Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2013 14:08

habon napisał(a):Witam. W kilku miejscach na forum czytałem o plandekach pod namiot na podłogę. W jakim celu? Jadę pierwszy raz do HR pod namiot.

Choćby po to, żeby dodatkowo chronić podłogę namiotu przed uszkodzeniem. W Chorwacji (czyt. Dalmacji) rzadko trafiają się trawiaste pola namiotowe. Niektórzy zamiast plandek używają folii bąbelkowej, pianki do paneli podłogowych itp. grubszych niż plandeka patentów. Poza tym masz czysty spód namiotu, więc i jego składanie/zwijanie idzie szybciej :-) Plandekę warto też rozłożyć przed wejściem i od czasu do czasu zamiatać, wówczas w namiocie też będzie czyściej.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.03.2013 14:49

habon napisał(a):Witam. W kilku miejscach na forum czytałem o plandekach pod namiot na podłogę. W jakim celu? Jadę pierwszy raz do HR pod namiot.

:mrgreen: mam nadzieje, że dobrze zrozumiałem określenie "plandeka pod namiotem na podłogę " :) Używam plandeki podwójnie złożonej, którą umieszczam pod podłogą namiotu. Jej część wychodzi również na przedsionek. Plandeka stanowi izolację od ostrych kamieni podłoża i zabezpiecza podłogę namiotu przed utratą szczelności (przebiciem, przetarciem) co ma istotne znaczenie np przy ulewie. Wewnątrz namiotu jak i w przedsionku przyjemniej się chodzi na bosaka :papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.03.2013 15:10

plandeka - ja jej używam głównie ze względu na czystość; ma to znaczenie szczególnie w przypadku parceli ziemno-piaskowej, co stanowi zapewne ok. 99% miejsc

dzięki plandece, podczas siedzenia przed namiotem nogi się nie brudzą, nie wnosisz brudu do namiotu, do tego wyobraź sobie wilgotne stopy po prysznicu, którymi stąpasz po suchej ziemi... :D
aniap86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniap86 » 26.03.2013 17:17

Kochani a kuchenka elektryczna nie wypali?;-) pierwszy raz planuję wyjazd pod namioty do Cro i akurat taką posiadam, polećcie co najlepsze ! :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.03.2013 17:54

Nie sądzę; za małe bezpieczniki w szafkach.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.03.2013 18:00

Sądzę, że wypali :) kolejny rok pojadę na kemping z dwupłytową kuchenka elektryczną :) jak dotychczas nie miałem problemów :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2013 18:10

aniap86 napisał(a):Kochani a kuchenka elektryczna nie wypali?;-) pierwszy raz planuję wyjazd pod namioty do Cro i akurat taką posiadam, polećcie co najlepsze ! :-)

W Chorwacji korzystałem TYLKO z dwupłytowej kuchenki elektrycznej i było OK. Moje obawy, które wyraziłem wyżej, dotyczą Grecji, bo studiując ofertę tamtejszych pól kempingowych, kilka razy trafiłem na informację, że do prądu można podłączyć jedynie oświetlenie i... lodówkę. Wszelkie urządzenia posiadające grzałkę odpadają, bo przydział mocy jest gdzieś na poziomie 800 W.

Inna rzecz, że warto mieć z sobą choćby niewielką kuchenkę gazową, tak na wszelki wypadek. Koszt nie jest wysoki, a spokój to rzecz święta ;-)
Ostatnio edytowano 26.03.2013 19:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.03.2013 18:12

aniap86 napisał(a):Kochani a kuchenka elektryczna nie wypali?;-) pierwszy raz planuję wyjazd pod namioty do Cro i akurat taką posiadam, polećcie co najlepsze ! :-)

Wypali czyli też się nada (chyba nie chcesz wypalać dziur w namiocie? :D ). Musisz się tylko upewnić czy kemping oferuje łatwy dostęp do prądu. Czasem trzeba się podpiąć do skrzynki, która może być w odległości kilkunastu metrów od namiotu, a więc 20-25 m przedłużacza wypada mieć ze sobą. Prąd to zazwyczaj dodatkowy koszt ok. 3-5E za dzień. Nie jest to mało ale daje wiele udogodnień jak np. ładowanie akumulatorów do telefonów, aparatów czy laptopa. Mnie umożliwia także na korzystanie z czajnika, lodówki turystycznej i odstraszacza komarów takiego wtykanego do gniazdka :)
Niektóre kempingi mają w ofercie oprócz normalnego prądu 10-16A potrzebnego do kamperów, prąd tzw. "do oświetlenie" z bezpiecznikami 3-4 A jest on wtedy tańszy albo nawet darmowy ale więcej jak 0,8-1kW do niego nie podłączysz - na tę okoliczność mam czajnik 3/4l o mocy grzałki 0,8kW którym zagotowuję wodę a resztę gotowania kończę na gazie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.04.2013 12:09

czy ktoś z Was mial okazję używać solarnych ladowarek i podzieli się opinią na ich temat? K.
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 04.04.2013 19:02

Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.04.2013 20:37

waldis napisał(a):Test gazetowy ładowarek solarnych.
Może coś się przyda.

fajne, dzięki :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 12.04.2013 16:52

Kuchnia kempingowa, polecam coś takiego zwłaszcza na kemping :hut:

http://sklep.kampi.pl/pl/p/Kuchnia-turystyczna-Max/1050
dzieju44
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju44 » 19.05.2013 21:19

Wchodzisz na tą stronę http://www.eurocampings.pl/pl/europie/c ... -goranska/
wybierasz odpowiedni region, odpowiedni kemping a tam przycisk (zielony) więcej informacji potem Udogodnienia a tam przeczytasz co znajdziesz na kempingu włącznie z wartością zabezpieczenia elektrycznego w [A].

Ps. Moc urządzenia P = VxA (iloczyn), moc odczytujesz z tabliczki na urządzeniu, napięcie masz 230 V, moc urządzenia dzielisz przez 230 i masz prąd, patrzysz żeby nie był większy od zabezpieczenia, to znaczy że zabezpieczenia wytrzyma i nie będzie wyrzucać (przeciążać) bezpieczników. To tak na szybko, na tak zwany "chłopski rozum".
tier
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tier » 18.07.2013 15:08

eystrasalt napisał(a):

Choćby po to, żeby dodatkowo chronić podłogę namiotu przed uszkodzeniem. W Chorwacji (czyt. Dalmacji) rzadko trafiają się trawiaste pola namiotowe. Niektórzy zamiast plandek używają folii bąbelkowej, pianki do paneli podłogowych itp. grubszych niż plandeka patentów. Poza tym masz czysty spód namiotu, więc i jego składanie/zwijanie idzie szybciej :-) Plandekę warto też rozłożyć przed wejściem i od czasu do czasu zamiatać, wówczas w namiocie też będzie czyściej.

Plandekę można także rozwiesić przed namiotem jako dodatkowy dach nad stołem (zamiast np. pawilonu), lub zacieniającym namiot, żeby się tak nie nagrzewał.
Do tego można użyć gumek do mocowania bagażu z hakami - które mogą się także przydać do suszenia ręczników i strojów kąpielowych.
Zawsze biorę także kilka karabińczyków, do mocowania różnych rzeczy w różnych miejscach :lol: np. lampy.
Rivi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rivi » 22.07.2013 16:46

Moim patentem na wygodna i nie drogą podłogę w namiocie jest:

oczywiście plandeka pod namiot dla zabezpieczenia podłogi i jej czystości przy składaniu, ale również w środku robię sobie salon :lol: i wkładam "dywan" czyli taki koc piknikowy z folią aluminiową pod spodem. Wygląda ślicznie, kamole tak nie uwierają w stopy, a wyczyścić łatwo bo można zamieść lub wytrzepać przed namiotem byle nie na sąsiadów :roll: . Dzieciaki wieczorem siadają i nie kleją się do ceraty. Miejsca zajmuje tyle co nic.

Przed namiotem nie rozkładam plandeki tylko taki chodniczek pleciony z tworzywa (kiedyś kupiłam za pare groszy w Ysku) mam go już ze 3 lata i jest jak nowy. Służy jako wycieraczka, miejsce do trzymania butów, przebieralnia butów i ostatecznie .....karne miejsce dla niegrzecznych :D

Inny patent to segregator, takie kieszonki kupione w Ikea na różne duperele typu kluczyki, grzebień męża, okulary, zapasowe kremy do opalania, sprej na komary i wszystko co nie wiadomo gdzie jest. Zawieszone na haczykach kuchennych. Jak naucze sie wklejać zdjęcia to wam pokarze. :wink:

Kolejnym patentem troche droższym są garnki Inginio, zajmuja bardzo mało miejsca bo wkłada się jeden w drugi, służa i w domu i na wyjeździe więc nie jest to tylko kaprys wakacyjny bardzo wytrzymałe, chyba że ktoś ubija ziemniaki metalową ubijaczką :evil: . Jedyne o czym należy pamiętać !!!!! zabrać rączkę -uchwyt do nich bo inaczej to dupa blada. :roll:

Polecam kpić też kilka wkładów żelowych do lodówki, w nocy można je mrozić na kempingowych, ogólnodostępnych zamrażalkach i w dzień pomagac sobie w lodóweczce.

No tyle na dziś
pozdrawiam
Rivi
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone