Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 28.03.2017 07:56

maarec napisał(a):Nie ma co panikować, butle trzymajmy już na miejscu w cieniu, stosujmy nowe uszczelki i sprawne kuchenki, palniki, lampki itd.

Na miejscu możemy trzymać w cieniu. Pytałem o bezpieczeństwo pozostawienia butli w bagażniku i sprawdzony pomysł jej zabezpieczenia na otwartym parkingu w pełnym słońcu na co najmniej kilka (6-8) godzin.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.03.2017 20:28

kondi napisał(a):
maarec napisał(a):Nie ma co panikować, butle trzymajmy już na miejscu w cieniu, stosujmy nowe uszczelki i sprawne kuchenki, palniki, lampki itd.

Na miejscu możemy trzymać w cieniu. Pytałem o bezpieczeństwo pozostawienia butli w bagażniku i sprawdzony pomysł jej zabezpieczenia na otwartym parkingu w pełnym słońcu na co najmniej kilka (6-8) godzin.

Zastanów się

Czy słyszałeś kiedyś aby taka butla wybuchła komuś w aucie?

No ja nie

Gdyby było jakieś realne niebezpieczeństwo to już nasza kochana UE by milon zakazów w tym temacie wyprodukowała

Jak dasz na dno bagażnika pod ciuchy i inne pierdoły to tam maks 30, może 40 stopni pewnie mieć będziesz ...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.03.2017 10:07

Może tak empirycznie ? pozostaw auto w pełnym słoncu i włóż termometr do bagażnika ? POza tym skoro sa materiały izolujace np. przy przewożeniu zamarzniętej żywności działa to też w drugą stronę :)

Piotrulex fakt, że dotychczas nie wybuchło nie znaczy, że nie wybuchnie. Gratuluję podejścia :papa:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 29.03.2017 11:57

Vjetar napisał(a):
piotrulex napisał(a):
kondi napisał(a):Szanowni,

W jaki sposób prawidłowo zabezpieczyć butlę z gazem 3kg podczas dłuższego postoju? Po drodze do celu zatrzymujecie się na zwiedzanie. Temperatura w aucie w nasłonecznionym miejscu bywa wysoka. Na butli pisze często "przechowywać w zacienionym miejscu", temp. otoczenia do 50C. Nigdy nie mierzyłem co prawda ile może wynieść np. temp. zastana w bagażniku, ale bezpieczeństwo jest istotne.

Pozdrawiam.

Też się nad tym zastanawiałem i nic nie wymyśliłem. Z tym, że od lat nie zatrzymujemy się na zwiedzanie, jedziemy nocą. Na campie butla w dzień stoi w cieniu drzewa.

Też tak robimy.
Jak się nad tym zastanowić to może:
- owinąć folią aluminiową,
- włożyć do styropianowego pudełka,
- przede wszystkim nie napełniać butli na full

Folia w bagażniku nic nie da. To już lepiej specjalnymi aluminiowymi osłonkami zasłonić okna w aucie, choć myślę że między torbami w bagażniku nie powinno być więcej niż 50 st. Woziłem pełne jak i prawie puste kartusze campingaz o cienkich ściankach w nagrzanym ostrym słońcem, czarnym jak smoła kufrze motocyklowym i nic złego się nie stało. Jeśli jednak masz obawy, to jedynym w miarę tanim wyjściem będzie pasywna chłodziarka z zamarzniętymi wkładami.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.03.2017 12:33

bluesman napisał(a):Może tak empirycznie ? pozostaw auto w pełnym słoncu i włóż termometr do bagażnika ? POza tym skoro sa materiały izolujace np. przy przewożeniu zamarzniętej żywności działa to też w drugą stronę :)

Piotrulex fakt, że dotychczas nie wybuchło nie znaczy, że nie wybuchnie. Gratuluję podejścia :papa:

Dzięki

Bardziej się martwię czy pepsi e puszce mi nie wystrzeli :)
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 30.03.2017 20:22

Analogicznie do butli gazowej...co sądzicie o mini kuchenkach elektrycznych? Większość campingów oferuje podłączenie do prądu, najczęściej jednak niestety max 6A. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii :)?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.03.2017 21:57

kondi napisał(a):Analogicznie do butli gazowej...co sądzicie o mini kuchenkach elektrycznych? Większość campingów oferuje podłączenie do prądu, najczęściej jednak niestety max 6A. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii :)?

