Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.03.2014 13:50

Nie wiem czy pisząc śledzie miałeś faktycznie na myśli śledzie takie ?
middle_img_725.jpg

czy szpilki ?
3134_1.jpg

W trzech kolejno kupowanych namiotach miałem wyłącznie szpilki.

Faktycznie i jedne i drugie nie sprawdzą się w skalistym terenie. Lepiej albo dokupić grubsze szpile stalowe, albo dorobić. Ja dorobiłem z nierdzewnego grubego drutu stosowanego do piorunochronów. Bardzo sztywny drut, a także zrobiłem śledzie 30 cm z nierdzewnego kątownika sporo wazą ale są nie do zniszczenia. Przy odciągach jako amortyzatora, a także elementu zmniejszającego możliwość przetarcia linki używam kółek gumowych wyciętych z dętki rowerowej :papa:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 14:41

Szpilki miałem na myśli :D i zapewne nie raz jeszcze napiszę o nich "śledzie" :D

Gwoździe to po prostu "najszybsze" rozwiązanie jeśli szpilki zawiodą, lub "jak zwykle" coś się zostawi na ostatnią chwilę :wink:

ale dobrze , że o tym porozmawialiśmy, zamówię szpilki żeby gwoździ nie wozić :P

szpilka.jpg

Chociaż te szpilki to nic innego jak stalowy gwóźdź ze stopperami do naciągów.

Można gdzieś kupić same stoppery do naciągów?
Ostatnio edytowano 05.03.2014 15:08 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 05.03.2014 14:44

u nas tez najlepiej sprawdzają się długie, porządne gwoździe + młotek
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 15:13

ita napisał(a):u nas tez najlepiej sprawdzają się długie, porządne gwoździe + młotek

Dajecie jakieś podkladki żeby linka z gwozdzia nie spadła?

Ja tylko do "wstępnej penetracji podłoża" :oczko_usmiech: gwóźdź woziłem .

Wrzucam jeszcze fotkę zestawu szpilek , ale to w dalszym ciągu gwóźdź z kawałkiemplastiku.
Zestaw 20sztuk 20xfi7 56pln , na poprzednim zdjęciu 1 sztuka 4,75pln 23xfi8
Załączniki:
szpilki.jpg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.03.2014 16:55

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Skoro tu już mowa o namiotach to i ja podłączę się pod temat :wink: ponieważ też jesteśmy na etapie poszukiwania większego namiotu. Moja połowica znalazła ostatnio takie cóś :
Polski producent
szukałam opinii o tym namiocie ale nic nie znalazłam. :roll:

Może ktoś z Was miał/widział/słyszał ... jakieś opinie ?

:D

Najpierw podziękuję baunty za wrażenia z użytkowania namiotu. Sam oglądałem go pod decathlonem ale najważniejsze są odczucia praktyczne. Ja sam polecałem go znajomemu, który w końcu zdecydował się na namiot Art Camp przedstawiony przez Sylwetkę&Gienusia/.

Przekonało go magiczne 4000mmH2O ;) i co zrozumiałe - zintegrowana podłoga. Ogólnie jest zadowolony. Raz tylko trzymali namiot podczas wiatru, ale ponoć to był niemalże huragan. Jeden ze szwów był - o ile dobrze pamiętam - źle podklejony i delikatnie sączyła się woda podczas deszczu.
Zwróć uwagę również na jego pochodzenie. Wątpię, żeby był produkowany w Polsce. Prędzej jest szyty dla polskiej firmy gdzieś na dalekim wschodzie, ale mogę się mylić. Z tego co wiem to polski pozostał Aviotex. Super namioty, ale bardzo ciężkie - około 50kg, a cena adekwatna do jakości i trwałości.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 05.03.2014 19:57

SingSing74 napisał(a):
Przekonało go magiczne 4000mmH2O ;) i co zrozumiałe - zintegrowana podłoga. Ogólnie jest zadowolony. Raz tylko trzymali namiot podczas wiatru, ale ponoć to był niemalże huragan. Jeden ze szwów był - o ile dobrze pamiętam - źle podklejony i delikatnie sączyła się woda podczas deszczu.
Zwróć uwagę również na jego pochodzenie. Wątpię, żeby był produkowany w Polsce. Prędzej jest szyty dla polskiej firmy gdzieś na dalekim wschodzie, ale mogę się mylić. Z tego co wiem to polski pozostał Aviotex. Super namioty, ale bardzo ciężkie - około 50kg, a cena adekwatna do jakości i trwałości.

O to już coś dzięki za info! W sumie to fakt, na swojej stronie nie piszą, że są producentem ale oferują namioty.

Szkoda tylko,że nie można go "oblukać" (znaczy ja nie mogę, bo mam "deczko" daleko) :wink: tak jak te w Decathlonie :roll:

nic to mamy jeszcze czas na zastanowienie się, ogólnie to ja byłam za zakupem T4.2 XL AIR QUECHUA, ale na razie nie są dostępne :?

Pozdrawiam Sylwia
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 05.03.2014 20:26

Proponuję zaglądać na stronę amazon.co.uk mają spory wybór różnych namiotów i czasem solidne promocje. Swój 4-osobowy wielkości tej quechuy xl kupiłem tam na promocji (jesienią) za niecałe 800,- z przesyłką. Jest uszyty w Chinach ale przeżył nienaruszony już 3 wyjazdy.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 21:49

[quote="bluesman"][/quote]
mój poprzedni namiot jest podobny do tego który Ty masz, różni się tylko kolorystyką :)
Daszka przed wejściem nie rozkladalem, nic nie dawał a słupki i linki tylko przeszkadzały.
Reszta oki, dla 2-3 osób wygodny-w miarę duży przedsionek w którym można się wyprostować, sypialnia też przestronna.
Nie mam pod ręką rozmiarów tego namiotu, ale dla 2-3 osób jest wart polecenia.
W
Ostatnio edytowano 05.03.2014 21:57 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.03.2014 21:53

baunty napisał(a):
bluesman napisał(a):

mój poprzedni namiot jest podobny do tego który Ty masz, różni się tylko kolorystyką :)
Daszka przed wejściem nie rozkladalem, nic nie dawał a słupki i linki tylko przeszkadzały.
Reszta oki, dla 2-3 osób wygodny.

Mam takie same na jego temat zdanie :) Zmieniać nie zamierzam tym bardziej, że jest dla 2 osób :)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 22:05

bluesman napisał(a):
baunty napisał(a):
bluesman napisał(a):

Reszta oki, dla 2-3 osób wygodny.

Mam takie same na jego temat zdanie :) Zmieniać nie zamierzam tym bardziej, że jest dla 2 osób :)

Wejście można w nim zmieniać-na przednie lub boczne- dobrze pamiętam?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.03.2014 22:07

Owszem można :)
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 05.03.2014 22:08

odnośnie szpilek / śledzi / gwoździ - używałem już wszystkiego.

od oryginalnych szpilek z namiotu - nadających się do naszych PL trawiastych campingów - po aluminiowe śledzie z fotek - które po trafieniu na kamień w ziemi wyginają się :/

na wyjazd do Chorwacji zabieraliśmy (do zabezpieczenia przedsionka do przyczepy campingowej) - gwoździe z marketu budowlanego i sprawdziły się super. Największe - takie do budowania konstrukcji dachowej - długość ok 25cm, waga ok 3kg (ok 20 sztuk) + duże podkładki - idealnie się to sprawdziło bo rozbija kamienie ukryte w ziemi, wchodzi solidnie i świetnie trzyma - jedyny minus to utrudniony demontaż - ale w zestawie w aucie była "brecha / łom" - mimo wszystko ok 5 gwoździ przez 2 wyjazdy do Chorwacji zostawiliśmy wbite na stałe.

cena niska, jakość wysoka

na Chorwacki teren nie sprawdziły się nawet porządne stalowe śledzie od pasa sztormowego - po kilku użyciach całe się pogięły..
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 22:28

maarec z tymi gwoździami to chyba racja, tanie a dobre rozwiązanie.

bluesman, pisałeś o amortyzatorach na naciągi- możesz dokładniej napisać.

Amortyzator można też na linkę nałożyć- coś jak amortyzator na linę cumowniczą.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.03.2014 22:32

Sylwetka&Gienuś napisał(a):
nic to mamy jeszcze czas na zastanowienie się, ogólnie to ja byłam za zakupem T4.2 XL AIR QUECHUA, ale na razie nie są dostępne :?

Pozdrawiam Sylwia

Szczerze mówiąc wolałbym T6.2. Bardziej podoba mi się taka właśnie koncepcja namiotu. Małą wadą moim zdaniem jest brak podłogi, ale można dokupić za niewielkie pieniądze coś takiego:

http://plandeki-ochronne.pl/?76,mega-gr ... i-4x5m-hit

lub trochę drożej:

http://plandeki-ochronne.pl/?152,plande ... 5m-210g-m2

Wyroby z decathlonu mają taką zaletę, że można dokupić poszczególne elementy potrzebne do ewentualnej naprawy namiotu.

PS. Jak gdzieś wcześniej pisałem, po osiągnięciu przez mojego synka wieku szkolnego, sam będę szukał odpowiedniej pałatki. Do tej pory moim nr 1 (nie przesadzając z ceną - ok 1700 zł - bo są i za 10 000 !) jest Coleman Mackenzie x4. Jeśli miejsca na kempingu dużo, rozstawiamy z zadaszeniem, jeśli mniej , to sam namiot. Czyż nie praktyczne? ;)
Załączniki:
Coleman-Mackenzie-4-.gif
Ostatnio edytowano 08.03.2014 12:41 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.03.2014 22:51

Fajne to zadaszenie, ale podatne na podmuchy wiatru.
Jest połączone z namiotem, więc balbym się zostawić na noc lub bez opieki na cały dzień.

ps jaki jest sposób zamocowania do namiotu-suwak ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone