napisał(a) maarec » 10.03.2014 20:51
wiadomo, że nie ma co dyskutować o wyższości jednego na drugim, a co dopiero o jakichkolwiek oszczędnościach związanych z jazdą z przyczepą.
zakup to od 3000zł za w miarę sprawną Niewiadówkę, przez 6000-15000zł za przyczepę z lat 90tych, po koszty rzędu 15.000 -30.000 i dalej przy przyczepach nowszych.
wypożyczenie jest tańsze, ma swoje wady ale na początek jest ok.
nam udało się kupić przyczepę, magazynujemy u siebie więc kosztów brak, ale spalanie paliwa, droższe opłaty i utrzymanie auta w gotowości to już nie jest łatwa sprawa - i całe to hobby jak każde inne nie jest niczym tanim.
odnośnie tego wyposażenia to dałem tylko przykład, ile można ze sobą zabierać - ja na wczasy zawsze mam rowery a to skromne 50kg, materace, fotele, sprzęty do wody, ubrania, jedzenie - butla z gazem - i tak można wymieniać w nieskończoność.
nie ma takiej opcji, że sprzęty są bez wad - spokojnie można je wyliczać dla campera, przyczepy i namiotu (sami też po PL jeździliśmy z nim spoglądając z zazdrością jak lał deszcz na ludzi w przyczepach). Ważne, żeby dostosować odpowiedni typ sprzętu dla siebie.
my dzięki temu, że posiadamy przyczepę - spędzamy przynajmniej 50 nocy w podróżach każdego roku..