Znajomi mieli indukcję, super sprawa, bezpieczniki wytrzymały
pkucaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkucaba » 30.03.2017 23:04

Od trzech lat używamy indukcji. Kuchenka ma regulację mocy więc dawała radę nawet we Włoszech.
Regulacja działa na innej zasadzie niż w klasycznej elektrycznej kuchence.
W Chorwacji nie spotkałem się z problemem małego prądu.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.03.2017 07:57

pkucaba napisał(a):W Chorwacji nie spotkałem się z problemem małego prądu.

Gdyby mieli problem z prądem, to za każdym naszym pobytem non stop wywalałoby korki. :)
Po nurkowaniu mamy obok namiotu istną elektrownię- latarki, akumulatory, komputery, światła do podwodnej obudowy, lampa błyskowa... wszystko się ładuje. Do tego gril elektryczny, jakieś światełko, czasami czajnik. I oczywiście telefon, bo ciuchuko gra muzyczka z głośnika... który też czasami musi być ładowany. ;)
kondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondi » 31.03.2017 11:27

Dobra wiadomość :) Zatem polećcie proszę sprawdzony model kuchenki indukcyjnej lub ew. zwykłej.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 03.04.2017 11:37

kondi napisał(a):Dobra wiadomość :) Zatem polećcie proszę sprawdzony model kuchenki indukcyjnej lub ew. zwykłej.

kupiłem najtańszą w carefour za 80zł ale w każdym hipermarkecie są takie, cena regularna, nie w promocji, 2 lata gwarancji , zwykła, z regulacją, dwupalnikowa 2 x 1000W, płaska i kompaktowa, idealna na kemp. Jednopalnikowe są chyba za 50-60zł. W Chorwacji dała radę, bezpieczniki też.

Indukcyjne są ładniejsze, ale kilka razy droższe, nie każdy garnek się nadaje i trzeba o nie bardziej dbać.
mirtomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirtomir » 18.04.2017 09:29

Witam,
Potwierdzam kwestię kuchenki elektrycznej. Mimo iż mam zapędy dążenia do samowystarczalnośći ( czyli kuchenka gazowa lub na inne paliwo), żona namówiła mnie na elektryczną i... tak mamy.
Na nasze trzy osoby wystarczy jednogrzałkowa. Do tego kilka stalowych (takie lubię) menażek + kubasy stalowe i da się żyć.
Prąd na polach namiotowych to chyba już standard, więc kto ma obawy przed gazem, śmiało w prąd, czy też z prądem... jak kto woli ;)
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 18.04.2017 19:57

kondi napisał(a):...W jaki sposób prawidłowo zabezpieczyć butlę z gazem 3kg podczas dłuższego postoju? ...

W taki sam sposób jak 60 litrowy zbiornik LPG.
Olać to.
W końcu to taki sam propan-butan.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 24.04.2017 13:45

Czasem przeglądam w internecie czego to ludzie nie wymyślą i znalazłem świetny patent (oczywiście o ile działa jak obiecuje producent). W temacie "Dlaczego kemping?" przeciwnicy zwracali uwagę na upał w namiocie. Amerykanie znaleźli receptę i na to. Cena podstawowa tej klimatyzacji to około 349 $ czyli 1400 zł, więc jak na polskie warunki niemało. Oceńcie jednak sami.

klimatyzator.jpg

https://www.kickstarter.com/projects/12 ... air-condit
msg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) msg » 26.04.2017 19:24

Macie jakieś sprawdzone patenty pomysły odnośnie oświetlenia pod namiotem.
Na kampingach będzie dostęp do prądu ale myślę też o czymś oświetleniu/lampach/latarkach na akumulator.
Coś podpowiecie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 142
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies