piotrulex napisał(a):kondi napisał(a):maarec napisał(a):Nie ma co panikować, butle trzymajmy już na miejscu w cieniu, stosujmy nowe uszczelki i sprawne kuchenki, palniki, lampki itd.
Na miejscu możemy trzymać w cieniu. Pytałem o bezpieczeństwo pozostawienia butli w bagażniku i sprawdzony pomysł jej zabezpieczenia na otwartym parkingu w pełnym słońcu na co najmniej kilka (6-8) godzin.
Zastanów się
Czy słyszałeś kiedyś aby taka butla wybuchła komuś w aucie?
No ja nie
Gdyby było jakieś realne niebezpieczeństwo to już nasza kochana UE by milon zakazów w tym temacie wyprodukowała
Jak dasz na dno bagażnika pod ciuchy i inne pierdoły to tam maks 30, może 40 stopni pewnie mieć będziesz ...
odgrzebię temat butli turystycznych:
Gaz płynny jest bezpieczny w użyciu, jest nietrujący choć duszący. W procesie produkcji jest nawaniany, dlatego staje się wyczuwalny dla człowieka. Jest też cięższy od powietrza o ok. 65%, dlatego gdy np. wycieknie z butli gromadzi się w miejscach najniżej położonych. Jest też łatwopalny, stąd używanie go powinno odbywać się z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa. Wykorzystując go zawsze należy pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Zadbajmy o takie kwestie, jak:
- przewożenie i przenoszenie butli gazowej w pozycji pionowej,
- przechowywanie jej z dala od źródeł ciepła,
- nie przeładowywanie dopuszczalnej pojemności,
- nie rzucać, przewracać, toczyć, uderzać itp
- okresowe sprawdzanie szczelności.
Zazwyczaj butla gazowa ma limit ok. -20% jej pojemności, jest to nasz bufor bezpieczeństwa, choćby ze względu na rozszerzalność gazu/cieczy. Napełniać butle turystyczne najlepiej w specjalnie do tego przystosowanych zakładach, które m.in. kontrolują zawór bezpieczeństwa (stacje lpg samochodowe nie maja takiej możliwości).
Temperatura pomieszczenia, w którym przechowywana jest butla nie powinna przekraczać +35°C.
Butli nie powinno wystawiać się na bezpośrednie i długotrwałe działanie promieni słonecznych, przechowywać na balkonach, a także autach stojących w słońcu przez dłuższy czas. Temperatura wewnątrz auta zaparkowanego na słońcu w upalny, letni dzień (szczególne w CRO) może osiągnąć nawet 90°C.
To nie prawda, że butle z gazem nie wybuchają – jak wybucha, zazwyczaj jest tragedia!
Jeśli są osoby, które chcą napełnić turystyczną butle gazową/ nieturystyczną pewnie też to znalazłem miejsce w Warszawie:
Gaz Tank Sp. z o.o.
Adres: Aleje Jerozolimskie 287A, 05-816 Michałowice-Osiedle (wjazd od ul. Słonecznej)
Telefon: 22 723 94 28
googlemaps:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=s%C ... 8209057568Wszystkie wyżej wymienione informacje uzyskałem do Pana, który tam pracuje. Butle napełniają w godzi 7 - 14. i w moim przypadku (mała 1 kg butla – 6zł) trwało to 3 min. napełniają butle nawet od 0,25kg do … (nie wiem jakich pojemności ) dużych.