Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.03.2014 21:07

Wspominasz, że każdy kempingowy gadżet jest ........... :) ale auto nie jest z gumy :) są rzeczy ważne i ważniejsze ;)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.03.2014 21:29

Wiem. Dlatego zaraz po tym napisałem : "Czasem jednak czegoś nie mamy, albo brakuje miejsca w bagażniku."

Pakowanie się na wakacje to sztuka......wyboru ! ;)

PS: Tu w trzech kufrach po 40 litrów każdy zmieściły się m.in :Namiot 3 os., dwa śpiwory (nie jakieś szmatki), płetwy, maska z fajką, paletki do grania na plaży + 2 piłeczki, sukienka i buty wyjściowe ;), ciuchy (dość sporo), bielizna, 2 stroje kąpielowe, ręczniki, klapki, leki, apteczka, palnik, lampka, dwa naboje z gazem, aparat, kamera, 4 ładowarki, prowiant na drogę, termos, kosmetyki i jeszcze kilka(naście) rzeczy, których nie pamiętam. Części ubrań nawet nie użyliśmy.
Załączniki:
Korsyka.JPG
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 08.03.2014 21:51

pięknie się spakowaliście :D

ja myślę, że prawdziwa lodówka to jednak na kempingu rzadkość i da się żyć bez, tzn tylko z samochodową.
Oczywiście, krótkotrwałe przechowywanie żywności. Nie da się przechować w niej jedzenia przywiezionego z PL przez cały wyjazd. Ja czuję się komfortowo jak mam prawdziwą i bez niej teraz było by mi trudno. Ale nie jest to zakup niezbędny jak na pierwszy raz.
Warto polować na jakieś promocje :) Ja często kupowałam akcesoria kempingowe po sezonie za naprawdę dobrą cenę.
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 09.03.2014 02:03

Iwona75 napisał(a):Lodówkę samochodową mamy od kilku lat, ale traktuję ją jako miejsce do przewożenia , nigdy nie chłodziła dłużej niż 30h. I zawsze dokładałam jej na czas podróży kilka zamrożonych wkładów. W ten sposób jechało zawsze zamrożone mięsko na 2 obiady, masełko, serki, trochę wędliny. Na kilka dni wystarczało, później już kupowaliśmy na miejscu, znów na kilka dni, ale lodówka była w apartamencie, więc tej naszej nie używaliśmy. Może faktycznie to nam wystarczy ?
Ktoś też podpowiadał pożyczenie, może to jest dobry pomysł ? A jeśli spodoba się nam campingowe życie, to za rok sobie dokupimy.
Dzięki za cenne uwagi, jeszcze nie o jedno zapewne tutaj zapytam.... :papa:
W mojej wersji wakacji (pisałem Tobie w innym wątku) lodówkę i to dużą masz w namiocie. Kuchenkę gazową 3- palnikową również. :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 09.03.2014 11:18

Może ja źle szukam, ale w południowej Dalmacji nie znalazłam campingu z namiotami chociaż korzystałam z podanego przez Ciebie linka. Miejsce ma dla mnie znaczenie,na Istrię się nie wybieramy. :lol:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.03.2014 20:59

bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):Mam 186cm i też chciałem wysoki i duży. Kupiliśmy więc campus indiana 2+2 gdzie w środkowej części stałem wyprostowany. Pierwszego sezonu ostatniej nocy straszna wichura pozbawiła nas schronioenia. Noc spedziliśmyw jakiś indiańskich wigwamach na campingu, jedni spali w autach, inni na materach na tarasie restauracji bo burza solidna. przetrwały jedynie małe namioty. Reklamacje nam uznali ale namiot leżał z 3 lata nierozpakowywany, pogoniliśmy go przed ostatnimi wakacjami i kupiliśmy w Decathlonie na wyprzedaży chyba za niecałe 2 stówy tzw. 2 sekundowy 4 osobowy dla naszej 3-ki i kapitalny jest. Przydał by się jednie przedsionek ale jest OK. Zastanowcie się nad dużym wysokim namiotem i jak człowiek się przenosi to rozkładanie i składanie też zajmuje powiedzmy minimum godzine zamiast maks 10 minut

Obejrzałem jak wygląda namiot, o którym wspomniałeś wygląda wcale solidnie. Miałeś pecha i wichura była wyjątkowo solidna. Ciekawe jaki model teraz masz ?. Duży namiot na pewno ma sens jeżeli człowiek siedzi min. tydzień w jednym miejscu i ma sporo betów. Jestem niższy nieco od Ciebie ale muszę mieć komfort przy poruszaniu się co najmniej w przedsionku. Samo rozkładanie namiotu to jedno ale oprzyrządowanie go to drugie :). Dla nas rozkładanie to przyjemność składanie już nie :) .
Używamy takiego namiotu :

http://image.ceneo.pl/data/products/239 ... -neo-4.jpg .

Raczej nie jest już produkowany. Przeżyliśmy w nim kilka solidnych burz również w Cro. Ważna jest moim zdaniem ilość odciągów, solidność kotwienia namiotu do podłoża/odpowiedni naciąg linek, a także odpowiednie jego rozbicie mam na myśli ustawienie w stosunku do możliwych do przewidzenia kierunków wiatru.

Nasz był tunelowy a ten Wasz na fotce ma te pręty na krzyż przez co jest solidniejszy. Burza faktycznie była spora ale w cro nocami często są takie niespodzianki. W tym durzym zawsze wtedy się stresowałem a teraz ten z Decathlon 2sec dla 4 osób chyba nawet nie był szpilkami przypięty i bez naciągów jak burze z wiatrem nocą mieliśmy. Totalnie bezstresowy. Zasadniczo pogoda ładna więc i tak tam tylko spaliśmy a to tego wysokość nam zbędna :)
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 09.03.2014 22:37

bluesman napisał(a):Wspominasz, że każdy kempingowy gadżet jest ........... :) ale auto nie jest z gumy :) są rzeczy ważne i ważniejsze ;)

dlatego dla tych, którzy lubią mieć ze sobą wszystko a w domu zostawiają tylko żyrandol - stworzono przyczepy campingowe.

ja miesiąc temu zmieniłem poprzednią na nowszy model - teraz mam lodówkę z zamrażalnikiem 25litrowym i chłodziarką chyba 140l :).... i to wszystko zasilane na 230 / 12V (np w trakcie jazdy) oraz na gaz - czyli np na promie lub w kolejce do niego...

krzesła, leżaki, stół, grill gazowy, kuchenka zewnętrzna i jeszcze 380Kg innych "gratów" - tyle można zapakować... i zostaje jeszcze to co w samochodzie się zmieści :) - także dla miłośników zabierania z domu wszystkiego co potrzebne + lodówka i własne łóżko i łazienka - polecam :)

a w temacie lodówek - znajomy ostatnio kupił zasilaną na 230 i 12V zamrażalkę przenośną - to samo co te lodówki na 12V (sam używałem jednej - ale nie polecam)... i bardzo sobie chwali jej możliwości... z minusów - cena ok 1300zł... - ale raz na kilka lat :)

P.S
do zobaczenia na campingach Dalmacji... już tylko 3 miesiące
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.03.2014 06:57

maarec napisał(a):
krzesła, leżaki, stół, grill gazowy, kuchenka zewnętrzna i jeszcze 380Kg innych "gratów" - tyle można zapakować... i zostaje jeszcze to co w samochodzie się zmieści :) - także dla miłośników zabierania z domu wszystkiego co potrzebne + lodówka i własne łóżko i łazienka - polecam :)

Polecasz zabieranie ponad 300kg bagażu :?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.03.2014 10:12

maarec napisał(a):
dlatego dla tych, którzy lubią mieć ze sobą wszystko a w domu zostawiają tylko żyrandol - stworzono przyczepy campingowe.

Jeszcze lepiej kupić kampera. Choć niewątpliwie pobyt z przyczepą na kempingu jest fajny i wygodny, to nie jest to bezpośrednia alternatywa dla namiotu. Pomijając wysoki koszt zakupu czy wypożyczenia (około 200 przyczepa, 500 kamper za dobę, do tego opłata na kempingach około 50 euro za dzień), musimy mieć odpowiedni holownik i sporo miejsca do przechowywania (jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup). Po drugie zakup przyczepy na jeden raz w roku mija się z celem. Dlatego cepka czy kamper, jest przede wszystkim dla ludzi z dużą ilością wolnego czasu, żeby mogli ją wykorzystać. Przy obecnym systemie pracy, rodziny pracujące mają problem nawet z wzięciem urlopu w tym samym czasie, nie wspominając o długich weekendach gdzie czasem w zakładach pracy są zapisy, zamiany i inne kombinowanie. Jeśli do tego dochodzą dzieci w wieku szkolnym, to zgranie więcej niż jednego wspólnego wyjazdu w roku nie jest takie łatwe.

