokrowiec jest nakładany i o ile z góry i z boków po zamknięciu jest szczelny, to od spodu jakaś mrówka może wejść.
My zazwyczaj obsypujemy namiot dookoła proszkiem na mrówki, a przy samym wejściu opryskuję środkiem odstraszającym owady. Oczywiście tego rodzaju gości na kempingu się nie uniknie w 100%, ale poza komarami i szerszeniami owady mi nie przeszkadzają, no i za muchami nie przepadam ;) .
Piotras_Bydgoszczu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras_Bydgoszczu » 28.06.2018 08:07

Ten proszek to bezpośrednio na ziemię czy jakiś specjalny patent?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 28.06.2018 08:25

Proszek na ziemię, a namiot wokół wejścia oraz moskitierę spryskuję np. Brosem MAX lub innym odstraszaczem. Co jakiś czas spryskanie należy powtórzyć.
zufila
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zufila » 28.06.2018 14:13

Jak o szafach mowa to u nas to było tak:

Najpierw standardowo - walizki na ziemi.
IMG_2242.JPG

Dotyczyło to wyjazdów z dawnych lat nad Bałtyk czyli dużo ciepłych ciuchów. Przy 4 osobach po kilku dniach był kipisz w tych walizkach. Wkurzało mnie to, więc szukałam szafy. Minusem znalezisk (podobnych jak wstawiane tu wyżej) była bryła prostopadłościanu, która przy naszym ówczesnym namiocie typu tunel, powodowała, że nie dałoby takiej szafy przystawić do ściany. W związku z tym pokusiliśmy się o zrobienie takiej szafy trzydrzwiowej na miarę :) samodzielnie z plastikowych rurek do wody i łączników. Tak oto wyglądał efekt:
DSC_8726.JPG

Nie wiem czy dokładnie widać, ale chodziło o to żeby szafa była maksymalnie wysoka i dostosowana do nachyłu bocznej ściany.
DSC_8729.JPG

Czasy Bałtyku minęły, dzieci co prawda były większe, ale objętościowo ciuchów do Chorwacji potrzeba było mniej, więc wróciliśmy do walizek. Jednak szukałam czegoś i nawet pytałam tu na forum.
Wyjazd z mini szafką wyglądał następująco:
IMG_3209.JPG

W międzyczasie stwierdziliśmy, że duży namiot nam psu na budę, bo i tak w nim wyłącznie śpimy i się przebieramy. Zamieniliśmy na najzwyklejszy decathlonowski vis a vis plus wiatę/pawilon z opcją ścian i jesteśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni. Na np. dwie noce na Plitvicach wystarczy sam namiot, mały, lekki i szybko. Na dłużej – pawilon. Przy pakowaniu też łatwiej, bo wieczorem wszystko duże jest w bagażniku, a rano tylko szybko namiocik.
Ilość ciuchów zminimalizowana i trzymana w opcji walizka.
IMG_4502.JPG

IMG_4513.JPG
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 28.06.2018 14:58

Świetny patent z tą szafą. Z resztą wszystko ładnie urządzone.
Widzę również, że macie pawilon, którego nie zdążyłem kupić, a wyszedł już z oferty.
Napisz o nim jakieś wady, żeby mi nie było aż tak żal ;)
zufila
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zufila » 28.06.2018 17:29

Niestety nic złego o tym pawilonie nie mogę napisać. Może się znajdzie jakiś na olx :roll:

Z patentów to mogę dodać, że słynny stół z taboretami z decathlonu jest u nas używany tak, że do siedzenia mamy większe fotele, a te taboreciki odwrócone do góry nogami służą nam do suszenia butów do wody :)
IMG_4516-crop.JPG
Havena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 28.06.2018 17:59

Dobry patent na suszenie butów :)
Gdzie kupiliście te mini szafkę?

Pozdrawiam,
Havena
zufila
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zufila » 28.06.2018 18:14

Paweł&Renia+2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł&Renia+2 » 29.06.2018 10:14

http://www.stemplariusz.pl/360/html/fla ... 0_360.html

Jak sądzicie wytrzyma 2 tyg gotowania czy brać jeszcze grill elektryczny

Obrazek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2018 11:07

Paweł&Renia+2 napisał(a):http://www.stemplariusz.pl/360/html/flash_kuchenka_kt20_360.html

Jak sądzicie wytrzyma 2 tyg gotowania ...

Znajomi mają taką gazówkę, nie mam pojęcia jakiej firmy ale z wyglądu taka sama. Służy co najmniej 3 lata
Ostatnio edytowano 29.06.2018 12:41 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Paweł&Renia+2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł&Renia+2 » 29.06.2018 11:55

SingSing74 napisał(a):
Rafi70 napisał(a):https://www.decathlon.pl/krzeso-turysty ... 58362.html
mam nadzieję ,że będzie to lepsze rozwiązanie , niż tanie fotele turystyczno -wędkarskie.
Od razu zauważam , drobny mankament -brak uchwytu na napoje :wink:

Jak już dostaniesz, to napisz czy wygodny. Na przyszły wyjazd biorę "ogródkowe" bo mam w domu spory zapas. Niestety nie składają się idealnie płasko, więc zależnie od miejsca w aucie może będę szukał czegoś bardziej kompaktowego.

Wracając do elektryki i wolnych gniazdek ;) Mikołaj usłyszał i przyniósł mi 30m. przedłużacz z rozgałęźnikiem. Fajne rozwiązanie, na które natknąłem się przez przypadek. Już się sprawdza jako zasilanie do lampek na podwórku. Do tego przejściówka kempingowa i listwa "piątka". Przedłużacz i listwa są bryzgoszczelne. W sumie zwykły przedłużacz nigdy podczas deszczu mnie nie popieścił, ale Mikołaj się postarał i przyniósł porządne. Z takim zestawem, to będę mógł udostępniać gniazdka jeśli komuś zabraknie :D

Podpowiedzcie gdzie taki cudny zestaw nabyć.
Paweł&Renia+2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł&Renia+2 » 29.06.2018 12:28

Piotras_Bydgoszczu napisał(a):Znalazłem taką przejściówkę:

707-GU-3689,1,-przejsciowka-adapter-podrozny-ac-poludniowoafrykanska-1508460-brennenstuhl.jpg
707-GU-3689,0,-przejsciowka-adapter-podrozny-ac-poludniowoafrykanska-1508460-brennenstuhl.jpg

Kosztuje około 20 zł plus przesyłka, zajmuje mniej miejsca od innych przejściówek.

https://north.pl/karta/1508460-adapter- ... -3689.html

Wtyczki,pstryczki i inne do prądu.
Piotras_Bydgoszczu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras_Bydgoszczu » 29.06.2018 12:54

zufila napisał(a):Niestety nic złego o tym pawilonie nie mogę napisać. Może się znajdzie jakiś na olx :roll:

Z patentów to mogę dodać, że słynny stół z taboretami z decathlonu jest u nas używany tak, że do siedzenia mamy większe fotele, a te taboreciki odwrócone do góry nogami służą nam do suszenia butów do wody :)
Załącznik IMG_4516-crop.JPG nie jest już dostępny

Podoba mi się taka organizacja SUPER!! Wszystko przemyślane...
Mam pytanie na czym stoi lodówka mam z tym problem. Posiadam lodówkę ładowaną od góry..
Lodówka posiada agregat więc nie jest całkiem lekka, a chciałbym mieć do niej swobodny dostęp bez kucania.....
Załączniki:
3146-1.jpg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 29.06.2018 12:57

Są specjalne podstawki. Widziałem za 79 zł.
Załączniki:
tristar.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone