cronaturki napisał(a):to jeszcze raz
DCM Auta wg DR 1944
DMC przyczepy (wg DR) to 1600
DMC auta z przyczepą wg DR do 3544
z tego co rozumiem polskie prawo nakazuje miec dane z Dowodu Rejestracyjnego w głebokim poważaniu i te 1600 musze podzielic przez 1,33 i mi wychodzi DMC przyczepy.
Czy tak?
PS Mam nadzieje ze nie mam racji..
Masz rację Zgodnie z warunkami technicznymi auto o dmc 1944 może ciągnąć max 1461 kg. (1944:1,33=1461) w praktyce będzie to najczęściej przedział 1100-1400 kg.
Tu nie chodzi o Twoje uprawnienia tylko uprawnienia auta! to mamy już jasne, że więcej nie może nawet jakbyś miał wszystkie kategorie prawa jazy. Teraz dalej.
Nie ... bo już wcześniej ustaliliśmy, że Twoje auto może ciągnąć max 1461cronaturki napisał(a):
a moze to jest tak ze aby ciągnąć coś tylko na kat B i dobrac przyczepe musze wykonac takie oblcizenia
3500 kg MINUS DMC Auta tj 1944 i to mi wychodzi 1556 - i to wg mnie powinna być DMC mojej przyczepy .
Tylko co z tym 1,33?
Uprawnienia auta to jedno a uprawnienia kierowcy to drugie.
Na kat. B - możesz prowadzić zestaw do 3,5 t - tu liczysz masy normalnie tak jak jest wpisane w dowodzie, czyli DMC auta + DMC przyczepy nie może przekroczyć 3,5 t, ale jednocześnie muszą być spełnione warunki techniczne zestawu, czyli auto nie może ciągnąć cięższej budy niż wynika to z jego możliwości technicznych.
W układzie auto 1944 + max buda jaka wyszła z przelicznika 1461 = 3405 kg czyli mieści się w przedziale do 3500, więc możesz prowadzić na B, buda spełnia warunki techniczne w stosunku do masy auta.
Już jaśniej nie potrafię chyba
Nie szła bym jednak na rekord w max masie budy. Nie wiem jakie tam macie potrzeby, ile osób itd ... ale do 1300 to już jest spora (5m w środku) przyczepa dla 4 osób.