Podsumowując. Przyczepę warto mieć, ale nie z powodu małego bagażnika. Prościej kupić box ;)
Ostatnio edytowano 10.03.2014 10:38 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.03.2014 10:32

SingSing74 napisał(a): ... Prościej kupić box ;)

W zeszłym roku byliśmy niewielkim kombiakiem w 4 osoby, 2+2 (7+12). Starczył nam standardowy bagażnik i zasunęliśmy na luzaku roletę. Jeździmy oczywiście ze swoim namiotem na campy. Jedyna modernizacja to wyjęcie podłogi w bagażniku. Sprawiło to, ze we wszelkie zakamarki i nierówności zmieściliśmy całe jedzenie. Jak poziom jedzenie zrównał się z poziomem dawnej podłogi to dopiero nadszedł czas na ciuchy i inne pierdoły :). Jeszcze przedłużyłem zaczepy do siatki takiej do bagażnika aby unieruchomić coś co by miało wystawać ponad roletę ale nie było takiej konieczności. Elastyczną roletę zawsze dało się zaciągnąć :)
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.03.2014 10:40

nie chcę tu rozkręcać dyskusji "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy", ile osób na forum tyle form spędzania wakacji. Od kilku lat jeździmy na kemping całą rodziną - nie dlatego że to taniej tylko dlatego że dla nas fajniej.
Są oczywiście zalety namiotu i zalety przyczepy. My jeździmy z przyczepą - wypożyczaną (bez problemu można znaleźć wypożyczalnie lub osoby prywatne i koszt nie przekracza 100 pln/doba). Wygoda podróżowania z przyczepą jest wielka - deszcz nie straszny, wiatr też, możliwośc zabrania wielu rzeczy (tych zbędnych też), aczkolwiek jest też rzecz która mnie trochę smuci przy podróżach z przyczepą - max 100 km/h, czas podróży sporo większy - ale można sie przespaqć po drodze i śniadanko zjeść ...
można pojechac pod namiot z boxem - niezaprzeczalnie szybciej ale z drugiej storny byliśmy kiedys ze znajomymi na kempingu - my przyczepa oni namiot i fakt jechali ze dwie może trzy godziny krócej ale z drugiej strony ja przyjechałem, ustawiłem przyczepę i byłem na wakacjach a oni kilka godzin budowali obozowisko ... i tak mozna w nieskończoność
o różnicach pomiędzy podróżowaniem z przyczepą i kamperem też można w taki sposób dyskutować ... wakacje "w drodze" kamper tak, wakacje stacjonarne - tylko przyczepa - wg. mnie oczywiście
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.03.2014 11:01

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Wszystko dla ludzi. Kolega wyżej napisał, że jak chce się wziąć na wakacje wszystko prócz żyrandola, to wyjściem jest przyczepa. Niezaprzeczalnie wygodniej jest mieszkać pod twardym dachem, jednak zawsze wyjdzie drożej. Nawet 100zł za dobę daje 1400 rocznie. Pod przyczepę raczej musisz wziąć parcelę, która też kosztuje więcej. 2000zł robi pewną różnicę. Nie każdy potrafi jeździć z przyczepą. Nie zawsze mamy odpowiedni samochód.

Jak ktoś potrafi się zmieścić w bagażniku to bardzo dobrze. Ktoś ma trójkę dzieciaków i mały kuferek, to może go powiększyć o box. To są opcję, które istnieją, ale nie są obowiązkowe :)
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.03.2014 11:04

SingSing74 napisał(a):Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. ..... :)

dobrze, dobrze, mnie też chodziło o to że trzeba znaleźć swój własny sposób dopasowany do możliwości i potrzeb, najważniejsze żeby wakacje były udane i wszyscy zadowoleni, przecież o to tu chodzi, a nie o przekonywanie że czyjaś wersja jest lepsza :D
Walt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walt » 10.03.2014 19:04

Olo napisał(a):wakacje "w drodze" kamper tak, wakacje stacjonarne - tylko przyczepa - wg. mnie oczywiście

W drodze tak, ale zwiedzanie już jest problemowe. Przyczepę odczepisz i możesz jeździć po wąskich uliczkach. A ja i tak pod namiot :lol:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 10.03.2014 20:18

Zawsze jest wyjście. Kampery mają to do siebie, że mogą być wyposażone w bagażnik nawet na dwa skutery, nie wspominając o rowerach. Marzy mi się kamper na emeryturze. Niestety sama emerytura staje się coraz odleglejszą perspektywą ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 82
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone