Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Campingowe patenty i caravaning

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2013 12:50

FUX napisał(a):Cena nie jest wyznacznikiem.
Używałem przez kilka dni tej z linku oraz od kilku lat mam tą na naboje 206, którą pokazałem kilka postów wyżej.
A zapałki/zapalniczka zawsze się przydaje...
Kupuj i nie marudź... :wink:

Tak jest! ;-)
Mel_PL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mel_PL » 17.03.2013 16:47

eystrasalt napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry :-)

I jeszcze jedna uwaga do tego patentu.
Z uwagi na to, że kartusz jest z boku, a nie pod palnikiem, każdy duży gar (u nas była to patelnia do naleśników) powoduje, że płomień przygrzewa kartusz od góry, mimo że jest osłonięty klapką. Na mojej maszynce jest nawet uwaga, aby nie stawiać na niej naczyń o dużej średnicy i jest to uwaga ze wszech miar słuszna.

-- M.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 17.03.2013 17:09

To bistro podoba mi się ze względu na to że na pewno jest stabilna, a nie podoba ze względu na to, że "chodzi" na najmniejsze kartusze. C-gaza mogę polecić bo swojego używam już ponad 10 lat :) , no chyba że teraz robią go w Chinach :( :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2013 17:10

Mel_PL napisał(a):
eystrasalt napisał(a):Czy ktoś z Was mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w korzystaniu z jednopalnikowej kuchenki turystycznej na kartusze. Cena takiej kuchenki mieści się w przedziale od kilkudziesięciu do ponad stu zł. Na czym może polegać ta rozpiętość? Materiał, bezpieczeństwo, funkcjonalność? A może tylko na tym, że jedna jest "made in china", a druga "made in EU". Dziękuję z góry :-)

Z uwagi na to, że kartusz jest z boku, a nie pod palnikiem, każdy duży gar (u nas była to patelnia do naleśników) powoduje, że płomień przygrzewa kartusz od góry, mimo że jest osłonięty klapką. Na mojej maszynce jest nawet uwaga, aby nie stawiać na niej naczyń o dużej średnicy i jest to uwaga ze wszech miar słuszna.

-- M.

O, to ważna informacja! Jednak "duża średnica" to pojęcie względne... Naczynie o średnicy 24-26 cm będzie OK?
Mel_PL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mel_PL » 17.03.2013 18:54

eystrasalt napisał(a):
Mel_PL napisał(a):

-- M.

O, to ważna informacja! Jednak "duża średnica" to pojęcie względne... Naczynie o średnicy 24-26 cm będzie OK?

Aboja wiem... To tak musi działać, by przy największym płomieniu ogień nie głaskał tego miejsca, gdzie mieszka kartusz.

Zrobię mały Off Topic, bo nie dotyczy kempingów i tym bardziej CRO, jednakowoż dotyczy maszynki, o której mowa.
Rok lub dwa lata temu w mojej okolicy spadł śnieg taki, że na niemal dobę między Pruszkowem i Błoniem zasypało samochody wszelakie. Straż rano rozwoziła jakieś koce, jedzenie i picie. Od tego czasu zimą bagażniku zawsze wożę: szpadelki do śniegu, łańcuchy (z zapasem), śpiwory + ciepłe ubranie i buty, dwie większe świece do znicza, wodę, kawę, cukier, czekoladę i ohydne zupki chińskie oraz rzeczoną maszynkę do gotowania z niezbędnymi naczyniami. Właśnie wyciągnąłem to z auta, czas skończyć zimę.
-- M.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 17.03.2013 19:18

Mel_PL napisał(a):
eystrasalt napisał(a):
Mel_PL napisał(a):I jeszcze jedna uwaga do tego patentu.
każdy duży gar (u nas była to patelnia do naleśników) powoduje, że płomień przygrzewa kartusz od góry,
Aboja wiem... Właśnie wyciągnąłem to z auta, czas skończyć zimę.
-- M.

To jak ją masz pod ręką to zmierz wielkość palnika i sami ocenimy :)
Mel_PL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mel_PL » 17.03.2013 19:36

demi-duox napisał(a):
To jak ją masz pod ręką to zmierz wielkość palnika i sami ocenimy :)

Voila:
Od środka palnika do środka kartusza 15 cm.
Od środka palnika do krawędzi komory z kartuszem 10 cm - tyle razy dwa wydaje mi się bezpieczne jako średnica gara. Zresztą, centymetry nie zastąpią zdrowego rozsądku i nie znaczy to, że 22 cm jest be, a 19 cm jest cacy. Moja patelnia (ta do naleśników) ma chyba 28 cm i współpracowała z kuchenką wzorowo.

-- M.
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 17.03.2013 20:41

A ja jestem tradycjonalistą i najlepiej sprawdza mi się taki zestaw:
kuchenka.jpg
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2013 08:04

Gdzie kupiłeś taką ładną kuchenkę?
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 18.03.2013 08:18

Na allegro, ale kilka lat temu.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.03.2013 09:08

Bubbu napisał(a):Na allegro, ale kilka lat temu.

czyścioszek :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2013 09:19

Krystof napisał(a): czyścioszek :wink:

Gdyby sztućce leżały na talerz(yk)u lub serwetce byłoby perfekcyjnie, ale mniej wakacyjnie ;-)

Faktycznie fajna ta kuchenka, a dwa palniki to bardzo praktyczne rozwiązanie.

Dziękuję wszystkim za sugestie, pomiary, zdjęcia...
Jan 123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 21.03.2013 09:48

Ta kuchenka jest super - praktyczna , bezpieczna i łatwa w utrzymaniu czystości ; po złożeniu nie zajmuje miejsca nóżki zachodzą na pokrywę a przewód jest schowany do wewnątrz od spodu . Jedna praktyczna uwaga ; żeby nie hałasowała w czasie jazdy zakładam 2 gumy na nóżki które dociskają zarówno nóżki do pokrywy jak i samą pokrywę do maszynki i jest spoko :lol: Polecam ! :papa:
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 21.03.2013 09:58

Potwierdzam
habon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) habon » 23.03.2013 13:58

Witam. W kilku miejscach na forum czytałem o plandekach pod namiot na podłogę. W jakim celu? Jadę pierwszy raz do HR pod namiot.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Campingowe patenty i caravaning - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone